Ha megáll a szív

Félautomata defibrillátort ajándékozott az Érdi Ifjúsági Önkormányzat az Érdi Battyhány Sportiskolai Általános Iskolának és az Érdi Szakképzési Centrum Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának. Azért erre a két intézményre esett a választás, mert a sportiskolai, illetve rendészeti képzésben részt vevő diákok fokozott fizikai terhelésnek vannak kitéve. Az eszközt laikusok is használhatják. FRISSÍTVE

Hasonló tartalmaink:

Hazánkban minden fél órában meghal valaki hirtelen szívhalál következtében. Tavaly így vesztette életét dr. Tóth Sándor alezredes, a Kós iskola rendészeti szakos diákjainak tanára. Az ő emléke előtt is tisztelgett az Érdi Ifjúsági Önkormányzat azzal, hogy két iskolának defibrillátort vásárolt – tudtuk meg Tulipán Kincső diák-alpolgármestertől, aki elmondta azt is: a két eszköz közel másfélmillió forintba került.  – A leköszönő testület már nem tervezi, hogy további iskolákba is vásárol készülékeket, de reméljük, az utódaink folytatják kezdeményezésünket, és újabb két iskolát ajándékoznak meg – tette hozzá.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A Batthyány iskola igazgatója köszönetet mondott az Ifjúsági Önkormányzatnak az ajándékért. Rozgonyi János hangsúlyozta: intézményükbe nemcsak több száz gyerek jár, hanem rendszeresen tartanak sportrendezvényeket, meghívott vendégek, nézők részvételével. – Kívánom, hogy ne legyen szükség a készülékre, de ha mégis, valóban életet menthet – tette hozzá.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A Batthyány iskolában működik elsősegélyszakkör, Sauerné Foki Melinda iskolai védőnő vezetésével. A szakkörösök lélegeztető babán már megtanulták az újraélesztés mikéntjét, most pedig megismerkedhetnek a defibrillátorral is, amit a laikusok is bátran használhatnak – a legfontosabb, hogy tudják: hol találják a készüléket – hangsúlyozta a védőnő.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

– Nem kell megijedni: ha felnyitjuk a készüléket, az részletesen elmondja a teendőket – figyelni kell a beteg légzését, szabad légutat biztosítani, felhelyezni az elektródákat. Ez a készülék valóban életet menthet: hirtelen szívmegállás esetén minél hamarabb megkezdődik az újraélesztés, annál nagyobb az esély az életben maradásra és a felépülésre. Nemcsak a sportiskolában, hanem minél több városi intézményben szükség volna erre az eszközre – hangsúlyozta.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A Kós Károly iskolában szerda délután adták az életmentő készüléket. Csurgó Csenge diákképviselő elmondta: nem csupán az iskolában, hanem az iskolán kívül tartózkodóknak is fontos a készülék, ugyanis az iskola  központi helyen áll, bárki bemehet és segítséget kérhet az intézmény vezetőitől.

Dózsa Lajos iskolaigazgató kiemelte: az élet gyakran hoz olyan helyzeteket, amikor a mentő nem ér ki időben, és ilyenkor minden segítség jól jön. Az igazgató arról is beszélt, hogy dr. Tóth Sándor alezredes halálát követően az iskola nevelőtestületének harmada részt vett egy tanfolyamon, ahol orvos segítségével tanulhatták meg egy hasonló defibrillátor készülék használatát, és hogy mit kell tenniük vészhelyzet esetén.

01

– Hozzávetőlegesen 1000 ember jár az intézménybe, több mint 600 nappalis tanuló és 400 felnőtt alkalmazott. Nagy a mozgás tehát az iskolán belül és természetesen az iskola környékén is – mondta el Dózsa Lajos, aki azt is hozzátette:  fontos céljuk, hogy ne csupán sportlétesítményekben, önkormányzati közegben, hanem minél több nevelést, oktatást segítő intézményben is ilyen segítséget találhassanak a segítségre szorulók.

Az igazgató köszönetét fejezte ki a készülékért, és említést tett a tavaly kapott hordozható EKG-ról is, mely azóta is több esetben nyújtott segítséget, és amelynek köszönhetően nem kellett feleslegesen mentőt riasztaniuk. (Erről részletesebben itt  olvashat.)

Címkék