Visszatér a sikerkapitány

A Magyar Röplabda Szövetség ismét a belga Jan De Brandtot kérte fel a női válogatott szövetségi kapitányának. A tréner 2014 és 2016 között három évig irányította nagy sikerrel nemzeti csapatunk szakmai munkáját, és egy éves kihagyás után foglalja el ismét a kispadot.

Hasonló tartalmaink:

Az 59 éves belga szakemberrel a jövő évi Európa-bajnokság végéig kötött szerződést az MRSZ, amely azt szeretné, ha a következő másfél évben, főállásban, kizárólag a magyar szövetség alkalmazásában dolgozna.

Jan De Brandt 2014-ben lett a magyar válogatott szövetségi kapitánya, amellyel még abban az évben első helyen végzett Eb-selejtező csoportjában és így 28 év után szerepelhetett ismét a magyar csapat az Európa-bajnokságon. Irányításával 2015-ben a válogatott megnyerte az Európa Ligát, majd a kontinensviadalon a nyolcaddöntőig jutott. Ezután 2016-ban egy felejthetetlen mérkőzésen, aranyjátszmában vívta ki az újabb Eb-részvételt, Románia ellen.

A belga tréner a sikerek ellenére leköszönt a kapitányi tisztségről, miután nem tudta már összeegyeztetni a szövetségi munkát az ezzel párhuzamosan betöltött klubkötelezettségével, valamint szeretett volna családjával is több időt eltölteni.

Neve akkor merült fel ismét szövetségi kapitány-jelöltként, amikor februárban a török Fenerbahce szerződést bontott vele. A magyar szövetség ekkor kereste meg, ő pedig igent mondott a számára megtisztelő felkérésre.

– Az elmúlt két évben a magyar játékosok közül többen is sokat fejlődtek, s úgy érzem én is több lettem edzőként, ami a jövőt illetően pozitív lehet  – nyilatkozta a magyar szövetség honlapjának Jan De Brandt. – A céljaink egyértelműek a következő időszakra: 2018-ban a Golden League-ben (az Európa Liga Arany csoportjában) indulunk, s szeretnénk a döntőbe jutni. A 2019-es év is rendkívül fontos lesz számunkra, hisz Magyarország társházigazdaként szerepel majd a felnőtt női Európa-bajnokságon – tette hozzá a belga szakember.

A régi-új szövetségi kapitánnyal kapcsolatban Dr. Kovács Ferenc, az MRSZ elnöke is nyilatkozott: „Mivel stratégiailag is fontos, hogy ne csupán egy nagyszerű Európa-bajnokságot szervezzünk 2019-ben, hanem a nemzeti együttes is jól szerepeljen, ezért esett a választás egy olyan neves szakemberre, mint Jan De Brandt, akinek kiemelkedő eredményei mellett az is nagy erénye, hogy kiválóan ismeri a magyar mezőnyt. Benne látjuk annak letéteményesét, hogy újabb lépéseket tegyünk az Európai röplabdázás élmezőnyébe.”

Jan De Brandt szerződése a jövő évi, magyar társrendezésű Európa-bajnokság végéig, 2019. szeptember 15-ig szól, célként pedig az idei Európa Liga döntőjébe kerülést (első vagy második hely), valamint a 2019-es kontinenstorna nyolcaddöntőbe jutást tűzték ki a felek.

Jan De Brandt, aki a magyar mellett korábban a belga válogatott trénere is volt, 2007-ben hetedik helyezést szerzett hazája nemzeti csapatával az Európa-bajnokságon, míg klubszinten a török Fenerbahceval érte el a legnagyobb sikereit, amellyel Bajnokok Ligája-döntőt játszhatott, s nyert török bajnokságot és kupát is, míg egy évvel ezelőtt az ugyancsak török Bursával elhódította a Challenge-kupát is.

A női válogatott régi-új szövetségi kapitányának, Jan De Brandtnak, valamint a férfiválogatott új szakvezetőjének, a román Bogdan Tanasénak a hivatalos bemutató sajtótájékoztatóját március 17-én, az érdi Graboplast Magyar Kupa-döntő alkalmával tartja a magyar szövetség.

A kupadöntő jegyárusítása a hétfői nappal, március 5-én kezdődik. A belépőket az Érd Aréna honlapján, illetve személyesen az Érd Arénában (2030 Érd, Velencei út 39-41) lehet megvásárolni.

Ugyancsak friss hír, hogy a kupadöntő névadó szponzora a Graboplast Zrt., amely évek óta biztosítja az Magyar Röplabda Szövetség különböző saját rendezésű eseményeinek a sportburkolatát, így természetesen a 2017–2018-as Graboplast Magyar Kupa-döntőn (március 17-én és 18-án) is az általuk gyártott talajon játszanak majd a csapatok.

A Graboplast Magyar Kupa programja:
Március 17., 15.30: Pénzügyőr SE–Fino Kaposvár (férfi bronzmérkőzés)
Március 17., 18.00: HÉP-Kecskemét–Vegyész RC-Kazincbarcika (férfi döntő)
Március 18., 15.30: Vasas Óbuda–Jászberény (női bronzmérkőzés)
Március 18., 18.00: Linamar-BRSE–Fatum-Nyíregyháza (női döntő) Tv.: M4 Sport

fotó: hunvolley.hu

Címkék