A hit, a lélek és a szeretet színei

November 8-áig lehet megtekinteni a régi Parkvárosi Közösségi Házban Bálint Imre “Saját képére alkotta…” című kiállítását, melyet úgy jellemzett a tárlatot pénteken megnyitó Majorné Bániczki Julianna, hogy a művész hívő ember lévén a vallásosságot és a szeretetet fogalmazta meg finoman a képekben – kicsit figurálisabban és kevésbé elvontan, mint eddig.

Hasonló tartalmaink:

Bálint Imre, a Képzőművészek Érdi Közösségének alapító tagjának most kiállított képei már Berhidán készültek. A művész mintha megfogadta volna Somfai István, a Poly-Art Alapítvány elnökének tanácsát: a képek figurálisabbak, a színek kavargása mögül egy-egy arc és forma bújik elő a rejtőzködésből.

A megnyitón -, amit már olyan sok parkvárosi kulturális eseményhez hasonlóan a Szociális Gondozó Központ munkatársai tettek lehetővé, helyszínül adva a régi Parkvárosi Közösségi Házat, – verseket szavaltak az IRKA-tagok Daróci Lajosné vezetésével, Ábel Csaba zenélt, valamint a Poly-Art elnöke, Somfai István is méltatta a kiállított műveket.

Majorné Bániczki Julianna kérdésünkre  azt mondta Bálint Imre festészetéről és a mostani tárlatról: “Volt egy kész egyénisége Bálint Imrének, amit mindig is megtartott, és az ahhoz tartozó benyomások és élmények határozták meg különböző művészeti tevékenységét. A legutóbbi kiállítása, amit megnyitottam, az impresszionizmus hatása alatt készült képekből állt, amelyek csodálatosak voltak, de azokat még közel kellett vinni a nézőhöz, hogy keressék meg bennük a lelket. Amikor az ember nem fest portrét, vagy nem rajzol le senkit, az egyfajta rejtőzködés. Mert abban a pillanatban, ahogy valakit lerajzolunk, abban a saját érzelmeink is benne vannak: kit választunk, miért és  hogyan ábrázoljuk. Imre is valószínűleg rejtőzködött, visszavonult az emberektől, akkor, amikor csak az impresszionizmus színvilágát használta. Amit most látunk a képein az az, hogy nem rejtőzködik többé, hanem nyíltan vállalja a hitét, az eredendőségét. Azt, hogy kezdetben teremtette Isten a saját képére az embert. Isten lélek, tehát nem egy figurát kell keresnünk benne, ami öreg vagy fiatal, ilyen vagy olyan, hanem lélek, és ettől más, mint az ember. Viszont a szeretet és a szerelem az igazi, a szeretetben és a szerelemben lélek van, és ez a nagyon szép lelkiség itt a képeken is megjelenik, amelyek ugyanolyan szép színesek, mint az eddigiek, de a gondolat bennük az uralkodó, nem a szín, és ettől mások, mint az előző képek.”

A kiállítás november 8-áig látható a régi Parkvárosi Közösségi Házban.

(A kiemelt képen Bálint Imre: “Gyermekem vagy” című alkotása látható a kiállításról.)

Címkék