Teleki-emlékérem a múzeum támogatójának

Dr. Papp-Váry Árpád egyetemi tanár, a Magyar Földrajzi Társaság volt elnöke kapta idén a Teleki Sámuel-emlékérmet. A Magyar Földrajzi Társaság és Érd városa által alapított kitüntetést azok nyerhetik el, akik jelentős mértékben gyarapították a földrajz és a társtudományok ismereteit.

Hasonló tartalmaink:

A díjat dr. Csorba Péter, a társaság elnöke és T. Mészáros András adták át dr. Papp-Váry Árpádnak a társaság vándorgyűlésén, aminek a Magyar Földrajzi Múzeum adott otthont szeptember 7-én.

IMG_0253(2)

– Büszke vagyok arra, hogy ezt az érmet olyan ember kapta, aki támogatta a Magyar Földrajzi Múzeum megalakulását, és segítette munkáját. Büszke vagyok arra is, hogy Érd szorosan együttműködést alakított ki a Magyar Földrajzi Társasággal – hangsúlyozta köszöntőjében T. Mészáros András.

A díj odaítélésére minden esztendőben a Magyar Földrajzi Múzeum tesz javaslatot. Dr. Kubassek János múzeumigazgató a közgyűlésen elmondta: dr. Papp-Váry Árpád kimagasló munkát végzett a geográfia és a térképészet tudománytörténete terén, magas színvonalú publikációs tevékenysége itthon és külföldön egyaránt nagy elismerést váltott ki.

IMG_0248

1969-től a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Minisztérium Térképészeti Főosztályának vezető helyettese, ’86-tól a Földmérési és Térképészeti Főosztály vezetője volt. Fontos szerepe volt az új iskolai és általános atlaszok és a Nemzeti Atlasz létrehozásában. 1978-ban megszerezte a földrajztudomány kandidátusa fokozatot, ’93-ban az MTA doktora címet. Kimagasló tanári munkát végzett több felsőoktatási intézményben, és a térképtörténet legtájékozottabb tudósai közé tartozik, nemzetközi viszonylatban is.

Papp-Váry Árpád nagyon sokat tett a Magyar Földrajzi Múzeum létrehozásáért, és Balázs Dénes felkérésére ’85-től tagja volt a Földrajzi Múzeumi Tanulmányok szerkesztőbizottságának. Évente tart magas színvonalú előadásokat a múzeum konferenciáin, emlékülésein, a Kartográfiai Vállalat igazgatójaként mindig támogatta az intézmény munkáját, és jelentősen hozzájárult a múzeumkert szoborparkjának létrehozásához. A geográfia tudománytörténete témakörében írt dolgozatai alapvető források.

IMG_0292

A Magyar Földrajzi Társaság elnökeként két cikluson át tevékenykedett, és a tudománydiplomácia területén is eredményesen képviselte szakmáját.

Dr. Papp-Váry Árpád tudósítónknak úgy fogalmazott: nagy megtiszteltetés számára ez a díj.

– A legnagyobb magyar felfedezőről, Teleki Sámuelről elnevezett emlékérmet átvenni nagyon megtisztelő, és annak ellenére, hogy térképtörténetből rengeteget publikáltam, és 80 országban jártam, ezek nem hasonlíthatók ahhoz a teljesítményhez, amit az érem névadója elért afrikai kutatásai során – tette hozzá az egyetemi tanár, aki egy időben végzett a múzeumalapító Balázs Dénessel az egyetemen, és ahogy mondta, kezdetektől ismeri és támogatja a múzeum tevékenységét.

IMG_0252

– Sokszor van vita arról, hogy a földrajz mennyire komoly tudomány. Mindaz, amit a múzeum produkál, bizonyítja, hogy ez igenis ez nagyon komoly, a nemzet szempontjából is fontos tudomány, és itt Érden, a múzeumban, valódi műhely működik – hangsúlyozta.

A társaság pénteki vándorgyűlésén több elismerést is kiosztottak. A tanácskozás témája pedig Csepel-sziget természeti, társadalmi, településszerkezeti átalakulása volt.

IMG_0287(1)

Fotó: Boros Sándor

Címkék