Magyar műhold hozhat áttörést az űridőjárás előrejelzésben
2018
nov. 23

Magyar műhold hozhat áttörést az űridőjárás előrejelzésben

A Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontjának szakmai vezetésével fejlesztik azt a cipősdoboz nagyságú műholdat, ami várhatóan 2020-ban indul útjára az űrbe, hogy segítséget nyújtson az űridőjárás előrejelzésében, tudtuk meg Zábori Balázstól, az MTA Energiatudományi Kutatóközpontjának munkatársától, aki november 26-án 19 órától fogja a témát bővebben kifejteni az Érdi Csillagászati Klub soron következő előadásán a Magyar Földrajzi Múzeumban.

Tovább...
Varázslatos világok: Mélyűr fotók a kert végéből
2018
okt. 29

Varázslatos világok: Mélyűr fotók a kert végéből

Ezzel a címmel tart hétfőn este előadást Fényes Lóránd asztrofotográfus az Érdi Csillagászati Klubban, a Magyar Földrajzi Múzeum épületében, méghozzá az előzetes ígéretek szerint úgy, hogy annak is megjöjjön a kedve az űrt fényképezni, aki még nem csinált ilyet.

Tovább...
A múló idő nyomában
2018
okt. 8

A múló idő nyomában

Még a köznapi életben is tudjuk mérni ezredmásodperc pontosságig, mégis a legmegfoghatatlanabb mértékegység az idő, ami a kezdetektől a végső pillanatig keretet szab az életünknek. Próbáljuk bár tudományosan vagy akár a filozófia felől közelíteni, nehezen fölfogható fogalmakba ütközünk, amelyek megértéséhez bizony útbaigazításra szorulunk. Ezt a segítséget adta meg az Érdi Csillagászati Klub tagjainak Oláh Zoltán, aki maga is amatőr csillagász, s nem mellesleg városszerte ismert órásmester.

Tovább...
Az idő körül forog a világ a mai Csillagászati Klubban
2018
szept. 24

Az idő körül forog a világ a mai Csillagászati Klubban

Az Érdi Csillagászati Klub mai esti találkozóján Oláh Zoltán, érdi órásmester tart előadást az időről, az időszámításról és az időrendszerekről. Az órásmester, bár több, mint ötven éve dolgozik a szakmájában, rendkívül sokat készült a mai beszámolóra, és őt magát is érték ennek kapcsán meglepetések, ahogy azt az Érd FM 101.3-nak elmondta.

Tovább...
Teljes holfogyatkozás és Mars-oppozíció pénteken
2018
júl. 24

Teljes holfogyatkozás és Mars-oppozíció pénteken

Pénteken két égi jelenségnek: a teljes centrális holdfogyatkozásnak és a Mars-oppozíciónak is szemtanúi lehetünk, mondta el az Érdi Csillagászati Klub szakmai vezetője, Mádai Attila a klub hétfő esti rendezvényén a Magyar Földrajzi Múzeumban. Ha az égiek kegyesek hozzánk, a két jelenséget a klub csillagpartiján akár távcsövekkel is követhetjük a tárnoki Bolha Focitanoda Sport Egyesület berki utcai pályáján péntek este 8 órától. Ha nem tud részt venni a csillagpartin, a cikkből kiderül, mit és mikor láthat szabad szemmel akár otthonról is - ha jó idő lesz.

Tovább...
Égi búgócsigák
2018
márc. 24

Égi búgócsigák

Lehozták a csillagokat az égről, vagy legalábbis behozták azokat a négy fal közé az Érdi Csillagászati Klub tagjai a Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnázium diákjai számára, ugyanis az idei második tudományos délutánon az Érdi Csillagászati Klub tartott számukra látványos előadást, amiben egy program segítségével nemcsak a Naprendszerünket, de a közeli galaxisokat is a táblára varázsolták.

Tovább...
Az érdi égbolt fürkészői
2017
dec. 15

Az érdi égbolt fürkészői

A legszebb természettudománynak nevezte a csillagászatot Klebelsberg Kunó, amely lehetővé teszi a művelt ember számára, hogy magának világképet alkosson. Ma is több ezren gondolják így, például a Magyar Csillagászati Egyesület tagjai, vagy olyanok, akik klubot hoznak létre Érden.

Tovább...
Csillagtitkok a város határában
2017
aug. 5

Csillagtitkok a város határában

Csillagparti – akár valami romantikus, holdfényes nyáréjszakai ismerkedési estre is gondolhatnánk az elnevezés alapján. Nos, holdfény az volt, s tiszta égbolton ragyogott, ezért is hirdette meg erre a napra az Érdi Csillagászati Klub az egyszer már kényszerűen elhalasztott csillagnéző programot. S lényegében ismerkedésben, na jó, inkább ismeretszerzésben sem volt hiány, hiszen az égbolt titkait kutatták a parti résztvevői.

Tovább...
Mély-ég a múzeumban
2017
júl. 12

Mély-ég a múzeumban

Mély-ég címmel tartott előadást az Érdi Csillagászati Klub hétfői rendezvényén Kiss Péter amatőr csillagász a Magyar Földrajzi Múzeumban.

Tovább...