Már lehet igényelni a tyúkokat

2018-ban folytatódik az ÉTH Tyúkokkal a környezetvédelemért elnevezésű akciója, amit negyedik alkalommal hirdetnek majd meg. Ahogy az előző három évben, úgy idén is öt-öt tyúkot igényelhetnek majd ingyen az ÉTH szolgáltatási területén élő lakosok, akik vállalják, hogy a lábasjószágot egy éven keresztül kapirgálósan tartják, zöld- és konyhai hulladékkal etetik. Az akció a tavaszi Nyitnikék vásáron indul, azonban az ÉTH ügyfélszolgálatán már le lehet adni az előzetes igényeket.

Hasonló tartalmaink:

Az érdi háztartások idén is ingyenesen igényelhetnek a cégtől családonként 3-5 szárnyast. Egy tyúk évente 30 kilogramm amúgy biológiailag lebomló hulladékot fogyaszt el, ráadásul még tojást is tojik. Az igénylés feltétele mindössze annyi, hogy egy éven át “kapirgálós” módon tartsa a tyúkot a kert tulajdonosa.

Az ötlet Angliából származik, ott már kiválóan működik a városi tyúktartás. Pató Simon, az ÉTH Érd és Térsége Hulladékkezelési Nonprofit Kft. vezetője az Érd FM 101.3-nak elmondta, cége is részt vesz az újfajta tojástermelés elterjesztésében. Az általuk vitt tyúkokkal a környezetvédelemért program lényege, hogy a szárnyasokkal csökkenthető a biológiailag lebomló, illetve a zöldhulladék mennyisége, amelyek nem a komposztálókba, illetve lerakókba kerülnek, hanem takarmányként hasznosulnak.A programba bekapcsolódók a cégtől – bizonyos feltételek teljesítése mellett – ingyen kapnak három-öt tyúkot, a baromfinak konyhai hulladék, felesleges húsnyesedék, tízórai-maradék, zöldséghéj egyaránt adható.

Pató Simon kiemelte, nemcsak az a cél, hogy az ember jól járjon, hanem, hogy a tyúkok is „boldogok” legyenek, vagyis minél több idejüket töltsék a szabadban, ne ketrecben éljék le az életüket. Ennek további haszna, hogy nem lesz szükség fűnyíróra, hiszen az állatok szívesen csipegetik a zöld sarjakat. Ezzel szinten tartják a fű magasságát, de nem koptatják ki a gyepet.

Aki szeretne részt venni a programban az a szolgáltató cég ügyfélszolgálatán, a 06-23-522-600-as telefonszámon vagy e-mailben az ugyfelszolgalat@eth-erd.hu címen jelentkezhet!

– A programnak nagyon nagy sikere van évek óta, és jól működik, ezért idén is folytatjuk. A tavaszi Nyitnikék vásáron indítjuk az akciót, azaz ezen a városi rendezvényen már fogadjuk az igényléseket, és tájékoztatjuk az érdeklődőket a részvétel feltételeiről. A tyúkok kiosztására május-júniusban kerül majd sor – mondta Pató Simon, aki kérdésünkre beszámolt arról is, hogy az elmúlt három évben körülbelül négyezerötszáz tyúkot osztottak ki, idén pedig 1500 baromfi kiosztásával számolnak.

 

Címkék