Pánik helyett segítség

Elsősegélynyújtó tanfolyamot rendezett szombaton tagcsaládjainak az Életfa Csoport Egyesület, pályázati segítséggel. Az életfás szülők SNI-s és tartósan beteg gyerekeket nevelnek, gyakran előfordulnak otthon nehéz helyzetek, amikor azonnal kell a segítség. Nem véletlen tehát, hogy a tanfolyam létszáma már meghirdetésének napján betelt.

Hasonló tartalmaink:

Az életfás családok gyermekeinek többségének van valamilyen idegrendszeri sérülése, így könnyebben kialakulhatnak náluk idegrendszeri zavarok, előfordulhat félrenyelés. Bár e gyermekek szülei jóval több helyzetre fel vannak készülve, mint az egészséges gyerekeket nevelők, van még mit tanulni, és a tudásunkat frissítenünk is kell – mondta tudósítónknak Ömböli Ágnes, az egyesület elnökségi tagja, hangsúlyozva: ezek az ismeretek akkor is jól jönnek, ha a család többi tagjával történik valamilyen baleset, váratlan helyzet.

A tanfolyamot a Habilitációs Központban tartották, húsz szülőnek. Az oktatás ingyenes volt, költségeit pályázati forrásból biztosították, amit a Generali a Biztonságért Alapítvány írt ki. A főbb tudnivalókat Ottucsák Kristóf, az SOS Egészség Szolgáltató Kft. munkatársa mondta el, illetve mutatta meg, és gyakorolta is az anyukákkal a jellemzőbb helyzetek megoldását, az újraélesztésen kezdve.

Mint tudósítónknak elmondta, az elsősegélynyújtás során igazából egyszerű lépéseket kell megtenni; a hangsúly azon van, hogy mikor és hogyan kell beavatkozni. A legfontosabb, hogyha bekövetezett a baj, maradjunk nyugodtak – ami persze nem egyszerű –, próbáljuk felmérni, mi történhetett a gyerekkel (leesett a mászókáról, míg egy pillanatra nem figyeltünk oda, vagy félrenyelt egy falatot, esetleg megakadt a torkán a szájába gyömöszölt kocka). Próbáljuk meg kikérdezni a gyermeket is, majd hívjuk segítséget. Amíg megérkeznek a mentők, a tanfolyamon elsajátított ismeretek birtokában mi is segíthetünk.

Persze olvasóink közül nem mindenki vesz részt elsősegélynyújtó tanfolyamon, de – mint szakember hangsúlyozta– a 104-es és a 112-es telefonszámon szakképzett segélynyújtó áll rendelkezésükre, aki a tünetek ismertetésekor elmondja a szülőknek, mit tegyenek. Fontos, hogy a szülők akkor is nyugodtak maradjanak, mikor lebonyolítják a segélyhívást, hiszen csak így tudnak közölni minden fontos információt.

Címkék