Közlemény az Érd Körbe rendezvényről

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata és polgármestere közel tíz éven át rendszeresen támogatta az Érd Körbe Egyesület biciklis rendezvényét azzal, hogy azt városi rendezvénynek nyilvánította és ennek megfelelően a megrendezéséhez szükséges anyagi és humánerő források nagy részét is biztosította. Tette ezt annak ellenére, hogy a szervező civil egyesület minden évben saját rendezvényeként tüntette fel a valójában városi eseményt. Az esemény honlapja a mai napig azt a látszatot kelti, mintha az Önkormányzat egy lenne a támogatók közül, miközben valójában az érdi adófizetők pénzéből finanszírozott városi rendezvényekről volt szó.

Hasonló tartalmaink:

Sajnálatos tény az is, hogy az egyesület a legtöbb esetben még a rendezvények időpontját sem egyeztette előzetesen az Önkormányzattal, rendre kész tények elé állítva ezzel az esemény legfőbb finanszírozóját, a várost, miközben az egyesület a szervezéshez szükséges jogszabályi kötelezettségeknek sem mindig tett eleget. Mindezzel a civil szervezet az együttműködő partneri viszony legelemibb szabályait is semmibe vette.

Tény továbbá, hogy az Érd Körbe Egyesületnek a fenti módon eddig juttatott anyagi támogatás mértékét egyetlen más érdi civil szervezet támogatása sem éri el, bár nem tagadható, hogy ezek a civil egyesületek hasonlóan fontos szerepet töltenek be az érdi közösség életében.

Beszédes, hogy az egyesület és annak – időközben aktív politikai szerepet is vállaló – vezetője kötelező járandóságnak és kiváltságnak tekinti az érdi adófizetők eddigi hozzájárulását saját rendezvényei megszervezéséhez. Ráadásul azzal fenyegeti az önkormányzatot, hogy a támogatás elmaradása esetén politikai akciókat szervez a városban.

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata és polgármestere, ahogy mindig, a jövőben is támogatja az érdi biciklis közösségeket, az érdi civil szervezeteket, de nem enged semmilyen politikai zsarolásnak, nem hagyja, hogy az adófizetők pénzét politikai akciók nyílt vagy burkolt finanszírozására fordítsák.

Az Önkormányzat ugyanakkor nyitott arra, hogy amennyiben erre igény van, az Érdi Napok keretében nagyszabású biciklis rendezvényt szervez közösen a biciklis közösséggel.

Arató Zsolt, Érd Megyei Jogú Város sajtófőnöke

Címkék