Visszatekintés augusztusra

Már csak néhány nap és itt az év vége. Érden az elmúlt 12 hónapban számtalan esemény, fejlesztés, rendezvény volt. December 31-ig mindennap bemutatunk egy hónapot, vagyis visszatekintünk 2017-re.  Ma augusztus híreit összegezzük.

Hasonló tartalmaink:

Ünnepélyes nyitórendezvényt tartott a NIF Zrt. a Festal Étteremben annak apropóján, hogy hivatalosan is útjára indítsa a gyakorlatban már június óta tartó beruházást, melynek köszönhetően vasúti felüljárókkal kötik össze Érd északi és déli részét.

Aradszki András, energiaügyekért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjét azzal kezdte, hogy örömét fejezze ki a Szent István-híd megépülése kapcsán, hiszen, ahogy fogalmazott, a beruházásnak köszönhetően csökken a város közlekedési széttagoltsága. Az államtitkár kiemelte, hogy Érd egy dinamikusan fejlődő város, ahol folyamatosan nő a lakosságszám, ahol fejlődik az intézményi rendszer, ezért is rendkívül jelentős, hogy az itt élők a jelenleginél egyszerűbben és gyorsabban közlekedhessenek. – A közlekedési infrastrukturális fejlesztésekben Érd az elmúlt 10 évben jól teljesített, hiszen 9 éve átadtuk a központban az alagutat, majd rá öt évre a kiszélesített Duna utcai aluljárót, tavaly elkészült az M7-es autópálya új le- és felhajtója és most ismét egy nagy mérföldkő előtt állunk, ami összeköti a város két szélét, Parkvárost és a városközpontot – emelte ki Aradszki András. Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta azt is, hogy amellett, hogy élhetőbbé válik a közlekedés, új járdák és új utak épülnek. – A közúti- és a vasúti közlekedés a húzóereje egy modern gazdaságnak, hiszen azon folyik az ipar, így ott ahol ez hiányzik, ott a fejlődés nem következik be, ott megmarad az elmaradottság. Érd az elmúlt időszakban is komoly lépéseket tett azért, hogy ez ne így legyen. A Modern Városok Program végett pedig a fejlődés tovább folytatódik, ezért nagyon fontos, hogy könnyebben, környezettudatosabban közlekedhessenek az itt élők – mondta.

T. Mészáros András, Érd polgármestere szintén rendkívül fontosnak ítélte beszédében a gazdasági tényezőket, amellyel a beruházás együtt jár. – Negyven éve várunk a Szent István-hídra, s 17 éve szorgalmazzuk. Minden fejlesztési tervünkben szerepelt már a híd megvalósulása és nagy öröm számunkra, hogy végre tényleg el tud készülni – jelentette ki a polgármester. – Egy híd építése mindig szimbolikus jelentőséggel bír, kifejezi az összetartozást. Ez most különösen igaz, hiszen a Szent István-híd valóban összeköti a várost, jelképezi, hogy nem két részből áll a település, hanem ez egy város. Ennek az egy városnak a fejlesztést folytatjuk már évek óta. Két új óvoda, két új általános iskola, két új középiskola, orvosi rendelők, bíróság, rendőrség és még sorolhatnám, hogy mi minden épül a Modern Városok Programból – sorolta T. Mészáros András, aki végül köszönetet mondott valamennyi közreműködőnek.

Szűcs Lajos, Pest megye fejlesztési biztosa arra emlékezett vissza, hogy Érd milyen gyors ütemű fejlődésen ment keresztül, s hogyan lett nagyközségből megyei jogú város, amely jelenleg a legnépszerűbb célpontja a kiköltözőknek. – Érd igazán megérdemli a megyei jogú rangot, hiszen mára többen élnek itt, mint mondjuk Egerben, Veszprémben vagy Kaposváron. Az Érdre költözők száma hasonlít a Pest megyébe költözők számával, tehát elmondható, hogy Pest megye Érdhez hasonlóan az ország egyik legdinamikusabban fejlődő helye. S ennek okán fontos kiemelni, hogy az itt élők ugyanazokat a közszolgáltatásokat és életminőséget szeretnék megkapni, mint amit az ország más településein élők is megkapnak. Ezért rendkívül fontos ez az útfejlesztés, hogy az Érden és a környéken élők színvonalasan tudjanak közlekedni a mindennapok során és ezzel egyidejűleg tovább nőhessen az életminőség – mondta Szűcs Lajos.

