Most is a hulladék felszámolásra fordítják a Környezetvédelmi Alapot

A korábbi évekhez hasonlóan idén is az illegális hulladéklerakók felszámolására fordítja az önkormányzat a tavalyi évből megmaradt Környezetvédelmi Alapot. A közgyűlés múlt csütörtöki döntése értelmében 18 526 914,- forintot az Érd közigazgatási területén történő illegális hulladéklerakás megakadályozására és az illegálisan lerakott hulladék elszállítására fordítja.

Hasonló tartalmaink:

A feladattal az Érdi Közterület- fenntartó Intézményt bízzák meg. Városunk az elmúlt időszakban jelentős fejlődésen ment keresztül, melynek egyik jeleként a települési úthálózat egy része is megújult. Ugyanakkor visszatérő probléma az illegális hulladék lerakása, amely eddig koncentráltan a periférikus területeken jelent meg, de mára már a belterületeken, az új burkolattal ellátott utak mentén is felbukkant. A tapasztalatok szerint az adott helyen illegálisan elhelyezett hulladékhalmok napokon belül felduzzadnak, sőt újabbak alakulnak ki, melyet a megszaporodott lakossági bejelentések is jeleznek. A környezettudatos viselkedés elsajátítása érdekében elengedhetetlen, hogy a jelenség kezelése folyamatos legyen, hogy a lakosságot a környezetkímélő és jogkövető magatartásra ösztönözzék, ezért szigorúbb bírságolást javasolt a szemetelőkkel szemben az érdi költségvetési bizottság elnöke.

A Jobbikos Pulai Edina a legutóbbi közgyűlésen vetette fel, hogy komolyabb lépéseket kellene tenni ez ügyben. A csütörtöki ülésen döntöttek ugyanis a Környezetvédelmi Alap idei felhasználásáról is, amelyet az illegális hulladéklerakók felszámolására fordít a város, – ám ennek a pénznek sokkal jobb helye is lehetne – húzta alá Pulai Edina.

2016-ban zéró toleranciát hirdetett a polgármester az illegálisan szemetelők ellen. Rendszámfelismerő kamerákkal, a térfigyelő rendszerrel, valamint humán erőforrás bevonásával indított hajtóvadászatot az önkormányzat azokkal szemben, akik törvénytelenül helyeznek el hulladékot a város bel- és külterületén. Ennek köszönhetően a szelektív szigetek környékén kevesebb lett a szemét, de visszatérő probléma az illegális hulladék lerakása, amely eddig koncentráltan a periférikus területeken jelent meg, de mára már a belterületeken, az új burkolattal ellátott utak mentén is felbukkant. A tapasztalatok szerint az adott helyen illegálisan elhelyezett hulladékhalmok napokon belül felduzzadnak, sőt újabbak alakulnak ki, melyet a megszaporodott lakossági bejelentések is jeleznek.

A probléma egyébként nem városunk sajátossága, hanem országos szintű, sőt más államok is – többnyire kelet-európaiak – küzdenek ezzel a nemkívánatos jelenséggel.

Ha illegális szemétlerakást észlel a városban, az alábbi telefonszámokon, illetve email-címen tehet bejelentést 0-24 óráig:
06-30/2000-890
06-30/621-2596
macsotay.polgarorseg@gmail.com

 

 

Címkék