Teljes holfogyatkozás és Mars-oppozíció pénteken

Pénteken két égi jelenségnek: a teljes centrális holdfogyatkozásnak és a Mars-oppozíciónak, azaz szembenállásnak is szemtanúi lehetünk, mondta el az Érdi Csillagászati Klub szakmai vezetője, Mádai Attila a klub hétfő esti rendezvényén a Magyar Földrajzi Múzeumban. Ha az égiek kegyesek hozzánk, a két jelenséget a klub csillagpartiján akár távcsövekkel is követhetjük a tárnoki Bolha Focitanoda Sport Egyesület berki utcai pályáján péntek este 8 órától. Ha nem tud részt venni a csillagpartin, a cikkből kiderül, mit és mikor láthat szabad szemmel akár otthonról is – ha jó idő lesz.

Hasonló tartalmaink:

A vörösen ragyogó Mars július 27-én, pénteken kerül közel a Földhöz, és szemben is áll majd bolygónkkal, aminek köszönhetően 150-200x-os nagyítású távcsővel már szépen kivehetőek lesznek a felszíni formái is, de szabad szemmel is a harmadik legfényesebb égitest lesz a Bak csillagképben, a teljes fogyatkozást bemutató telehold és a Vénusz mellett, mondta el Mádai Attila. Rossz hír viszont, hogy a bolygón két hónapja porvihar dúl, ami ott valamikor fél évig is eltarthat, és emiatt a közelség dacára a felszíni részletek lehet, hogy nem fognak annyira szépen látszani távcsövön keresztül sem, tette hozzá a klub szakmai vezetője.

A péntekihez hasonló hosszú, centrális teljes holdfogyatkozás viszonylag ritka jelenség: legutóbb 2011 nyarán volt, és legközelebb 2022 májusában lesz ilyen jól látható Európában. A teljes holdfogyatkozás bő 5 órát vesz igénybe, a Hold pénteken keleten már félárnyákban fog “felkelni”, de ezt szabad szemmel még nem lehet észrevenni, nem úgy, mint a teljes fázist, ami körülbelül 21:30-23:10 között lesz látható. A Hold nem burkolózik teljes sötétségbe, hanem vöröses, rozsdás fényben fog parázslani az égbolton, mert bár a Föld leárnyékolja a közvetlen napfénytől, de a bolygót körülölelő légkörön átjut a napfény, és a légköri szóródás miatt önthet ilyen fényt. Azt különben, hogy mennyire sötét vörös lesz ez a szín, az is befolyásolja, hogy a Föld vetette árnyékkúpon hol halad át a Hold, pénteken ez nagyjából az árnyékkúp közepén fog megtörténni, ezért egészen sötét vöröses árnyalatra lehet majd számítani, magyarázta el a hétfő esti klub előadásán Mádai Attila.

Aki részt vett a hétfő esti klubrendezvényen a múzeumban, az egy kis ízelítőt is kaphatott, mit fogunk majd látni pénteken az égbolton. Sőt, Leviczki Anita érdekes előadását is meghallgatta Naprendszerünk holdjairól és azok földrajzáról.

Az Érdi Csillagászati Klub július 27-én, pénteken este 8 órától vár minden érdeklődőt a tárnoki Bolha Focitanoda Sport Egyesület berki utcai pályáján. Akinek van távcsöve, legyen az akár vadász távcső, ne hagyja otthon. Ha nincs, az se baj, itt valószínűleg szép számmal akad majd mindenféle és fajta távcső, amivel közelről szemrevételezhetjük ezeket az égi jelenségeket.

Itt meghallgathatja a Mádai Attilával készült interjút teljes hosszában:

(Kiemelt kép: Stefan Buda 2018. június 18-án készült felvétele a Marsról.)

Címkék