Új utakon – építkezések a keleti és nyugati városrészben

Főútvonalak, csomópontok felújításáról, átépítéséről, illetve az ezekhez kapcsolódó közműmunkálatokról számolt be Simó Károly alpolgármester szerdai sajtótájékoztatóján. Beszélt a Csaba, az Alsóerdősor – Folyondár – Szövő utcák, a Szent István út, a Szovátai és Lőcsei út, valamint a hozzájuk kapcsolódó csomópontok építkezéseiről, és elmondta azt is: járdaépítési programot is szeretne indítani a város vezetése.

Hasonló tartalmaink:

A városvezetés tavasszal jelentette be, hogy folytatódik az útépítési program, amelynek első üteme a csatornázás során zajlott. A második ütemben azt tűzték ki célul, hogy a város  főbb útvonalai megújuljanak. A munkálatok párhuzamosan több helyszínen is zajlanak, hogy az építkezés ne húzódjon több évig.

– Az útfelújítás nem csupán annyit jelent, hogy felmarják a régi aszfaltot és újraszőnyegezik, hanem gyakran az útalaphoz is hozzá kell nyúlni. A legtöbb helyen csapadékvíz-elvezető rendszert is ki kell építeni, ami érinti az ivóvíz-hálózatot, a gázbekötő-vezetéket. Elmondhatjuk, hogy munkálatok időtartamának négyötödét a szükséges közműkiváltás teszi ki; maga az útépítés pár hét alatt megvan – hangsúlyozta Simó Károly.

Az alpolgármester utalt arra is: előfordul, hogy az útfelújítás során egy adott utcában megváltozik az addig megszokott rend – például ahol korábban az út szélén autók parkolhattak, most csapadékvíz-elvezető árok épül. Mint például a Szovátai úton is.

– A vállalkozók azt szeretnék, hogy a város építsen ki számukra a közterületen parkolóhelyet, ám ez nem lehetséges: a kapubejárók, illetve az esetleges közterületi parkolási lehetőség kialakítása az üzleteknél az ingatlantulajdonos dolga és kötelessége – hangsúlyozta Simó Károly.

Az alpolgármester beszámolt az aktuális útépítési munkálatokról is. A keleti városrészben megújul a Csaba utca; a kivitelező bejelentése szerint a közműkiváltási munkálatok elhúzódása miatt az útépítést egy héttel elhalasztották. Az útalap építését október 1-jével kezdik, és október 8-től kerülhet sor a kötőréteg kialakítására. Október végéig a szegélyépítés és az egyéb befejező munkálatok is lezajlanak majd. A Csaba utcában egyébként ki kellett cserélni a csapadékvíz-elvezető rendszert, ki kellett váltani régi vízvezetéket, és nagyon sok gázbekötést is.
– A Csaba, Ürmös utcák és a Tárnoki út találkozásánál lévő csomópontban szinte minden közművet ki kellett cseréni. A szennyvízcsatorna kiváltását az ÉTCS Kft. által megbízott vállalkozó végzi, aki korábbra ígérte a befejezést, de eddig ezt nem tudta teljesíteni. Reméljük,  október 8-ára befejezik az építkezést, és akkor ez a bonyolult csomópont új aszfaltot kaphat – tette hozzá.

Simó Károly beszámolt az Alsóerdősor utca – Folyondár utca – Szövő utca építkezéséről is: mint elmondta, itt tavasszal kezdődtek a munkálatok; ivóvízvezetéket kellett kiváltani, csapadékvíz-elvezető rendszert kiépíteni, és sok helyen a gázvezetékek kiváltására is szükség volt. A csapadékvíz-elvezető rendszerrel még van tennivaló, de ha ezt a következő hetekben sikerül befejezni, október közepétől neki tudnak fogni a szilárd burkolat marásának, és az első kötőréteg aszfalt terítésének. Ha az időjárás engedi, november végéig szeretnék befejezni a munkálatokat – hangsúlyozta.

A nyugati városrészben a Szent István út aszfaltozása megtörtént, de a szegélyezés és a kapubejárók kialakítása még hátravan. A korábban aszfaltos kapubejárókat aszfalttal, a földeseket zúzott kővel borítják. A szegélyezés szintén zúzott kővel történik.

A Szent István út – Kossuth Lajos utca, illetve a Szent István – Tárnoki – Lőcsei utak találkozásánál csomópontok épülnek majd, a közbeszerzések már folynak.

A nyugati városrészben a Szovátai úton (és ehhez kapcsolódóan a Lőcsei úton) csapadékvíz-elvezető rendszer épül. A Lőcsei úton szépen haladnak a csapadékvíz-elvezető rendszer kapacitásának bővítésével, ezzel párhuzamosan a Szovátai úton is rátértek a vízelvezetés kiépítésére. Az ivóvízvezeték kiváltását befejezték, a gázvezeték süllyesztése és a bekötések kiváltása várhatóan október végéig befejeződik majd. Amennyiben a gázvezetékkel és a csapadékvíz-elvezetéssel jövő hónap végéig végeznek, novemberben nekiállhatnak az útépítési munkáknak; ha az időjárás engedi, év végéig mind a két réteg aszfaltot szeretnék teríteni, ha pedig hamarabb jön a téli, akkor a kötőréteg idén, a kopóréteg pedig jövőre kerül rá az útra.

– Az útépítési program második ütemében zajlik a nagy csomópontok kialakítása is. A tervezés a legtöbb esetben megtörtént, a közbeszerzéseket kiírtuk, már érkeznek az ajánlatok. Bízom benne, hogy a különböző tisztázó kérdések után a közbeszerzések a legtöbb esetben lezárulnak még az idén, és tavasszal folytatódik az útépítési program, hogy jövő nyárra a főútvonalak és az ezekhez kapcsolódó csomópontok megújítása befejeződhessen – hangsúlyozta az alpolgármester.

Simó Károly elmondta még:  következő években szeretnének egy programot indítani a főútvonalak menti járdák megépítésére. Ez a két fő közlekedési útvonalat érintené, ahol még nincsenek járdák: az egyik az Ürmös – Diófa- Cseresznyefa – Eperfa utca, a másik pedig a Szovátai út – a Lőcsein már van járda, ezt kellene mindenképp folytatni.

(Fotónk augusztusban készült, a Szent István út aszfaltozásakor)

Címkék