A nyilvános szoptatásról beszélgettek Érden

Érd is csatlakozott a Szoptass szabadon országos rendezvényhez, amely a nyilvános szoptatás természetességére hívja fel a figyelmet. Az édesanyák az új Parkvárosi Közösségi Házban közösen szoptatták meg gyermeküket október első szombatján.

Hasonló tartalmaink:

A közös szoptatást követően az anyukáknak lehetőségük nyílt megbeszélni tapasztalataikat a nyilvános szoptatásról és hordozó eszközöket is mutattak egymásnak, melyek segítségével diszkréten tudják szoptatni gyermeküket akár séta közben is.

- Nem kell speciális eszközöket vásárolni, egy szimpla hordozó is hasznos lehet szoptatás során, nyugodtan bízzuk a fantáziánkra, hogy hogy szeretnénk úgy szoptatni a hordozó eszközben, hogy az minél intimebb legyen. Alkalmasak erre a rugalmas kendők, a hosszú szövött kendők, a karikás kendők és csatos hordozók mindegyike, amelyik nem merev és nincs plusz elválasztó az anya teste és a kisbaba között – mondta el Katona Mariann hordozási tanácsadó az eseményen.

02

Dr. Kun Judit, orvos, IBCLC laktációs szaktanácsadó, a Szoptass szabadon érdi rendezvény egyik szervezője kiemelte, hogy a rendezvény egyik célkitűzése a nyilvános helyen történő szoptatás elfogadtatása a társadalommal. Ugyanis még mindig furcsán néznek azokra az édesanyákra, akik mások előtt szoptatják gyermeküket, pedig egy teljesen természetes dologról van szó, ami közelebb hozza az anyukát és a kisbabát. Kun Judit arról is beszélt, hogy Érden is számos laktációs szaktanácsadót lehet találni, de az Érdi Anyatej Klub rendezvényeire is érdemes ellátogatni, ha valakinek kérdése van vagy segítséget szeretne kérni.

- A mai világban inkább bátorság kell hozzá, hogy nyilvánosan szoptassunk, hiszen mi nem így nevelkedtünk, nem ezt láttuk, sokan egyáltalán nem láttuk azt, hogy egy édesanya hogyan gondozza, táplálja a gyermekét. Mi elmentünk óvodába, iskolába, az édesanyák pedig nagyon korán bölcsődébe adták gyermeküket, nem láttuk, hogyan kell gondozni egy gyereket. Szerintem érdemes tehát összeszedni a bátorságunkat ehhez, mert sokkal könnyebb így az élet – mondta el Babcsányi Judit négy gyermekes anyuka, aki első gyermeke születésénél még félve állt ehhez a kérdéshez, később azonban rájött, hogy egyszerűen nem lehet otthon hagyni a gyermeket, amíg az anyukának dolga akad, mert ez nagy stressz mindkettőjüknek.

IMG_0114

A kezdeményezés hatására egyre inkább elfogadottá válik a nyilvános szoptatás, de a szervezők célja természetesen az, hogy az édesanyák is bátrabbak legyenek és bárhol természetessé váljon ez az intim kapcsolat édesanya és gyermeke között.

 

Fotók: Devescovi Tímea

Címkék