Boldog tyúkok, elégedett gazdák

Hatalmas sor kígyózott ma délelőtt a Zámori úti táp- és takarmánybolt előtt, ahol délután kettőig osztják az ÉTH Tyúkokkal a környezetvédelemért programjában igényelt szárnyasokat. Kilencszázötven tyúk talál ma gazdára, és holnap is ugyanennyit oszt ki az ÉTH a lakosok között. A tyúkakció méltán kedvelt: a kapirgálósan tartott tyúkok szép tojást tojnak, megtisztítják a kertet a gyomoktól, és a konyhai ételmaradékot is eltüntetik.

Hasonló tartalmaink:

– Egy lakos legfeljebb öt tyúkot igényelhet. Az akcióban részt vevőknek vállalniuk kell, hogy a tyúkokat egy évig nem vágják le, és szabadon, kapirgálósan tartják. Ellenőrizni szoktuk, hogy a gazdák betartják-e a feltételeket, de sok visszajelzést is kapunk a lakosoktól. Nagyon kedvelik ezt az akciót,  minden évben nagy sikere van – mondta az ÉrdMostnak Csadóné Bencze Györgyi, az ÉTH ügyfélszolgálati referense.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A Parkvárosban élő Anikó harmadik alkalommal vesz részt a tyúkakcióban. Mint mondta, idén a szomszédasszonyával együtt öt-öt szárnyast igényeltek.

– Tavalyról még megvan mind az öt, tavalyelőttről pedig négy – egyik sajnos elpusztult. Nagyon jól érzik magukat a tyúkjaim: minden háztartási hulladékot odaadok nekik. A kerti finomságokon kívül kapnak még napraforgót, búzát és kukoricadarát is, hogy még jobban tojjanak. Így 8-10 friss tojásom van naponta, ellátom vele az egész családot – mondta mosolyogva Anikó, aki elárulta azt is: a nagyüzemből hozott pipiket két hónapba telik átszoktatni a hagyományos táplálkozásra, mert nem ismerik a kukoricát, sem a darát.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

– Nagyon meghálálják a gondoskodást, tojás formájában. Azóta tudok  finom piskótát sütni az unokámnak, mióta a jó minőségű házi tojásból készítem. Nagyon szeretem a tyúkocskáimat, mint házi kedvenceket tartom őket – mondta mosolyogva Anikó, aki elárulta azt is: az unokája még nevet is adott a pipiknek. Zsófi, Irma, Vilma és társaik valóban boldogan kapirgálnak a kertben.

Címkék