Tekerés, elefántfürdetés és madárfüttyös koncert vár

Nappal Balatont lehet átúszni Révfülöpről Boglárra; Lellén az elefántok menetelnek a vízbe, ahol jókora pancsolás vár rájuk, ránk meg mindenféle cirkuszi attrakció. Aki kiállításra menne, az se marad program nélkül: Mexikó leghíresebb festőnőjének, az ikonná vált Frida Kahlonak nyílt kiállítása  a Nemzeti Galériában, és aki jól tanult, az most ingyen nézheti meg a Body-kiállítást. Este a tekerésé lesz a főszerep itt, Érden, közben Diósdon kápolnakerti zenével, a martonvásári Brunszvik kastély angolkertje pedig Beethoven muzsikájával várja a közönséget. De talál magának tetőmozis és szabadtéri színházas programokat is e heti ajánlónkban.

Hasonló tartalmaink:

Érd Körbe Night
Ötödször lehet az éj leple alatt körbetekerni 35 km-en Érdet ma este. Ezúttal, biztonsági okokból csak 16 éven felülieket várnak a szervezők. Gyülekező 20:30-kor a főtéren. További részleteket a tekerésről szóló cikkünkben olvashat.

Kápolnakerti Nyári Zenés Esték – Diósd
Ezen a hétvégén a Földvári Vera Trió látogat el Diósdra, a Kápolnakerti Nyári Zenés Estékre, aki igényes, fiatalos jazz muzsikát ígér a közönségnek 19 órától.

Beethoven-estek – Martonvásár
Idén már 60. alkalommal rendezik meg a Nemzeti Filharmonikusok a Beethoven-esteket a martonvásári Brunszvik kastély parkjában, ahol annak idején maga a zeneszerző is sok időt eltöltött. Szombaton este 19 órától a Prometheus-nyitány, a Hármasverseny és a III. szimfónia fog felcsendülni a kastélypark szigetén, a hatalmas, öreg fák alatt, madárcsiripelés közepette.

Agárdi Pop Strand – érdieknek fél áron
Szombaton este az Ismerős arcok, Deák Bill Gyula és Fankadeli szolgáltatja a talpalávalót Agárdon. Kapunyitás 17.30-kor.

Frida Kahlo-kiállítás – Budapest
Nagyszabású tárlaton látható Frida Kahlo 26 ismert festménye és 9 rajza, valamint fotók és videofelvételek a művészről a Magyar Nemzeti Galériában. A kiállítással egy korábbi cikkünkben már foglalkoztunk, azt itt  találja.

Body-kiállítás – Budapest
Július 15-én a 4,5 tanulmányi átlag feletti általános- és középiskolás tanulók ingyen látogathatják a hamarosan záró, 2200 négyzetméteres kiállítást és a több mint 200 preparátumot, ehhez mindössze a bizonyítványukat kell bemutatniuk. Annak sem kell bánkódnia, aki nem érte el ezt az átlagot, de büszke év végi eredményére: nekik a belépésnél apró ajándékkal kedveskednek a szervezők. Az iskolai szünetben a BODY Kiállításon „Legyél te is minidoktor” néven játékos tárlatvezetést tartanak interaktív programokkal és kalandos vetélkedővel.

Ha nyár, akkor kertmozi, azaz tetőmozi: Budapest Rooftop Cnema
A Budapest Rooftop Cinema csapata azt a nemes célt tűzte ki magának, hogy megmentsék a kihalófélben lévő kertmozik örökségét, ezért a város fölé emelkedve, a csillagos ég alatt tartják rendezvényeiket, a Corvin Club tetőteraszán. Ez Európa legnagyobb tetőmozija, ahol a hét méteres mozivásznat nézve, a szervezők által ingyenesen biztosított popcornt falatozva egyszerre akár 400 ember élheti át ezt a rendkívüli közösségi és kulturális élményt. Július 14-én este az Életrevalók című francia vígjátékot lehet ott megnézni. Bővebb infóért kattintson ide!

