Ablak a világra, ablak a természetre

Ablak a világra címmel nyílt fotókiállítás szerdán a Vörösmarty gimnáziumban, az iskolai fenntarthatósági témahét keretében. Szabad szemmel alig látható természeti csodákba tekinthettek be e fotók segítségével a diákok, Józsa Géza szabadban készített makrofotói segítségével. A különleges, humorral és egyéni látásmóddal fűszerezett képek május 9-ig láthatók, az iskola szeretettel várja az érdeklődőket.

Hasonló tartalmaink:

Egy apró rovar egy mezei virágon; fűszálon pihenő pók; reggeli fényben sütkérező madár – megannyi apró pillanat, ami mellett elsiklik a szemünk. Nem úgy Józsa Gézáé, aki évek óta készíti nagy türelemmel, alázattal és humorral azokat a makrofotókat, amelyekből szerda délelőtt nyílt kiállítás a Vörösmarty gimnáziumban, a fenntarthatósági témahét keretében.

Józsa Géza fotói, forrás: http://www.josa.fotovilag.org/galeria2

– Képeimben elmozdulnak a fények, a színek harmóniája felé. Nem a biológiai pontosság, hanem a fotós és az emberi oldalról közelítem meg a képeimet. Fotóim több év alatt készültek; ahogy visszaemlékszem gyermekkoromra, ha leültem a réten, rögtön körülvettek a rovarok. Ez azonban már a múlté, mivel megváltozott a világ: az emberek mindent a gazdasági hasznon oldaláról közelítenek meg, a figyelem középpontjából kiesik a természet, amelynek pedig mi is köszönhetjük a létünket. Igyekszem megörökíteni ezeket a kis lényeket, a saját örömömre, a fotós lehetőségek kihasználásával – mondta tudósítónknak Józsa Géza, akinek munkásságát lánya, Gyöngyi – az iskola tanára – mutatta be a diákoknak.

    SAMSUNG CAMERA PICTURES

– Józsa Géza mérnökként finommechanikával, elektronikával foglalkozott, ami kikövezte az utat a fotótechnika felé, ám a fényképezés mindaddig hobbi maradt számára, míg nyugdíjba nem ment. Akkor olyan világ tárult fel előtte, amit addig nem volt módja megfigyelni – ezért is lett a kiállítás címe Ablak a világra – hangsúlyozta Józsa Gyöngyi.

– Édesapám a fotóival elvezet bennünket az állatok és a növények lilliputi országába, ahol egy fűszár élettér, egy porzó óriás eledel, egy levél kirándulóhely, egy harmatcsepp pedig maga a tenger. Mi kell ahhoz, hogy ilyen képek szülessenek? A jó fényképezőkép, megfelelő objektívvel, nem elegendő – szükséges hozzá a türelem is, amikor órákat kell ülni csendben, mozdulatlanul, és elszántság: reggel fél ötkor már a réten kell hasalni, mert egyes rovarok akkor ébrednek dermedtségükből. És szakértelem is kell, a technikailag megfelelő képek elkészítéséhez – jegyezte meg a tanárnő, hangsúlyozva:  legfontosabb a természet szeretete – ilyen alkotások csak az élő környezethez fűződő szoros kapcsolatból, alázatból születnek.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A kiállítás a fenntarthatósági témahét egyik programjaként valósult meg. Mint Kállayné Szerényi Júlia tanárnő elmondta, a VMG 2016 óta az ország ökoiskola-hálózatának tagja.
– Az ökoiskola tág fogalom, nemcsak a szó szoros értelmében vett gyakorlati tevékenységeket foglalja magában a környezet- és természetvédelem terén, hanem a szemléletformálást is, akár a művészeten keresztül. Aki ezeket a képeket megnézi, láthatja: nem az a fontos, hogy pontosan mit ábrázolnak, hanem az, hogy a természet egy-egy ellesett pillanatát örökítette meg rajtuk a művész. Olyan pillanatát, ami mellett elrohanunk, amit észre sem veszünk. Ezért adnak sok feltöltődést, élményt ezek a képek – hangsúlyozta a tanárnő.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Míg a diákok körbejárták, megcsodálták a kiállított képeket, és elbeszélgettek alkotójukkal, az iskola két tanulója, Nagy-Varjas Péter és Sipos Csongor gitáron játszott társaiknak, így téve még hangulatosabbá ezt a szerda délelőtti kiállításmegnyitót.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Aki szeretne maga is rácsodálkozni Józsa Géza fotóira, a Vörösmarty gimnáziumban megteheti, az iskola nyitvatartási idejében (azaz este nyolc óráig), május 9-éig, virtuálisan pedig itt csodálkozhat rá a természet apró csodáira.

Címkék