A NIF Zrt. vasútfejlesztési igazgatója, Somodi László a műszaki tartalommal kapcsolatban ismertette, hogy egy-egy, acéldarabokból összerakott híd épül a Budapest-Pusztaszabolcs vasútvonal és a Budapest-Székesfehérvár vágánya felett, mely során felújítják a Szent István utat a Kossuth Lajos utca és a Rákóczi út között, és új útszakasz létesül a Rákóczi Ferenc utca és a Hivatalnok utca között a Szent István út meghosszabbításaként, az Elöljáró utcába bekötve. Az 1,3 milliárd forint összegű projekt március elején kezdődött, és várhatóan 2018. szeptember végéig tart majd. Két 60 méter támasztóközű felüljáró épül lehajtó és felhajtó ágakkal. Lesznek szintbeli kerékpársávok is felfestve, és a meglévő növényzetet is megpróbálják megóvni. A hidakon és a kisajátított telkeken egyoldali járda lesz, a gépkocsik 50 km/h sebességgel közlekedhetnek. Az Európai Unió és a magyar állam által finanszírozott beruházás két végpontját a Kossuth Lajos utca – Szent István út csomópontot, valamint az Elöljáró utca – Velencei út csatlakozást Érd Megyei Jogú Város csináltatja meg a Modern Városok Program keretében a projekttel párhuzamosan. Somodi László köszöntőjében kihangsúlyozta, hogy városon belüli felüljárókat építenek, amelyek nem bonyolítanak tranzitforgalmat, s amely nem zavarja a kertvárosi nyugalmat, hanem azt a célt szolgálja majd, hogy az itt élők tervezhetően elérjék az intézményeket, lakhelyüket, vagy a munkahelyüket.

***

Az érdi önkormányzat tíz éve rendszeresen köszönti a város újszülöttjeit és azok családjait, valamint a településen élő kerek születésnapot ünneplő idős polgárokat. Augusztusban Dr. Bács István alpolgármester személyesen adta át a legifjabbaknak a település ajándékait, valamint otthonában köszöntötte a közelmúltban ünneplő szépkorú érdi  lakókat.

Az önkormányzat még 2006-ban hívta életre azt a kezdeményezést, melynek keretében a város legifjabb lakóit és természetesen szüleiket egy úgynevezett babacsomaggal próbálja meg segíteni a gyermeknevelés kezdeti időszakában. A csomagban minden olyan kellék megtalálható, amelyre egy kisbabának szüksége lehet. Van benne pelenka, rugdalózók, takaró, az évszaknak megfelelő kis ruhák és minden, amire egy csecsemőnek szüksége lehet. A családok minden alkalommal nagyon örülnek a hasznos ajándékoknak.

Ugyancsak kedves hagyomány a városban, hogy felköszöntik a 80., 90. és 100. életévüket betöltött lakókat is. A szépkorúak rendszerint ajándékcsomagot és virágot kapnak a jó kívánságok mellé.

***

Megérkezett a magasépítési beruházásokhoz kapcsolódó támogató okirat: idén több mint 18 milliárd forintot kap a város e feladatokra – jelentette be mai polgármesteri sajtótájékoztatóján T. Mészáros András, aki elmondta azt is: megkezdődött a papi földekre tervezett záportározó építkezése, a tómeder év végéig elkészül. A víztározó mellett 2018-ban szabadidőpark épül majd.

