A Férfi – Portrék és történetek képben és szóban

A művelődési központ az utóbbi évek hagyományainak megfelelően fotótárlattal készült az Érdi Napokra. A Férfi – Portrék és történetek című kiállítás augusztus 31-én, 18 órakor nyílik. A kiállított képeket a fotográfus Szabó Ágin kívül Gálfi Saci blogger jegyzi.

Hasonló tartalmaink:

Az ember című blogot Gálfi Saci 2016-ban indította útjára őszinte – élet – történetek szlogennel. Felhagyva korábbi  szakmájával, a jogászsággal, úgy döntött, emberek történeteit szeretné felkutatni, s megtudni, kinek mit jelent a „jó élet”, a boldogság. Mára a weboldalon közel kétszáz történetet találunk, s azok szinte kivétel nélkül azt sugallják, hogy a hétköznapi élet igenis szép, s abban a csodát nem várni, hanem meglátni kell.
Szabó Ági gyerekkora óta fotózik, főállásban 2014-től foglalkozik a fényképészettel, fő profilja a családi és portréfotózás a lehető legtermészetesebb közegben – természetes fények mellett, természetes helyzetekben, pózmentesen. Törekvéseik tehát hasonlóak, mindketten arra törekszenek, hogy amit csinálnak, őszinte és igaz legyen, nem volt nehéz hát közös projektbe vágniuk.

A Férfi című sorozatot tavaly indították el. Az ötletet az adta, amikor egy lelkész házassága válságáról mesélve azt mondta: „Manapság elképesztően sokat beszélünk arról, hogy ki a Nő és valahogy nem téma, hogy ki a hetero Férfi. Arra a kérdésre, hogy ki vagyok én, a tizenkét éve házas, keresztény férfi, az elmúlt években sehol sem futottam válaszokba. Azt viszont tizenötezerféle módon elmondták, hogy mi Ne legyek. Ennek a folyamatnak a vége egy zavarodott férfi, aki vagy passzív-agresszív szerepbe bújik, vagy cerkófmajommá válik. Ha pedig azt találná mondani, hogy ő Férfi, akkor egyből megvádolnák, hogy nem tiszteli a Nőt, mert értéktelenebbnek és gyengének tartja. Ma ott tartunk, hogy a szerepeket feloldottuk, egy nő is tud szerelni,  férfi pedig gyerekre vigyázni, ugyanakkor nem mondtuk meg a férfinak, hogy ő mitől férfi, az eredmény pedig rengeteg összezavarodott, helyét és szerepét nem találó férfi”.

Meséljenek hát a férfiak – gondolta a két nő –, miként élik meg férfiasságukat. Több mint harminc portré készült eddig szóban és képben, ezeket láthatjuk az érdi tárlaton. Az alkotók igyekeztek minden korosztályt megszólaltatni, a legfiatalabb „férfi” még csak négyéves, a legidősebb nyolcvankettő, ami azonban azonos mindannyiukban, hogy tabuk nélkül álltak a kamera elé és vallottak magukról.

A kiállításon a fotók mellett néhány gondolat is olvasható lesz minden egyes interjúalanytól, de ezúttal érdemes nem otthon felejteni az okostelefonokat sem, ugyanis QR-kódok használatával lehetőség nyílik a teljes írások helyben történő megismerésére is.

(kép: azember.hu, AgiSzaboPhotography)

Címkék