„Nem hagyjuk, hogy az anarchia divattá váljon Érden!”

Ha az érdi ellenzék elismerné a városban tapasztalható fejlődést, azzal azt is elismernék, hogy az ő idejükben gyakorlatilag semmilyen komoly fejlesztés nem történt – állítja az ÉrdMost-nak adott interjúban T. Mészáros András. Érd polgármesterét a közvilágítási ügyről is kérdeztük, amellyel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a városvezetés a jog eszközeivel kíván elégtételt venni a hazugságokat közlő sajtóorgánumokon.

Hasonló tartalmaink:

– Az elmúlt hetekben az online sajtóban sokat cikkeztek az érdi közvilágításról. Az ezekben írtakat egy hosszú közleményben cáfolta az önkormányzat. Elültek ennek az ügynek a hullámai? Egyáltalán van ügy?

– Tudni érdemes mindenekelőtt, hogy e cikkek mindegyike baloldali médiafelületen jelent meg és egy, a választási kampányban, nyilvánvalóan politikai megrendelésre született írás felmelegítése volt. Ez a tény azonban nem mentesíti a szerzőket és a cikkeket közlő orgánumokat a sajtóetika szabályai és mindenekelőtt az alól, hogy igazat írjanak. Ezek a cikkek gyakorlatilag alig tartalmaznak valós tényeket, így az érdi önkormányzat jogi képviselője útján helyreigazítási kérelmek sorát küldte el az érintett sajtótermékeknek. Amennyiben ennek nem tesznek eleget a jogszabályban előírt határidőn belül, úgy bírósági úton próbálunk érvényt szerezni annak a jogunknak, hogy ne terjeszthessenek hazugságokat az önkormányzatról.

Érden egy időben komoly gondot okozott a közvilágítás, sőt, egy sajtótájékoztatóján Ön is elismerte, hogy ez a probléma már 2006-ban is létezett, amikor először választották polgármesternek.

– Valóban komoly gond volt a közvilágítás kérdése Érden, ahogy egyébként majdnem minden akkoriban: a csatornázatlanság, az infrastruktúra hiányosságai, az oktatási, nevelési, egészségügyi intézmények évek, évtizedeken át tartó pusztulása. Ma már van csatorna, épül a vízelvezetés rendszere, egy kivételével felújítottuk valamennyi orvosi rendelőnket, épültek és épülnek új iskolák, óvodák, és természetesen folyamatosak a fejlesztések a közvilágítás területén is. De ez utóbbi sem most és nem is 2006-ban kezdődött, hanem már 2001-ben. Azóta évről évre előbbre léptünk, évről évre érezhető a javulás. Ennek köszönhetően egyre költséghatékonyabb és korszerűbb eszközökkel egyre több közterületen van közvilágítás. Érd nem gazdag város, adóbevételeink a legtöbb megyei jogú városhoz képest finoman szólva is szerénynek mondhatók, így minden megtakarított forintot meg kell becsülnünk. Ezért is fontos adat, hogy a közvilágítás 2013-as fejlesztését követően már 9%-kal, míg a 2016-os fejlesztésnek köszönhetően ehhez képest is további 12%-kal csökkent a közvilágításra fordított fajlagos önkormányzati kiadás. A baloldali sajtóban megjelentekkel szemben Érd városa ezekhez a fejlesztésekhez sem európai uniós, sem állami forrásokat nem vett igénybe, valamennyi új beruházás a korábbi fejlesztések eredményeként jelentkező megtakarításból lett fedezve. Ráadásul a csökkenő önkormányzati kiadások mellett évente 80 db új lámpával bővül a rendszer úgy, hogy ennek költségeit sem az önkormányzat, hanem szerződésben foglalt kötelezettségeinek eleget téve az üzemeltetést biztosító cég állja.

– Bírálat nemcsak a hagyományos technológiát, hanem a napelemes világítást is érte, amelyből egyre több van Érden.

– Ha az újságírók vették volna a fáradtságot, és eljönnek Érdre, akkor nem írtak volna butaságokat. A megjelent cikkekben a napelemes közvilágítás kapcsán leírtak ugyanis nemcsak súlyos szakmai tévedésen alapulnak, hanem láthatóan a helyismeret teljes hiányán is. Tudniillik a napelemes lámpák elsősorban a még vezetékes közvilágítással nem rendelkező közterületeken biztosítják a közvilágítást. Ráadásul amellett, hogy körülbelül negyed annyiba kerül a kiépítésük, mint a hagyományos, vezetékes rendszeré, gyakorlatilag ingyen üzemelnek, hiszen áramot nem fogyasztanak, az elenyésző karbantartási költségük ugyanakkor garanciális kötelezettségként szintén az üzemeltetést végző vállalkozást terheli. Ennek megfelelően elkötelezettek vagyunk abban, hogy a jövőben felmerülő hasonló igényeket is ezzel a technológiával elégítse ki, és hosszú távon keresi annak lehetőségét, hogy – az eddigiekhez hasonló módon, saját források felhasználása nélkül – a város minél több pontján vezetékmentes, megújuló energiaforráson alapuló közvilágítási rendszert építsen ki.

Érezhetően intenzív támadás zajlik egy ideje a városvezetés ellen. Az emberek pedig azt gondolhatják, hogy nem zörög a haraszt…

– Az emberek nem ostobák, ezt csak az ellenzék és a sajtója gondolja róluk. Aki már tíz, tizenöt, húsz évvel ezelőtt is itt élt, pontosan látja a különbséget az akkori és a mostani Érd között. Látja, hogy mennyit fejlődött a város, például a közvilágítás területén. Csak a baloldali politikusok próbálják elhazudni ezt, mert ők ebben érdekeltek. Ha ugyanis elismernék a fejlődést, azzal azt is elismernék, hogy az ő idejükben gyakorlatilag semmi nem történt a városban azon kívül, hogy sorban eladták az önkormányzat tulajdonát. Ezért nem is támogatják a fejlesztéseket. Feltűnő, és az emberek többsége látja is, hogy az ellenzék nem Érd érdekeit képviseli. Mindennél többet mond az érdi ellenzékről, hogy a választási kampányban Budapestről, Tatáról, Kerekegyházáról meg a világ végéről ideküldött, Érdet hírből is csak alig ismerő és persze a választás után azonnal köddé vált politikusok szekerét tolták az érdi emberekkel szemben. Még arra is képesek voltak szövetkezni velük, hogy szétverjék munkahelyük, a város közgyűlésének munkáját. Az anarchia eddig nem volt divat Érden, és nem is hagyjuk, hogy azzá váljon. Nem hiszem, hogy az itt élők a város fejlesztése helyett ezt szeretnék. Sajnos, ahogy közeledik az önkormányzati választás, az ellenzék úgy fog átlépni újabb és újabb határokat, és ahogy a példa mutatja, a legaljasabb eszközöktől sem riadnak majd vissza. A városépítéshez, közösségépítéshez nem értenek, ezért ezt a hiányosságukat hazugságokkal, rémhírek terjesztésével, feljelentésekkel, lejáratásokkal pótolják – nekik ez az arzenáljuk, ehhez van „szakértelmük”. Mivel a valódi szakértelmet igénylő várospolitika területén nem versenyképesek, ezért ezen az általuk jól ismert terepen próbálnak küzdeni. Az a céljuk, hogy az aljas támadások elhárításával foglalkozzunk, és ne maradjon energia a munkára, a város fejlesztésére. De mi csak azért is tovább dolgozunk Érdért, közösen az érdiekkel.

Címkék