A Modern Városok Programja olyan, mint egy több részletből álló kirakós játék: gazdaságfejlesztés, mélyépítés, útépítés, intézményfejlesztés mind helyet kap benne – fogalmazott a sajtótájékoztatón T. Mészáros András, megjegyezve: az elmúlt két év előkészítő munkálatai után elkezdődhetett a kivitelezés is, amihez nemcsak az engedélyek, hanem a források is megérkeztek.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

***

A nagymama főztje a legjobb a világon. Milyen lehet akkor az a rendezvény, ahol egyszerre tizennyolc csapat nagymamái és nagypapái főznek? A válasz egyszerű: fantasztikus. És valóban az volt, hiszen ezúttal is minden tökéletes volt ahhoz, hogy a második érdi nyugdíjas lecsófesztivál jól sikerüljön.

A hétköznapi rohanásban sajnos ritkán látni ennyi mosolygós, vidám és önfeledt embert, mint amennyi idén összegyűlt a Favágó utcai napközis táborban, hogy részt vegyen az Idősügyi Tanács által szervezett eseményen. A programon minden tökéletes volt, hiszen gyönyörű volt az idő, kiváló volt a zene és társaságok is bőséges jókedvet vittek magukkal.

A szervezők akármennyire is hangsúlyozták a rendezvény közösségépítő jellegét, az indulókban azért megvolt a versenyszellem. A jobbára az érdi nyugdíjas klubok tagjaiból verbuvált csapatok közül többen, ha csak egy picit is, de megpróbáltak a lecsó hagyományosnak mondható receptjén változtatni, gondolván, hátha az elnyeri a zsűri tetszését.

A Lecsófőző verseny győztese végül egy vándorserleggel térhetett haza, de egyik csapatnak sem kellett üres kézzel távozni, hiszen ha más nem egy emléklappal mindenkit jutalmazott a zsűri.

A lecsófőző verseny eredménye:

I. díj:Életet az Éveknek Nyugdíjasklub
II. díj: Kozma Ferenc és csapata
III. díj: Barátkozzunk Nyugdíjasklub

Polgármesteri különdíj: Béke Barátság Nyugdíjasklub
Érd város Idősügyi Tanácsának különdíja: Fenyves I. Nyugdíjasklub
Kopor Tihamér önkormányzati képviselő különdíja: Fenyves II. Nyugdíjasklub, Fenyves III. Nyugdíjasklub

***

Tizenötödik alkalommal került sor a hétvégén az „Alsó utca és környéke báljára”. Ahogy csaknem másfél évtizede mindig, a hónap utolsó szombatján felépítették az utcában a színpadot, felállították a sátrakat és már kora reggel hozzáláttak a hatalmas üstökben főzött ételek elkészítéséhez. Idén is nagyon sokan voltak a hajnalig tartó mulatságon.

A klasszikus utcabálokat Érden a Hárslevelű utcában élők valósították meg, ennek apropóján fogtak össze nem sokkal később az Alsó utcai lakosok – mondta  Antunovits Antal főszervező, aki legszebb álmaiban sem gondolta, hogy ekkorára növi ki magát a rendezvény, amely tavaly óta már városi rangot kapott.

Az előkészületek már előző nap elkezdődtek, hiszen az Érdi Horgász Egyesület ezúttal is majdnem fél tonna halból készített halászlét, hogy aztán az egybegyűltek percek alatt elkapkodják a mintegy 100 adag ételt. A horgászok halászléje egyébként annyira népszerű, hogy szinte a tálalás előtt megvannak rá a jelentkezők, nagyon résen kell lennie annak, aki szeretne belőle enni – mondták nevetve a készítői.

Persze az Alsó utcaiak bálján senkinek nem kell attól tartania, hogy éhen marad, hiszen most is több bográcsban is rotyogtak a finomságok. Volt lecsó, pincepörkölt, gulyás és még a horvát önkormányzat jóvoltából cevapcica is.

