Érdi Tudományos Díjat adományoztak dr. Biró László Péternek

Érdi Tudományos Díjjal ismerték el Dr. Biró László Péter fizikus professzort. A kitüntetés azoknak adományozható, akik a tudományágak valamelyikében kimagasló teljesítményt nyújtottak, és ezzel hozzájárultak Érd Város hírnevének öregbítéséhez.

Hasonló tartalmaink:

Dr. Biró László Péter fizikus professzor az MTA levelező tagja. Városunkban él, és az MTA EK Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézetnél dolgozik. Jelentős iskolateremtő személyiség, aki létrehozta a nanoszerkezetek osztályt,  vezetésével több kiváló tudós szerzett doktori fokozatot, és nem egy közülük nemzetközi elismerést is.

Kutatási területe a nanoszerkezetű anyagok fizikája. A nanofizika törvényeinek felderítésével természeti jelenségek magyarázatát is meg lehet adni. Ezért tudta Biró professzor és csapata részletes magyarázatát adni a lepkék színeinek,  illetve a színek környezeti hatásokra történő változásának.

Dr. Biró László Péter a nanofizika nemzetközileg is elismert kutatója, számos európai uniós kutatási program résztvevője. Tudományos publikációinak száma több mint háromszáz, melyekre más kutatók több mint ötezerszer hivatkoztak. Számos hazai médiumban publikált, tartott előadásokat, adott interjút, abból a célból, hogy hazánk ne kimaradó, hanem minél jelentősebb résztvevője legyen ennek a területnek.

Biró professzor március 15-e alkalmából a Széchenyi-díjat is átvehette. A rangos kitüntetést a nemzeti ünnep alkalmából az államfő adta át.

Címkék