Mennydörög az ágyú, csattog a kard

A Budakeszi Katonai Hagyományőrző Egyesület jóvoltából az 1848/49 Budai 2-ik Honvéd Zászlóalj vitézei látogattak el szerda délután a Batthyány iskolába, ahol a gyerekek nemcsak a korhű ruhákat, fegyvereket csodálhatták meg, hanem kézbe is vehették a puskákat, kipróbálhatták a dobot, és megszólalt az ágyú is. A gyerekek megtudhatták, milyen puskával végezték ki Batthyányt, és mi készült Zichy Antónia függönyéből.

Hasonló tartalmaink:

– Egyesületünk az 1848-49-es szabadságharc honvéd gyalogságának hagyományát őrzi, ezen belül is a “budai” 2-ik Honvéd Zászlóaljat jeleníti meg. Először jártunk a Batthyány iskolában; a gyerekeknek a honvédseregről, a felszerelésről, fegyverzetről beszéltünk, puskasortüzet lőttünk, és ágyúval is lőttünk kettőt. Természetesen bemutattuk azt is, hogyan töltötték annak idején ezeket a fegyvereket, hogyan harcoltak velük, hogyan csaptak össze gyalogosan és lóháton – mondta az ÉrdMostnak Berlinger Gábor, az egyesület elnöke.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

– A Batthyány-kormány alakította ki az első honvédsereget. Az 1-ső Pesti Honvéd Zászlóalj zászlaját Batthyány Lajos felesége készítette, saját selyemfüggönyéből. Ezt a történetet a gyerekekkel is megosztottuk. A puskasortűznél pedig elmondtuk, hogy ugyanilyen puskával végezték ki Batthyányt 1849. október hatodikán, ugyanis a császári hadseregnek is ilyen típusú fegyverei voltak – tette hozzá Berlinger Gábor.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Az egyesület elnöke szerint ezek a bemutatók erősítik a gyerekek magyarságtudatát, és fejlesztik történelmi tudásukat is.
– Nem elég írásban olvasni ezekről a történetekről: ezeket látni kell. Egyenruháink, fegyvereink korhűek, 1848-49-ben pont ugyanúgy néztek ki a honvédek, mint most mi. Fontos tudni, hogy az első magyar nemzeti hadsereg 170 éve született: 1848. május 21-én kezdődtek a toborzások – zárta szavait.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

Címkék