A színpadi műsorokról ezúttal is a helyi művészeti csoportok gondoskodtak, de az összefogásnak köszöngetően fellépett a német nemzetiség Rosenbrücke Énekkara és a horvátok Igraj Kolo Együttese is, de jöttek fellépők a Duna túloldaláról is.

A buli ezúttal is hajnalig tartott, a talpalávalót a Tranzit Zenekar biztosította.

***

A város vezetői, önkormányzati képviselői, az egyházak képviselői, a civil szervezetek vezetői és tagjai és az érdeklődő érdi polgárok közösen emlékeztek augusztus 20-án az államalapítás ünnepén. Az eseményen megjelent Aradszki András államtitkár, országgyűlési képviselő is. T. Mészáros András polgármester egy perces néma főhajtásra kérte az egybegyűlteket a barcelonai terrortámadás áldozatainak emlékére.

Ünnepi beszédében dr. Aradszki András államtitkár, országgyűlési képviselő a nagy királyra, országunk első szentjére emlékezett, aki a magyarságnak hazát és megtartó hitet adott, adott arra az uralkodóra és államférfira, aki nem embernek akart megfelelni, hanem Istennek, aki ha konkrét célt tűz maga elé, attól az élet viharai nem tántoríthatták el. Így adott életével és tetteivel példát és hitet a következő századokra, mindazoknak, akik a haza fönnmaradásáért küzdöttek. Ezt az ezer éven át megőrzött Szent István-i kultúrát fenyegeti most komoly veszély – hangsúlyozta.

- Választanunk kell, hogy együtt akarunk-e élni olyanokkal, akik nem tisztelik hitünket, kultúránkat és törvényeinket, olyan országban akarunk-e élni, ahol a terrorfenyegetettség a hétköznapok része? Vagy pedig Szent István-i alapokra épült országot akarunk, amely több mint ezer éve otthont és biztonságot ad a magyarságnak, amely a kereszténységen és a nemzeti identitáson alapszik – mondta az államtitkár.

Az ünnepségen köszöntötték az Érdi Bukovinai Székely Népdalkört. Ezernél több fellépés, mintegy száz népdalkörtag, lemezfelvételek, Európa-díj, Érd Városáért kitüntetés, népművészet mestere díj, a hadikfalvi betlehemes felelevenítése, rengeteg gyűjtőmunka és persze éneklés – ez jellemzi Érd egyik legrégebbi hagyományőrző kórusát, az Érdi Bukovinai Székely Népdalkört, amelyet Kóka Rozália, Magyar Örkség-díjas mesemondó, népdal- és népmesegyűjtő alapított 1971-ben az Érden élő bukovinai székely családok tagjaival.

Ezek az asszonyok az elmúlt évtizedekben fontos küldetést teljesítettek. Jelenleg Barta Viktória, az érdi zeneiskola tanára vezeti az együttest, viszi tovább és adja át a hagyományokat az ifjabb nemzedékeknek. A népdalkör tavaly ünnepelte fennállásának 45. évfordulóját. Augusztus 20-a alkalmából az Emberi Erőforrások Minisztériuma elismerő oklevelet ítélt meg a csoportnak, amit dr.. Aradszki András államtitkártól, Nagy Péter, az Érdi Bukovinai Székely Népdalkör Civil Társaság vezetője vett át.

Augusztus 20. hagyományosan az új kenyér ünnepe is, a megemlékezésen Erdélyi Takács István református lelkész, Hajdu Ferenc katolikus plébános, Lehoczky Gyula nyugalmazott evangélikus lelkész és Szabó Mihály görög keleti parókus áldotta illetve szentelte meg az új kenyeret.

A megemlékezésnek a Szirmok Városi és Pedagógus Női kar, Bognár Szilvia népdalénekes, Kónya István lantművész és a Magtár Hagyományőrző táncegyüttes adott méltó, ünnepi hangulatot.

(fotó: Boros Sándor)

 

Címkék