Tovább fejlődik Érd és térsége hulladékgazdálkodása

2,8 milliárdos projekt keretében fejlesztik Érd és térsége hulladékgazdálkodási rendszerét. A KEHOP-os beruházásban a támogatás mértéke 90 százalék, összege 2,4 milliárd forint – hangzott el a mai projektindító ünnepségen, amelyen jelen volt dr. Aradszki András országgyűlési képviselő is. Köszöntőjében hangsúlyozta: ez az új rendszer a papír- és műanyaghulladék mellett már az üveg begyűjtésére, kezelésére, szelektálására is alkalmas lesz.

Hasonló tartalmaink:

– A hulladékgazdálkodásnak van egy globálisabb célja: hogy a világot, földünket ne pusztítsa el, ne fedje be az a szemét, ami létezésünkkel együtt jár, amit nap mint nap megtermelünk. Cél az is, hogy a Föld erőforrásait hatékonyabban használjuk fel, és visszaforgassuk a hulladékból a felhasználható anyagokat – hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve: a természet és az ember ugyanannak a környezetnek a része, függünk egymástól, és saját érdekünk a teremtett világ védelme, és lokálisan kellenek az ilyen projektek e globális cél eléréséhez.

T. Mészáros András polgármester a projektindítón azt hangsúlyozta: fontos, hogy egy korábbi program részeként két, a hulladékgazdálkodással foglalkozó társulás is megalakult. Az egyik a szilárd hulladék begyűjtéséhez kapcsolódó gépek, tárolók, szelektív gyűjtőedények beszerzésére jött létre; tevékenységét mára lényegében befejezte, jelenleg a fenntartási időszak zajlik. Megalakult egy regionális, jelenleg 22 településből álló hulladékgazdálkodási társulás is, amely ennek a régiónak a hulladékszállításával, -újrafelhasználásával foglalkozik. A jelenlegi projekt ehhez a munkához kapcsolódik.

– Érden nemcsak gyűjteni szeretnénk a hulladékot, hogy aztán valahol másutt lerakjuk, hanem szeretnénk létrehozni egy olyan hulladékhasznosító művet, amely ennek a kistérségnek minden, a hulladékgazdálkodással kapcsolatos problémáját meg tudja majd oldani idővel – hangsúlyozta T. Mészáros András, aki reméli, további támogatást is kap majd a projekt, hogy minél komplexebb szolgáltatást tudjon nyújtani annak a mintegy négyszázezer embernek, akik a résztvevő huszonkét településen élnek.

A polgármester elmondta, hogy a projekt keretében az alábbi fejlesztések valósulnak meg: gyűjtőedények beszerzése, a csomagolási üveghulladék begyűjtéséhez (25 ezer 990 darab hatvan literes gyűjtőedényzet), kilenc gyűjtőgépet és 8 hulladékszállító járművet, és három anyagmozgató berendezést állítanak szolgálatba, kialakítják a korszerű hulladék-előkezelő telephelyet, és a lakosság szemléletformálására is nagy figyelmet fordítanak.

Pató Simon, az ÉTH cégvezetője a rendezvényen elmondta: régiónkban egy ember 307 kiló szilárd hulladékot termel évente. Ebből 21,5 kilót kell szelektíven gyűjteni, a többi a lerakóba kerül (ebbe a számba a zöldhulladék nem tartozik bele). A most induló projektnek köszönhetően, a 12 ezer tonna kapacitású feldolgozó rendszer segítségével, megháromszorozódik majd a szelektíven visszagyűjtött mennyiség – ráadásul az üveghulladékot is visszagyűjtik majd.

– Az ÉTH mindig is élen járt, és élen is szeretne járni a hulladékgazdálkodás területén – hangsúlyozta Pató Simon. A cégvezető kérte azokat, akik korábban még nem vették át díjmentes szelektív hulladékgyűjtő edényeket, az ÉTH telephelyén vegyék át azokat. Mint elmondta, az edényzet 80 százalékát már kiosztották a lakók között.

Címkék