Ki a jó? A diákpolgármester (is)!

Második alkalommal adták át hétfőn kora este a 2016-ban létrehozott Kovács István Alapítvány ösztöndíjait, amely azt a célt szolgálja, hogy támogassa az Érd általános és középiskoláiban tanuló, kiemelkedő tanulmányi, sport-, művészeti és közösségi munkát végző diákokat, és hozzájáruljon a kajak-kenu sport ifjú tehetséggondozásához. A Művészetek Palotájában tíz érdi diák, köztük Fodor Enikő diákpolgármester részesült a rangos kitüntetésben.

Hasonló tartalmaink:

Nem mindennapi, ám annál örömtelibb kezdeményezés első lépéseként alapították meg 2016. március 1-jén a Kovács István Alapítványt, ugyanis Kovács István meghatározó személyisége volt a városnak, sokat tett Érd város fejlődéséért. Emlékének adózva, szellemi örökségének folytatása és a pozitív jövő érdekében döntött úgy a család, hogy a fiatalok oktatását elősegítő alapítvány hoz létre.

Január 15-ig pályázhattak az érdi diákok és kajak-kenu sportolók az ösztöndíjra. A szervezet a kiemelkedő eredményt elérő fiatalok oktatását és sportolási tevékenységét kívánja támogatni anyagilag, szociális alapon,  illetve úgy, hogy a részvételhez szükséges önrészt, illetve az ehhez szükséges tárgyi feltételeket biztosítja táboroztatás esetén.

A kuratórium döntése alapján, egy fő maximum 120.000 Ft támogatásért pályázhatott a 2017/2018-as tanévre. A pályázónak be kellett töltenie a 13. életévet és Érd valamelyik középiskolájába kell járnia. A kuratórium azon diákok pályázati anyagát fogadta be, akik kiemelkedő sport-, tanulmányi-, művészeti és közösségi munkát végeznek, és ezt az oktatási intézményük alátámasztja, igazolja írásban. Az elbírálás tekintetében előnyt jelentett a kiemelkedő közösségi munka.

Kovács Anita, a kuratórium elnöke elmondta, hogy idén is nagyon sikeres volt a pályáztatás, hiszen harmincnégyen fordultak hozzájuk ösztöndíjért, s ebből 27 fiatalt tudtak támogatni, közülük 10 érdi diákot. Kovács Anita kiemelte, hogy szigorú feltételeket szabtak, így támogatva a valódi tehetségeket. A kuratóriumi elnök köszöntőjében arra is felhívta a figyelmet, hogy bár az első évben úgy határoztak, hogy egymillió forintos keretösszegig támogatják a fiatalokat, már tavaly is majdnem dupláztak, idén azonban meg is triplázták a támogatási keretösszeget, ugyanis hárommillió-százezer forintot osztottak szét a huszonhét nyertes pályázó között. Kovács Anita arról is beszélt, hogy azt reméli, hogy az alapítvány a jövőben még több érdi tanulót és kajak-kenu versenyzőt tud támogatni, s hamarosan kinövik a MÜPA üvegtermét.

Az eseményen részt vett Szilasné Mészáros Judit, a Vörösmarty Gimnázium igazgatója, a Kovács István Alapítvány kuratóriumi tagja. Az igazgatónő személyesen gratulált az érdi díjazottaknak,  majd tudósítónak elmondta: köszönettel tartozik az alapítóknak, mert nagyon nemes célt szolgál kezdeményezésük, hogy a kiemelkedő diákok munkáját elismerik és támogatják őket abban, hogy jó úton járnak. Az igazgatónő kiemelte,  valamennyi VMG-s diák, aki elismerést kapott, fontos része a közösségnek.

Fodor Enikő, az Érdi Ifjúsági Önkormányzat diákpolgármestere azt mondta, a KIAJÓ-díj egy újabb elismerése az Érdi Ifjúsági Önkormányzatnak, hisz amellett, hogy értékelték a sport és tanulmányi eredményeit, az ifjúsági önkormányzatban elvégzett munkája is nagyon nagy mértékben hozzájárult a mostani sikerhez.

Screenshot_20180213-122623Az érdi és a kajak-kenu tehetségek március 31-ig megduplázhatják az ösztöndíjukat, ugyanis az ünnepség végén meghirdették a #kiajó challenge versenyt is, aminek lényege, hogy a díjazottak bármilyen érdekes, figyelemfelkeltő, vagy motiváló eseményen készítsenek egy fotót, ami inspirálja az ismerőseit és segíti a díjazottat a céljai elérésében. A fotót ezután meg kell osztani a közösségi felületeken a #kiajo_official és #kiajochallenge „hashtagekkel”, amiért pontok járnak. A március 31-ig legtöbb pontot összegyűjtő versenyző további százezer forint jutalomban részesül.

A 2017/2018-as év érdi díjazottjai a következők: 

Bíró Dávid Botond: 16 éves, az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium diákja, a Dunafüredi Vizisport Club kajak-kenu versenyzője. Remek sport eredményei mellett, kitűnő tanulmányi teljesítménye miatt került kiválasztásra.

Czégel András: 18 éves, az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium diákja. A Zrínyi Ilona Matematika verseny megyei első helyezettje, de Európai Uniós vetélkedők, sportsikerei és előrehozott érettségik is bizonyítják sokoldalúságát

Fodor Enikő: 17 éves, az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium diákja, az Érdi Ifjúsági Önkormányzat diákpolgármestere. Diákolimpia megyei első és harmadik  helyezett sportlövészetben, de kiváló történelemből is, nem beszélve rendkívül erős közösségépítő jelleméről.

Kecskés Áron: 19 éves, az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium diákja. Kitűnő bizonyítványa mellett az országos társadalomismereti vetélkedőn is szép eredményeket ért el. Igazolt rögbijátékosként nemzetközi tornákon szerepelt.

Kótány Katica: 18 éves, az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium diákja. A Szigliget Open női első helyezettje, az Országos tenisz Bajnokság L18-as harmadik helyezettje, az Irinyi János Országos Középiskolai kémiaverseny II. B kategóriában második helyezettje, valamint az Európai Mobilitási Hét kreatív fotópályázatának a különdíjasa.

Kóti Dávid Attila: 16 éves, az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium diákja. Rendkívül nyitott a reáltárgyak terén, szinte extrém kíváncsisággal és kutató hajlammal rendelkezik, melynek eredményeként számos mérnöki tanulmányt saját kezűleg épített meg. Mindezek mellett még sportlövészetben is eredményes, diákolimpiai első helyezett.

Puskás Petra Viola: 16 éves,  az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium diákja. A Széchenyi István egyetem Tudományos és Diákköri Konferenciáján fajismereti verseny első helyezettje. A Kitaibel Pál Középiskolai biológia és környezetvédelmi verseny országos első helyezettje. A tanulás mellett évek óta gitározik.

Szalma Luca: 16 éves,  az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium diákja. Akrobatikus rock and roll országos verseny felnőtt kisformáció harmadik helyezettje, felnőtt nemzetközi nagyformáció 6. helyezettje. A sport mellett aktív közösségi szerepet vállal, értékes munkát végez.

Szántó János: 16 éves,  az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium diákja.A Zrínyi János kémiaverseny megyei első helyezettje, bejutott az országos döntőbe. A Marie Curie Emlékverseny területi 6. helyezettje.

Szűcs Klára Réka: 15 éves, az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium diákja. A Bolyai Anyanyelvi verseny regionális fordulóján a harmadik volt, a Komplex Természettudományos Verseny városi első helyezettje.

(fotó: Földesi Máté)

Címkék