Jönnek a tyúkok

Május közepén osztják a tyúkokat, amelyet a lakosság az ÉTH Tyúkokkal a környezetvédelemért elnevezésű akciója során igényelhetett. Ahogy az előző három évben, úgy idén is öt-öt tyúkot igényelhettek ingyen az ÉTH szolgáltatási területén élő lakosok, akik vállalják, hogy a lábasjószágot egy éven keresztül kapirgálósan tartják, zöld- és konyhai hulladékkal etetik. 

Hasonló tartalmaink:

Az érdi háztartások idén is ingyenesen igényelhettek a cégtől családonként 3-5 szárnyast. Egy tyúk évente 30 kilogramm amúgy biológiailag lebomló hulladékot fogyaszt el, ráadásul még tojást is tojik. Az igénylés feltétele mindössze annyi, hogy egy éven át “kapirgálós” módon tartsa a tyúkot a kert tulajdonosa.

Az ötlet Angliából származik, ott már kiválóan működik a városi tyúktartás. Pató Simon, az ÉTH Érd és Térsége Hulladékkezelési Nonprofit Kft. vezetője az Érd FM 101.3-nak elmondta, cége is részt vesz az újfajta tojástermelés elterjesztésében. Az általuk vitt tyúkokkal a környezetvédelemért program lényege, hogy a szárnyasokkal csökkenthető a biológiailag lebomló, illetve a zöldhulladék mennyisége, amelyek nem a komposztálókba, illetve lerakókba kerülnek, hanem takarmányként hasznosulnak.A programba bekapcsolódók a cégtől – bizonyos feltételek teljesítése mellett – ingyen kapnak három-öt tyúkot, a baromfinak konyhai hulladék, felesleges húsnyesedék, tízórai-maradék, zöldséghéj egyaránt adható.

Pató Simon kiemelte, nemcsak az a cél, hogy az ember jól járjon, hanem, hogy a tyúkok is „boldogok” legyenek, vagyis minél több idejüket töltsék a szabadban, ne ketrecben éljék le az életüket. Ennek további haszna, hogy nem lesz szükség fűnyíróra, hiszen az állatok szívesen csipegetik a zöld sarjakat. Ezzel szinten tartják a fű magasságát, de nem koptatják ki a gyepet.

Hallgassa meg az Érd FM 101,3 interjúját a programról Pató Simonnal, az ÉTH cégvezetőjétől!

 

Címkék