Épül a Marianum

Teljes gőzzel folyik az építkezés a Marianum iskolában: épül az új szárny, és megújul a régi. Több mint nyolcvan éve polgári leányiskolának indult az intézmény, később általános iskola lett, majd bezárta kapuit, és csak a rendszerváltozás után indulhatott újra, már egyházi iskolaként. A Marianum hamarosan első osztálytól tizenkettedikig neveli, oktatja a gyerekeket, hiszen szeptembertől elindul a gimnáziumi tagozat is.

Hasonló tartalmaink:

A Szent Keresztről Nevezett Irgalmas Nővérek 1935-ben  polgári leányiskolát alapítottak Érden. A nagy, modern és jól felszerelt intézmény 1948-ban állami tulajdonba, kezelésbe került, a nővéreket pedig megfosztották munkájuktól és otthonuktól. Az ezt követő négy évtizedben az épület állapota fokozatosan romlott. 1987-ben megszűnt benne az oktatás, és félő volt: teljesen elpusztul. Ettől szerencsére sikerült megóvni: az Érd-Újvárosi egyházközség plébánosa, Hajdu Ferenc kezdeményezésére még a rendszerváltozás előtt megalakult a Katolikus Szülők Érdi Egyesülete, és létrejött a Szent Imre Alapítvány, azzal a céllal, hogy újraindítsák az egyházi iskolát.  Miután az egyházközség az épület feletti kezelői jogot visszakapta, megkezdődhetett az intézmény újjászervezése: 1991 márciusában indult az épület teljes felújítása, a város és a lakosság támogatásával, és szeptember 14-én megkezdődhetett a tanítás a részben használhatóvá tett épületben, amit az eltelt évtizedekben két új szárnnyal bővítettek.

DSC01854

Az iskola 2015-ben, az energetikai felújítás előtt (archív)

 

A Székesfehérvári Egyházmegye által fenntartott Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola épülete felett azonban mára eljárt az idő, teljes energetikai korszerűsítésre volt szükség. Ezt tavaly nyáron végezték el: kicserélték az összes nyílászárót, felújították a gépészetet, szigetelték a pincefödémet, az épület pedig új vakolatot, színt kapott.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Az iskola a tavalyi munkálatok után (archív)

 

A munkálatok 2018-ban folytatódtak: mint Takácsné Tóth Noémi iskolaigazgató az ÉrdTV-nek elmondta, az idei nyáron a tetőt újították fel, és sor került az elektromos hálózat cseréjére is.

Az iskola új szárnnyal is bővül, az Edit utca felőli részen. Ennek munkálatai még tavaly augusztusban kezdődtek. Az új épület 1770 négyzetméteres, ebben egy 600 négyzetméteres, 10 méter belmagasságú tornacsarnok, egy 170 főt befogadó ebédlő, és négy tanterem kap helyet, ahol évfolyamonként egy gimnáziumi osztályt helyeznek majd el. Az épület mögötti területen kialakítanak egy sportudvart is. A régi és az új szárnyat függőfolyosó köti össze.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

… és a jelen

 

A régi épületben is történnek átalakítások, a régi ebédlő helyén osztálytermeket, illetve könyvtárt alakítottak ki, a tanári szoba alapterületét megnövelték, és sok tanteremhez is hozzányúltak. A kivitelezők még dolgoznak az épületen, de augusztus végére várhatóan befejeződnek a munkálatok.

Az új épületrészben a belső kivitelezés zajlik: a burkolatok már többnyire elkészültek, festenek odabent, egy-két gépészeti munka, illetve a lift beszerelése van hátra. Kint szigetelnek, vakolnak, építik a kerítést, és a sportpálya kialakítása is zajlik.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

– Az új épület is elkészül augusztusban; a munkálatok a vége felé közelednek. Amennyiben valamilyen oknál fogva csúszna az átadás, a gimnáziumi osztálynak a régi épületben is tudunk ideiglenesen helyet biztosítani, de jelenleg úgy tűnik: erre nem lesz szükség – tette hozzá Takácsné Tóth Noémi.

Címkék