Sűrűbb zöldjárat, csökkenő légszennyezés

Háztartási tüzelőberendezések, avarégetés, közlekedés – ahogy más településeken, úgy Érden is ezek okozzák a légszennyezést. T. Mészáros András mérési eredményeket ismertetett sajtótájékoztatóján, hangsúlyozva: az avarégetés, illetve az autók által felvert por okozta légszennyezés ellen tud és fog is tenni a város, útépítésekkel és a zöldjáratok sűrítésével.

Hasonló tartalmaink:

Egyéves légszennyezettség-mérés eredményeit ismertette szerdai polgármesteri sajtótájékoztatóján T. Mészáros András. A polgármester elmondta:  a közlekedés miatti, a háztartási tüzelőberendezésekből, valamint avarégetésből származó légszennyezés a legjellemzőbb. Egy 385 napos mérés eredményei szerint Érden 45 alkalommal haladta meg a szállópor mennyisége az egészségügyi határértéket, 15 alkalommal a tájékoztatási, 7 alkalommal a riasztási küszöbértéket.

– A mérések alapján kijelenthető, hogy a szennyezőanyag-koncentrációk nem térnek el jelentős mértékben a budapesti, illetve országos átlagtól – hangsúlyozta a polgármester, hozzátéve: a Batthyány Programban számos olyan intézkedés van, amely a levegőminőség javítását szolgálja – a nagy forgalmú csomópontok felújítása, a gyűjtőutak folyamatos javítása.
– A legnagyobb eredményt akkor fogjuk elérni, amikor a lakóutakat is felújítjuk – hangsúlyozta T. Mészáros András.

Légszennyezettség

Forrás: http://www.legszennyezes.hu/

 

A polgármester a légszennyezés egyéb okairól is beszélt – egyik ilyen az avarégetés.  Érden avart égetni csak kijelölt időszakokban lehet; a lakosság rendelkezésére állnak környezetbarát megoldások is a biohulladék megsemmisítésére: egyrészt igénybe vehető a hulladékudvar, másrészt a tavaszi és őszi zöldjárat, és komposztáló edényeket is kiosztottak több ezer háztartás számára.

– Ami a zöldjáratot illeti, hamarosan átállunk az évi tíz alkalomra. Remélhetőleg a jövő esztendőtől a téli hónapok kivételével havonta el tudjuk majd szállítani a zöldhulladékot. E fejlesztésnek azonban vannak eszközigényei – tette hozzá a polgármester, hangsúlyozva: a zöldjáratok sűrítésével  az avarégetésre még kevésbé lesz szükség, így rendelettel tiltják majd meg.

Jelentősen szennyezik a levegőt a rossz minőségű fűtőanyagok is, mint például a kezelt hulladékfa, bontásokból származó építési anyagok, veszélyes hulladéknak minősülő sitt. Ezek eltüzelése nemcsak a levegőt szennyezi, hanem az egészséget is károsítja.

Címkék