“Mondd meg nekem, mit dalolsz, megmondom, ki vagy”

Ezzel az idézettel nyitotta meg T. Mészáros András polgármester a “Tiszán innen, Dunán túl” elnevezésű országos népdaléneklési minősítő versenyt, amit szombaton tartottak az Érdi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában, az iskola és a Budapesti Pedagógiai Oktatási Központ közös szervezésében.

Hasonló tartalmaink:

“Mondd meg nekem, mit dalolsz, megmondom, ki vagy. A bennünk továbbrezgő dallamok és foszlányaik olyat vallanak felőlünk, amit semmi lélekelemzés nem hoz felszínre. Bevilágítanak a lélek rejtett zugaiba, ahova másképp nem férkőzhetünk”, idézte Kodály Zoltán szavait T. Mészáros András polgármester megnyitó beszédében. Kérdésünkre a polgármester elmondta, hogy különös büszkeséggel tölti el, hogy “a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola évtizedek óta tartó, a kórusművészettel, a népzenével, a népdalénekléssel, egyáltalán, a magyar zenével kapcsolatos affinitása egészen országos hírűvé vált.” A polgármester példaként hozta fel a szintén itt korábban megrendezett Liszt Ferenc, majd Kodály Zoltán műveltségi versenyt, illetve azt, hogy milyen szaktekintélyek támogatják, járulnak hozzá a Tiszán innen, Dunán túl elnevezésű versenyhez is, akár zsűriként, akár védnökként.

DSCN8946

És valóban, a verseny zsűrijében csupa eMeRTon-díjas előadók, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárai és hallgatói között volt például Kodály Zoltán egykori növendéke, Sebestyénné Farkas Ilona, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett zenepedagógus. A verseny  fővédnöke Kodály Zoltánné, védnökei között pedig a polgármester mellett Sárközi Márta, az Érdi Tankerületi Központ tankerületi igazgatója és Sebestyén Márta, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes volt.

DSCN8961

Az Érdi Tankerületi Központ igazgatója, Sárközi Márta az Érd Most! kérdésére elmondta, hogy “A hagyományápolás és teremtés nemcsak kötelességünk, de azok az alapok, amelyre építkezni tudunk a következő időkben. A művészeti nevelés mindenhol nagyon fontos, hiszen nemcsak az alapműveltség része, hanem egyfajta mentális tevékenység: a lelkünknek tesz jót”.DSCN8987

Sebestyén Márta a népdaléneklés közösségteremtő erejét emelte ki megnyitó beszédében, sőt, azt is elárulta a megjelent gyerekeknek, hogy önmaga is, amikor 12 évesen megnyert egy iskolai népdaléneklési versenyt, és ennek díjaként Vikár Lászlótól egy olyan lemezt vehetett át, amelyen eredeti gyűjtések szerepeltek, ott és akkor eldőlt a sorsa, eldöntötte, mire teszi fel az egész életét. A népdalénekes Sütő Andrást idézte: „Aki nem tud énekelni: bizony nagyon szegény ember, még ha tele is van forintokkal a ládája. Kodály és Bartók feltarisznyált bennünket énekkel ezer esztendőre. Otthon, amidőn valamelyikünk hosszú és magányos útra indult, öregeink azt kérdezték: jól felöltöztél-e? Botod van-e? Hát éneket viszel-e magaddal? Vagyis védelmet a sötétség s az új veszedelmek ellen. Azt mondanám én is: ne hagyjátok cserben az Éneket!”

DSCN8942

Ahogy azt az esemény főszervezőjétől, Nagyné Rápli Györgyitől, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének elnökhelyettesétől, Artisjus-díjas zenepedagógustól és karnagytól megtudtuk, az idei év újdonsága, hogy az országos fellépők között helyet kaphattak már a kicsik, az 5. és 6. osztályosok is, így velük együtt összesen 536 gyerek mutatta be “szívből szóló énekét” a Kőrösiben szombaton. “Hogy mi itt vagyunk, az elkötelezettségünket is mutatja a magyar népzene irányában. Azt, hogy mindannyian fontosnak tartjuk érzéseink közvetítését, a népdalok által megfogalmazott gondolatok átadását, lelkünk zenén keresztül való kitárulkozását, az éneklés örömét,”emelte ki a Kőrösi énektanárja a beszédében.

DSCN9006

A verseny megnyitása után a Kőrösi tornacsarnokában megjelent 536 gyermek a zsűri tagjaival együtt elénekelte a Tiszán innen, Dunán túl című népdalt, majd elkezdődtek a versenyek.

DSCN9031

Sebő Ferenc szerint: “A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket!” Ahogy azt a verseny fő szervezője, Nagyné Rápli Györgyi is mondta, a mai nap e szép gondolat méltó bizonyságát adta a Kőrösiben.

DSCN9035

Címkék