Programok négy fal között

Négy fal közé zár minket az időjárás, de azért így sem kell unatkoznunk. Jöhet a pattogatott kukorica és a film- vagy sorozatnézés, könyv- és meseolvasás, koncertezés, színházazás vagy társasjátékozás. Ne engedje, hogy a barátságtalan időjárás a kedvét szegje, válogasson programajánlónkból magának való elfoglaltságot! 

Hasonló tartalmaink:

Igazi tartalmas kikapcsolódást ígér az egész családnak az Egri csillagok a Nemzeti Színházban szombaton 15 órától. “Hősökre, példaképekre ma is szüksége van a fiataloknak. A nagy tettek, nagy érzelmek ma is megmozgatják a fantáziájukat. Úgy érzem, fontos, hogy a mindennapokból kiszakadva, a gyorsan változó, bizonytalanságokkal teli, igazodási pontokat nem nyújtó világunkban tiszta történeteket is el tudjunk mesélni”- írja a művet színpadra állító Vidnyányszky Attila a darabról.Nem a regény színpadi adaptációjára készülünk. Egy különleges nézőpontot keresünk, amelyből érvényesen mesélhetjük el a Gárdonyi Géza által megírtakat fiataloknak úgy, hogy azok az érzelmek, tettek és kalandok, amelyek a regényt olyan élvezetessé teszik, mind megjelenjenek. Egy csapat várbeli gyerek szemszögéből látjuk majd a történetet, akik egy biztonságos helyről figyelik az eseményeket (hová a felnőttek zárták őket, nehogy bajuk essen az ostrom során)… Az ő szemükkel látjuk a felnőttek – Bornemissza Gergő, Cecey Éva, Dobó, Jumurdzsák és többiek – történetét. És talán bele is avatkoznak majd történelem folyásába…”

Nézzen ingyen (és legálisan) az interneten 1848-as filmeket! A Filmarchívum ugyanis ezúttal a magyar filmtörténet négy kiemelkedő jelentőségű, 1848-as témájú filmalkotását tette szabadon hozzáférhető március 19-ig a forradalom és szabadságharc évfordulójának emlékére. Sára Sándortól a 80 huszár, Lugossy László:Szirmok, virágok, koszorúk című alkotása, a Föltámadott a tenger és Várkonyi Zoltán Jókai-adaptációja, A kőszívű ember fiai digitálisan felújított minőségben kerültek fel a vimeo-ra.

Mozizzon! Ne legyenek fenntartásai, ha a gyereke a Nyúl Péterre akarja elrángatni a moziba, kifejezetten szépen és okosan csinálták meg mind a karaktereket, mind a történetet. Gyerekeknek és felnőtteknek is abszolút élvezhető. Ha maradna a meséknél, de kicsit felnőttesebbet választana, az Oscar-díjas A víz érintését ajánljuk, amiben a mexikói Guillermo del Toro az Ördöggerinc és A faun labirintusa című mágikus realista filmjeinek sorát folytatva újra mesevilágba repíti a nézőt. Aki nem ismerné, annak azért megsúgjuk, nála sosem habos-babos rózsaszínek a mesék.

Ha már mese, fordulhatunk a könyvekhez is. Bogyó és Babócán túl is van élet. Vagy inkább előtt. A hétköznapi valóságból a Négyszögletű kerek erdőbe vonult Mikkamakka, Vacskamati, Dömdödöm és társaik történeteinek olvasása (és megbeszélése) igazi tartalmas, közös elfoglaltságot adhat (ha épp Ön ügyesebb, és Vacskamati virágját fel tudja úgy olvasni, hogy ne fulladjon zokogásba az olvasás). Közben a gyerek (és magunk) szókincsét is gazdagíthatjuk, hiszen Lázár Ervin bámulatosan tudott bánni a magyar nyelvvel, a szavakkal és beszélte a gyerekek nyelvét. És habár 30 éve megjelent mesékről van szó, még mindig aktuálisak. “Lázár Ervin olyan tudás birtokában volt, amelyre mindannyian vágyunk. Ő értette az életet. Értette és megértette az őt körülvevő világot. Meglátta a talmit és az igazat, az értéktelent meg tudta különböztetni az értékestől, a jót a rossztól” – mondta egyszer az íróról pályatársa, barátja, Csukás István.

Már a punk is retro. Ez a szomorú igazság, de azért mégsem kell szomorkodni, mert többek közt a Prosectura és a Hétköznapi csalódások várják a mára talán már tisztes családanyává és apává vált egykori punkokat szombaton este a Dürer Kertben egy Retro Punk bulira. További infó: ITT.

Vasárnap 10 órától a Művészetek Palotájában a Cifra Palota várja a 0-12 év közötti gyermekeket és szüleiket. Az ingyenes program témája ezen a héten a Hetedhét táncház – Lakócsai magyar és horvát táncok c. programhoz kapcsolódik. A szokásos zenés, ölbeli, baba-mama foglalkozások mellett ezen a héten a bábszínházban A pártás királylány meséjét ismerhetik meg a gyerekek, a kézműveskedésnek teret biztosító aulában pedig ezúttal Pécs és környékének hírességeinek kicsinyített másait készíthetik el az érdeklődők.

12-22 év közötti fiatalokat vár az Epicentum Rendezvényközpontban vasárnap 15 órától a Társasjáték Klub. Erről bővebben itt írtunk.

Nézze vagy hallgassa meg A helység kalapácsát a Tercina Régizene Együttes, Györgyi Anna és Kálid Artúr előadásában vasárnap 18 órakor a FUGA – Budapesti Építészeti Központban, ahol Petőfi eposzparódiájának ezúttal rövidített változata hallható, XIX. századi magyar zenékkel.

(kép: Nemzeti Színház – Egri csillagok)

Címkék