Sző, fon, kenyeret süt – mi az?

Természetesen a nyári kézműves tábor, ahol kemencében sül a kenyér és a kürtőskalács, régi, csíkokra vágott ágyneműből készül a falidísz, és szövőszéken a szőnyeg. Tamaskáné Jakab Margit, az érdi szövőkör és kézműves klub vezetője számtalan hagyományos technikát mutat ezen a héten a hosszú évek kihagyása után ismét megrendezett gyermektáborában.

Hasonló tartalmaink:

A tábor helyszíne Margit érdi műhelye és a zegzugos, árnyékos kert, kemencével, a szövéshez, kézimunkához való mindenféle felszereléssel.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Ócska lepedőkből, faág-kereten készül ez a falidísz


– Régóta rendezek már tábort a felnőtteknek, amin főleg azok vesznek részt, akik év közben is eljárnak a szövőkörbe. Mikor még a gyerekeknek is tartottam rendszeres kézműves foglalkozásokat, természetes volt, hogy nekik is indítok nyári tábort, de mióta a gyermekszakkörnek vége, nem rendeztem nyári tábort sem. Idén azonban ismét meghirdettem, mivel nagyon sokan kérték, olyanok, akiknek a nagyobb gyereke járt hozzám, illetve akik ismerik a szövőkörünket – mondta az ÉrdMostnak Tamaskáné Jakab Margit.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Fiúk is vannak a táborban, egyik kedvenc elfoglaltságuk a levélbatikolás

 

Nagyon sok mindent megtanulhatnak ez alatt az öt nap alatt a gyerekek. Nemcsak a szövés, a batikolás alapjaival, illetve a szövőszékkel és -kerettel, valamint a hulladék textilek számtalan újrahasznosítási módjával ismerkedhetnek meg, hanem a sütéssel, főzéssel is. Minden nap együtt főzik az ebédet, a gyerekek segédkeznek az előkészítésben, gyúrásban is; kenyeret és kürtőskalácsot is sütöttek, a tésztáját maguk gyúrták.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Mire jó egy ócska gereblye?

 

A tábor alapja természetesen a szövés, az alaptechnika elsajátítása, de többféle kézimunkába belekóstolhatnak a gyerekek, a fonástól a batikolásig – ezekben a szövőkör egyik tagja is segíti őket a héten –, és van lehetőség a bújócskára, népi játékokra is. A tábor olyan népszerű, hogy sokan mondták: jövőre is szeretnének jönni.

Természetesen a felnőtteknek szóló tábor sem marad el: a már gyakorlottabb, illetve kezdő hölgyeket augusztus 6-10. között várja Tamaskáné; érdeklődni, jelentkezni telefonon lehet, a 30/213-1209-es telefonszámon. A szövőkör, illetve a kézműves klub foglalkozásai is folytatódnak ősztől, sőt, ha lesz elég jelentkező, a gyermekszakkör is újraindulhat.

 

 

Címkék