Múzeumok majálisa – az érdi is bemutatkozik

Ismét a budapesti közönség előtt mutatkozik be az érdi Magyar Földrajzi Múzeum. Vasárnap rendezik meg a múzeumok majálisát a Nemzeti Múzeumban, immár 23. alkalommal. Hetven intézmény munkatársai gyűlnek össze az ország különböző részéből, hogy a látogatók számára ingyenesen emlékezetessé tegyék ezt az egynapos, rendhagyó fesztivált.

Hasonló tartalmaink:

A magyar földrajzi múzeum a kezdetektől részt vesz ezen a rendezvényen – nyilatkozta Mácsai Anetta igazgatóhelyettes.

A 2018-as év különleges pillanat a Nemzeti Múzeum történetében, hiszen a nyár közepéig megújul a Múzeumkert. A rekonstrukciós munkák a tervek szerint haladnak, azonban a kivitelezés nem készül el a Múzeumok Majálisa megszokott időpontjáig. A szervezők úgy gondolták, hogy a nagy múltú rendezvény, amely szimbolizálja a magyar múzeumok egységét, gazdagságát, tudását, a bennük folyó izgalmas munkát, idén sem maradhat el.

A Magyar Nemzeti Múzeum munkatársai hosszú ideig keresték a megfelelő szabadtéri helyszínt, azonban SAJNOS egyik sem felelt meg a követelményeknek. Éppen ezért a szakmai szervezetekkel egyeztetve idén egynapos ünnepséget tartanak 2018. május 13-án a Nemzeti Múzeum főépületében, ahol bensőséges hangulatban mutatkozhatnak meg a különböző intézmények.

Mint a korábbi években, idén is csatlakozik a rendezvény az ICOM aktuális jelmondatához – Hyperconnected museums: New approaches, new publics - Múzeumok hiperhálózata – új megközelítés, új közönség-, amely mentén a múzeumok kapcsolati hálójára, társadalmi tőkéjére, a közösségi munkájára hívhatjuk fel a figyelmet.

Ilyen még nem volt: Múzeumok a múzeumban!

2018-ban 70 múzeum vesz részt az ország minden szegletéből egyszerre, egy épületben a 23. Múzeumok Majálisán.

tavalyi évhez hasonlóan a MOKK idén is mindkét jelenleg futó projektjével (Cselekvő közösségek és Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek) képviselteti magát a Múzeumok Majálisán.

A projektekkel kapcsolatos információkon és előadásokon túl meglepetésekkel és nyereményjátékkal is készülünk, ezévi mottónk: Hálózd be velünk és a Múzeumi a’la carte-tal a Majálist és nyerj!

A 23. Múzeumok Majálisa megnyitó: 2018. május 13. 10 óra, Színpad

Az Év múzeuma díjátadó: 2018. május 13. 13 óra, Színpad

Részletes program május 4-től az alábbi linken érhető el:

www.muzeumokmajalisa.hu

A belépés ingyenes!

Szakmai programok a Lapidáriumban

Időpont

Cím

Résztvevők

10.30-12.00 A múzeum mindenkié – célkeresztben az akadálymentesítés. Gondolatébresztő prezentációk. (Museum for everybody. Access for disabled people. ) Lucia Bondetti és Federica Montesanto, a Gallerie dell’Accademia (Velence)
12.00-13.00 Mi hasznotok volt belőle? Beszélgetés az utóbbi 3 év “Az év múzeuma” és “Az év kiállítása” fődíjas intézményeinek vezetőivel. Pusztai Tamás (a miskolci Herman Ottó Múzeum korábbi igazgatója); Losonczy Attila (József Attila Emlékhely, Budapest); Ács Piroska (PIM Színháztörténeti Múzeum és Intzet); Kiss Imre (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum); Földessy Mariann (Szent Bertalan-templom Kincstára, Gyöngyös); Ringer István (PIM Kazinczy Múzeum, Sátoraljaújhely), valamint Kállai Irén videóüzenete (Bihari Múzeum, Berettyóújfalu), vezeti: Deme Péter
13.00-14.00 Szünet, díjátadó
14.00-14.50 Beszélgetés az új díjazottakkal Az új díjazottakkal beszélget: Mészáros Balázs
15.00-15.25 Mesterek keze nyomán II. A Göcseji Skanzen fejlesztését megelőző felmérés eredményei, tapasztalatai Varju András (Göcseji Skanzen)
15.30-16.20 Élő MúzeumCafé: Pénz? Ambíció? Megbecsülés? – Hiányérzet a múzeumban dr. Csornay Boldizsár igazgató, Janus Pannonius Múzeum;dr. Kalla Zsuzsa gyűjteményi igazgató, Petőfi Irodalmi Múzeum; dr. Kálnoki-Gyöngyössy Márton egyetemi docens, ELTE BTK Történeti Intézet, vezeti: Gréczi Emőke, főszerkesztő, MúzeumCafé
16.30-17.10 Dr. Arapovics Mária (Szabadtéri Néprajzi Múzeum): Közösségi részvétel a múzeumokban és Zádor Viktória (Szabadtéri Néprajzi Múzeum): Múzeumi a’la carte Dr. Arapovics Mária és Zádor Viktória (Szabadtéri Néprajzi Múzeum)
17.15-17.45 A Tatabányai Múzeum civil összefogásai a Jó szerencsét! Emlékévben Bársony László, az OMBKE Tatabányai Helyi Szervezetének elnöke; Izsák Zoltán, a Tatabányai Múzeumbaráti Kör elnöke; Taizs Gergő, a Tatabányai Múzeum marketingese és művelődésszervezője

 

 

Címkék