Felvenné Teleki Sámuel nevét az érdi intézmény partnere

A Határtalanul! program részeként vendégeskedik a napokban az Érdi Teleki Sámuel Általános Iskola partnerintézménye Érden. A Sáromberki Technológiai Líceum kilenc diákja és öt pedagógusa érdi családoknál lett elszállásolva, aminek köszönhetően erősödik a barátság az erdélyi és a magyar gyerekek között. 

Hasonló tartalmaink:

Rábainé Radó Katalin, a Teleki iskola pedagógusa elmondta, hogy a sáromberki gyerekek vasárnap reggel érkeztek meg Magyarországra, s először a fővárost nézték meg. Voltak a Művészetek Palotájában, a Nemzeti Színháznál, megnézték a Bazilikát, a Széchenyi Fürdőt, a Vajdahunyad Várát, a Hősök terét és voltak a Margit-szigeten is. Kedden pedig a Magyar Földrajzi Múzeumban tettek látogatást, hisz kihagyhatatlan volt számukra a “Magyar utazók, földrajzi felfedezők” című tárlat, amiben közel hetven magyar utazó életútjának segítségével ismerhették meg, hogy milyen szerepet játszott nemzetünk a Föld megismerésében, a térképek fehér foltjainak eltüntetésében.

A gyerekek nagy érdeklődéssel hallgatták a tárlatvezetést, amit a Glóbuszok terme nyitott meg,  s ahol a múzeum földgömbjeiből láthattak váltogatást, a legjelentősebb magyar utazók útvonalát ábrázoló térképpel szemben. Ezután a 17-18. századi korai magyar utazók terme következett, ahol többek között megismerhették az első magyar utazó, Julianus barát utazásának részleteit és a Madagaszkáron járt Benyovszy Móric kalandos életét. A 19-20. század jeles kutatóinak munkásságával az Ázsia teremben, az Afrika, Amerika, Óceánia teremben illetve a 20. század kutatói elnevezésű termekben ismerkedhettek meg a sáromberki látogatók. Többek között Déchy Mór, Cholnoky Jenő, Vámbéry Ármin, Teleki Sámuel, Sass Flóra és Germanus Gyula utazásainak tárgyi anyagát és fotódokumentációját láthattak, de megismerhették a Vadászutazók nevű rész látványos trófeáit is.

Rábainé Radó Katalin az ÉrdMost.hu-nak elmondta, hogy áprilisban egy öt napos kirándulás során ők is meglátogatják majd a testvérintézményt, ahol ellátogatnak majd az erdélyi Sáromberke legnevezetesebb műemlék épületéhez a Teleki-kastélyhoz.

Borbély Lajos a Sáromberki Technológiai Líceum pedagógusa azt mondta, nagyon jó szívvel jöttek Érdre, főleg, hogy már látszik, hogy tényleg valós kapcsolat tud kialakulni az érdi és az erdélyi gyerekek között, mivel sokan már hetekkel ezelőtt felvették egymással a kapcsolatot az internet segítségével. – A városnézésen kívül voltunk az iskolában is, ahol láthattuk, hogy milyen pedagógiai módszereket alkalmaznak. Nagyon testszett, hogy interaktív módon zajlik az oktatás. Magyar tanár vagyok és volt szerencsém pont egy magyar órát megnézni, ahol azt láttam, hogy az oktatásnak ezen módja motiválja a tanulókat. Nagyon sok új dolgot hallottunk itt a Magyar Földrajzi Múzeumban is, amit azért üdvözlünk különösen, mert rövid távú terveink közt szerepel, hogy a mi iskolánk is Teleki Sámuel nevét viselhesse – összegzett Borbély Lajos.

Címkék