100 éves lenne Ingmar Bergman – Uránia Nemzeti Filmszínház
Szombaton este 19 órától két filmmel emlékezik meg az Uránia a svéd művészfilmes rendezőről. A Year in a Life című dokumentumfilmben azt próbálják megfejteni az alkotók mi történt 1957-ben, ami Bergman karrierjében sorsfordító év volt, hiszen ekkor kezdődött meg egy olyan intenzív időszaka, amelyben sorra születtek a filmművészet legnagyobb klasszikusai között számon tartott alkotások: a Hetedik pecsét után A nap vége és a Szűzforrás, majd a trilógiaként számon tartott Tükör által homályosan, az Úrvacsora és a Csend. A másik film, amivel a rendezőre emlékeznek pedig a bergmani életműben és a fenti filmekhez képest is az egyik legkönnyedebb (és legkönnyebben emészthető) alkotás lesz: A nyári éj mosolya.

Szentendrei Teátrum – Szabad terek – nyitott lelkek
Szentendrén 50. alkalommal várja a Szentendre Teátrum nyári szabadtéri színháza a közönséget. Most hétvégén például Ibsen Nórájának folytatásával (szombaton 20:30-tól a Városház téren) és Az állatok nyelvén tudó juhász című bábjátékkal (vasárnap 10 órakor a Duna-parti Műv. Ház udvarán). További információt a műsorról a rendezvény honlapján  találhat. És hogy miért jó a nyári szabadtéri színház? Vasvári Csaba igazgató szerint azért, mert: “A nyári színházban nem csak a színészt és színházi kulisszát figyeljük, de látjuk az eget is, mely egyként borul fölénk. Velünk van a szél, a Nap fénye, a csillagok ragyogása, a tücskök ciripelése, a fecskék röpte, a denevérek hangtalan cikázása. Együtt vagyunk a világban. Abban a világban, amiben mi is és a játszók is hasonló problémákkal szembesülünk, hasonló örömöket, bánatokat, boldogságot érzünk. A teremtett világba lepottyant lélek útkeresését és küzdelmeit éljük. Hiszen ez a színház célja. Az antik görög színházak tereitől kezdődően saját magunkat nézzük a tengerpart, a hegyek, fák, ligetek és folyók, várak és templomok, az együtt megélt teremtés díszletei közt a múlékony, olvadékony pillanatban. Ahol az élmény nincs becsomagolva, levegőtől elzártan tartósítva a hűvösebb napokra. Ahol Isten táncol az erdőben, nimfák rejtőznek a ligetben, gyermekek bukfenceznek a réten, angyalok énekelnek a hegyen, emberek állnak a kertben.”

36. Balaton-átúszás, Révfülöp
Idén július 14-én tartják a Balaton-átúszást, ami minden sportember számára bakancslistás esemény. Legalább egyszer az életben neki kell vágni, igaz csak kellő felkészültség esetén. Az átúszásra vállalkozó sportemberek a hagyományokhoz hűen, Révfülöpön szállnak vízbe, majd az 5,2 kilométeres táv megtétele után a balatonboglári Platán strandon érnek partot. A távot szabadon választott úszásnemben lehet teljesíteni, és bárki rajthoz állhat, akinek az egészségi állapota ezt lehetővé teszi.

Cirkuszok éjszakája – Balaton és Budapest
Idén is elefántfürdetéssel indul július 14-én, szombaton Balatonlellén a Cirkuszok éjszakája. A mártózás után a Magyar Nemzeti Cirkusz elefántjai: Mambo, Betty, Nanda, Tonga és Kimba gyümölcstálból csemegézhetnek. Az országos sorozat keretében a Magyar Nemzeti Cirkusz (Balatonlelle), a Richter Flórián Cirkusz (Zamárdi), a Fővárosi Nagycirkusz (Budapest), az Exit Cirkusz (Siófok) és az Eötvös Cirkusz (Révfülöp) várja különleges programokkal a közönséget, amelyek során a kulisszák mögé is betekintést engednek. Részletes információt a programról itt  találhat.

(kiemelt kép: MTI Fotó: Varga György képe a tavalyi elefántfürdetésről)

Címkék