Mitől férfi a férfi?

Napjainkban annyit foglalkozunk azzal, hogy mit jelent nőnek: feleségnek, szeretőnek, anyának lenni, és közben a férfiakról teljesen megfeledkezünk, vagy csak negatív híradások főszereplőiként bukkannak fel: a nők életének, sorsának, nemiségének eltipróiként, megbecstelenítőiként, de arról, hogy mi tesz ma férfivá egy férfit, hogyan élik meg a férfiak férfiasságukat, arról közben mindenki hallgat.

Hasonló tartalmaink:

Mindenki, kivéve Gálfi Saci bloggert és Szabó Ági fotóst, illetve az ő 30 férfialanyukat, akiknek köszönhetően Szepesben pénteken hiánypótló kiállítás nyílhatott „A Férfi – Portrék és történetek” címen. A megnyitón a zenéről a Debreczeni Páros, alias Kónya Levente József és Tamara gondoskodott, előbbi szintén a portrék és interjúk egyik alanya volt.

A Debreczeni Páros zenélt

A Debreczeni Páros zenélt

 

Gálfi Saci 2016 óta osztja meg a világgal azok (élet)történetét, akik ővele megosztják azt. Amikor aztán Hamar Dávid lelkipásztorral beszélgetett, rádöbbent arra, hogy vajmi kevés szó esik arról, mit jelent ma férfinak lenni. A kiállítás megnyitóján Dávid, aki régésznek tanult, lelkipásztorként több tucat férfi lelki világához került közel, és feleségével sörfőzdét üzemeltet, bevallotta, hogy amikor válságba került a házasságuk, rájött: ő maga a válság oka. A saját férfiassága, azaz annak a hiánya, az, hogy tulajdonképpen nem tudja, mi az, és hogyan kéne azt megélnie. Azóta tudatosan próbálja ezt gyakorolni – őszinteséggel, bátorsággal, férfi társasággal (is). Nem utolsó sorban pedig azzal, hogy teljesen megnyílt Gálfi Saci diktafonja és Szabó Ági kamerája előtt. Mint ahogy tette azt 29 másik férfi és fiú a négyévestől a nyolcvankettőig, a lelkipásztortól a sikeres üzletemberig.

Hamar Dávid, Gálfi Saci és Szabó Ági

Hamar Dávid, Gálfi Saci és Szabó Ági

 

„Jordan Peterson szerint ne jogokat adjunk a férfiaknak, mert azzal megöljük őket. A férfinak felelősségre és küldetésre van szüksége”, idézte a megnyitón Hamar Dávid a kanadai pszichológust. „Nap mint nap látjuk, hogy milyen bűnöket követünk el, azt, hogy mi ne legyünk, hogy milyen úton ne járjunk. De azt senki sem mondja, vagy mutatja meg, hogy akkor milyen úton járjunk, és hogy mit jelent ma férfinak lenni. Közben nagyon sokan úgy érezzük, most nem jó férfinak lenni, mert nem a jó ligába születtünk”, mondta el a lelkipásztor, aki szerint egy férfinak nagy szüksége van a férfitársaságra, arra, hogy egy másik férfi szemébe nézve definiálhassa saját magát, saját férfiasságát is.

Bedő Imre, a Férfiak Klubjának alapítója és elnöke is azt hangsúlyozta, hogy korábban a férfiak készítették fel a fiúkat a férfivé válással együtt járó felelősségvállalásra. Ma már ez hiányzik. „Először vállald, hogy beállsz a saját életed közepébe, és utána vállald, hogy mások életének középpontja leszel”, mondta Bedő Imre a kiállítás megnyitóján, aki a klub létrehozásával azt a feladatot tűzte ki magának célul, hogy újraindítsa a férfivá válás folyamatát városi körülmények között.

20180831_175944

És hogy mit üzenhet a kiállítás a férfiaknak? Az alkotók szerint a bátorság, az őszinteség, az azonnali, őszinte kommunikáció fontosságát: „A nőknek azt, hogy jobban lássák, mi mozgatja a férfiakat, és hogyan működnek. A férfiaknak pedig azt, hogy attól, hogy valaki őszinte magával és ezt vállalja a világ előtt is, nem dől össze a világ, sőt, lehet, hogy válaszokat kap azokra a kérdéseire, amelyekkel aztán előbbre tud lépni.”

Fontos, kezdő lépés lehet tehát a kiállítás – ,ami Érden látható legelőször –  abban, hogy újra szó essék a férfiakról, úgy és olyan szövegkörnyezetben, ahogy azt megérdemlik. Tessék hát elmenni a Szepes kiállítótermébe, ha lehet okostelefonnal együtt (QR-kódokkal ugyanis nemcsak azokat a gondolatokat olvashatjuk el, amelyek a portrék mellett szerepelnek, hanem a teljes történeteket is), és megismerni 30 őszinte és bátor férfi portréját, történetét és önreflexióját: mit jelent számukra ma férfinak lenni.

 

 

 

 

Címkék