Jazzre dorombolt az író

Aki részt vett az Érdi Jazz Fesztivál nyitó rendezvényén, az igazi örömzenének és olvasásnak lehetett szem- és fültanúja a két művészeti ág nagyszerű képviselőinek előadásában. Háy János és László Attila először tartott közös estet kedden a Szepes Gyula Művelődési Központban, de a rendezvény sikerét elnézve, valószínűleg nem utoljára. 

Hasonló tartalmaink:

Bár az eredeti terv az volt, hogy László Attila zenél, Grecsó Krisztián pedig olvas, Grecsó betegsége miatt azonban Háy János volt az, aki a zenész mellé állhatott a fesztivál nyitó napján a színpadon. És kezdte ezt rögtön azzal, hogy felolvasta Grecsótól az Anyám álma című írást, aztán persze jöttek a saját versek (köztük a Csigák a triászból, az Énte, Az Atya) és novellák A bogyósgyümölcskertész fiából. 

László Attila már nem először járt nálunk az Érdi Jazz Fesztivál keretében, viszont ebben a “formációban” igen, hiszen a Liszt Ferenc Zeneakadémia docense, Liszt Ferenc-díjas és a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze díjával kitüntetett zenész most először elegyedett párbeszédbe a gitárján egy íróval.

Egyikük sem jött azonban zavarba a rájuk váró “feladattól”: Háy miközben a rockzenész karrierről álmodozó novellákat olvasta, időnként oda-odaszúrt László Attilának, aki persze vette a lapot, és rezonált az író megjegyzéseire. Háy pedig egy igazi meglepetéssel is megörvendeztette a félig megtelt színházterem közönségét, amikor László Attila gitározása közben egyszer csak előkerült a zsebéből a dorombja, és ha már egyszer előkerült, játszott is rajta.

Hogy a jazz és irodalom köszöni szépen, teljesen jól megvan egymással, azt ezúttal is sikerült bebizonyítania a fesztiválnak. Háy és László az est során a másik művészete iránti határtalan alázattal, ugyanakkor a másikra és a közönségre is nyitottan játszottak egymással, feleltek egymásnak, feleseltek egymással olyan témákat és hangulatokat a színházterembe idézve, mint a gyökerek, szabadság, szerelem, halál, és nem is folytatom a sort, mert ez így lehet, túl közhelyesen hangzik. Pedig ha az estre lehet valamit mondani, hát akkor az éppen az, hogy nem volt közhelyes.

Örüljünk a jazz fesztiválunknak, és legyünk rá büszkék, mert rendkívül színvonalas műsort hoz el az érdieknek és környékbelieknek évről-évre, mint ahogy teszi ezt idén is, aminek nagyszerű nyitánya volt a jazz és irodalom találkozása a Szepes színpadán.

 

Címkék