Veszélyben a baracktermés

Hiába volt egy pár napig itt a tavasz, most megint beköszöntött a fagy. Nem először, de reméljük, idén (tavasszal) már utoljára. Milyen károkat okozott vagy okozhat az időjárás a mezőgazdaságban – különösképpen a gabonában és a gyümölcsösben? Dr. Aponyi Lajos, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara főtitkára nyilatkozott az Érd Most!-nak.

Hasonló tartalmaink:

Ahogy azt dr. Aponyi Lajostól megtudtuk: “Az őszi kalászos gabonák és a káposztarepce vetései már mindenütt üdítően zöldelltnek. Most ezt a kedvező képet zavarta meg a visszatérő télies idő. Az éjszaka folyamán lehullott 5-15 centiméteres hó ismét betakarta a határt. Ez a hótakaró szerencsére megvédi a vetéseket a komolyabb éjszakai fagyoktól. A repcében korábban a kellemes idő hatására rajzott a repce egyik kártevője, a repce szárormányos, ez most a hideg hatására hibernálja magát, és ha ismét kedvezőbbre fordul az időjárás, újból folytatja károsítását és tojásainak lerakását.

búzavetés máciusban

búzavetés márciusban

A gyümölcstermesztő gazdaságok már jórészt végeztek a fák metszésével, sőt sok helyen ezzel párhuzamosan folynak a tavaszi lemosó permetezés növényvédelmi munkálatai is. Ezt zavarta meg ideiglenesen a visszatért télies időjárás. Ez a hideg idő- főként az éjszakai fagyok- akadályozzák a munkálatok folytatását, illetve azokban a gyümölcsfélékben, ahol már megindultak az életfolyamatok, a duzzadó vagy fakadó rügyekben fagykárokkal lehet számolni. Legnagyobb kárral elsősorban a korán fakadó csonthéjas gyümölcsű növények, mint például az őszi – és sárgabarack, illetve a mandula, esetében kell szembenézni. A fagykárok mértéke most még nem becsülhető meg pontosan, majd virágzáskor dől el.”

Címkék