Az OEVB 007/2018. (II.26.) határozata

Az OEVB 007/2018. (II.26.) határozata a Center Invest Építőipari és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság által benyújtott kifogás elbírálásáról.
Hasonló tartalmaink:

A Pest Megyei 01. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság (továbbiakban: Választási Bizottság) a Center Invest Építőipari és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság által benyújtott kifogás elbírálása tárgyában meghozta az alábbi 

határozatot:

A Pest Megyei 01. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság a kifogást érdemi vizsgálat nélkül elutasítja.

Jelen határozat ellen a központi névjegyzékben szereplő választópolgár, jelölt, jelölő szervezet, továbbá az ügyben érintett természetes és jogi személy, jogi személyiség nélküli szervezet a meghozatalától számított 3 napon belül a Nemzeti Választási Bizottságnak címzett, de a Pest Megyei 1. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottságnál (2030 Érd, Alsó u. 1.) személyesen, levélben, telefaxon a 06-23/522-363-as faxszámra vagy elektronikus levélben a valasztas@erd.hu elektronikus címre előterjesztett illetékmentes fellebbezést nyújthat be. A fellebbezést úgy kell benyújtani, hogy az a jogorvoslati határidő lejártáig (legkésőbb 2018. március 1. napján 16.00 óráig) a Pest Megyei 1. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottsághoz megérkezzen.

I N D O K O L Á S

A Center Invest Építőipari és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság (továbbiakban: Kérelmező) 2018. február 23-án 12 óra 42 perckor a Nemzeti Választási Bizottsághoz elektronikus úton kifogást nyújtott be a Momentum Mozgalom (továbbiakban: Kérelmezett) aktivistáinak a Budapest 4. számú és Pest Megye 01. számú országgyűlési egyéni választókerületeiben a 2018. április 8-ra kitűzött országgyűlési képviselők általános választásával összefüggésben végzett aláírásgyűjtésével kapcsolatban. A Nemzeti Választási Bizottság elnöke átruházott hatáskörében a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény (továbbiakban: Ve.)  297. § (1) bekezdés b) pontja alapján a kifogás Érd városára vonatkozó részét elbírálásra áttette a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Pest Megyei 01. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottsághoz.

A Kérelmező jogi képviselő útján benyújtott kifogásában előadta, hogy a STOP.SHOP Hűvösvölgy elnevezésű bevásárlóközpont (Budapest, II. kerület, Nagykovácsi út 138.) területén 2018. február 21-én és az ezt követő nap február 22-én a Kérelmezett aktivistái standjukat felállítva a 2018. évi országgyűlési választással kapcsolatos aláírásgyűjtésbe kezdtek. A biztonsági szolgálat mind a két napon felszólította az aktivistákat a magánterület elhagyására, aminek azonban az aktivisták nem tettek eleget. Az eseményről jegyzőkönyv és fényképfelvétel is készült. A Kérelmező kifogásában előadta továbbá, hogy a fentiekhez hasonló események történtek a STOP.SHOP Érd bevásárlóközpont területén is.

A Kérelmező a jogszabálysértést a Ve. 123. §-ban rögzített ajánlásgyűjtés szabályainak és az Alaptörvény XIII. cikk (1) bekezdésében szabályozott tulajdonhoz való jog megsértésében jelölte meg. Álláspontja szerint az áruházak tulajdonosának kizárólagos jogköre – a tulajdonjoggal való rendelkezés jogánál fogva – annak meghatározása, hogy a bevásárlóközpontok területén milyen tevékenységek végezhetők. Álláspontja szerint – tulajdonjogából fakadóan – jogszerűen tart igényt arra, hogy a Kérelmezett aktivistái a bevásárlóközpont területén ne végezzenek aláírásgyűjtést, a területet hagyják el, és ilyen céllal ne térjenek vissza. Érvelése alátámasztásaként hivatkozott az NVB 137/2017. számú hasonló kérdésben született határozatára és azt jóváhagyó a Kúria által hozott Kvk.38.089/2017/3. számú határozatra. Beadványában kérte, hogy a Választási Bizottság adjon helyt a kifogásának, állapítsa meg a jogszabálysértés tényét és tiltsa el a Kérelmezettet a további jogszabálysértéstől. A Kérelmező az általa előadottak bizonyítékaként csatolta a STOP.SHOP Hűvösvölgy elnevezésű bevásárlóközpont tulajdoni lapját, térképmásolatát valamint az ügyvédi meghatalmazását. Csatolt továbbá a kifogáshoz egy a STOP.SHOP Hűvösvölgy elnevezésű bevásárlóközpontban 2018. 02. 22. napján történt sérelmezett eseményről felvett jegyzőkönyvet és 5 db fényképfelvételt.

A Választási Bizottság megállapította, hogy a beadvány kizárólag a STOP.SHOP Hűvösvölgy Bevásárlóközpont területén elkövetett jogszabálysértés bizonyítékait tartalmazza. A Kérelmező a STOP.SHOP Érd bevásárlóközpont területére vonatkozó bizonyítékot beadványához nem csatolt.

A Ve. 212. § (2) bekezdés b/ pontja szerint a kifogásnak tartalmaznia kell a jogszabálysértés bizonyítékait is. A Ve. 215. § c) pontja szerint a kifogást érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítani, amennyiben nem tartalmazza a  212. § (2) bekezdésében foglaltakat.

A Választási Bizottság megállapította, hogy a kifogás nem tett eleget a fent hivatkozott törvényi rendelkezéseknek, ezért azt – a Ve. 215. § c) pontja szerint – érdemi vizsgálat nélkül a rendelkező részben foglaltak szerint elutasította.

A határozat a Ve. 208. §-án, 212. §-án, 215. § c) pontján és a 297. § (1) bekezdés b) pontján, a  jogorvoslatról szóló tájékoztatás a Ve.  221. §-án, 223-227. §-ain és a 297. § (2) bekezdés b) pontján alapul.

Érd, 2018. február 26.

 

 Dr. Tóth Tamás

elnök

Címkék