Polt Péter legfőbb ügyész a Nemzeti Választási Bizottság Elnökénél kezdeményezte Mészáros István képviselőjelölt mentelmi jogának felfüggesztését.

Hasonló tartalmaink:

 

Mészáros Istvánt – az országgyűlési választásokon jelöltként történt igazolását megelőzően – 2013. október 11-én egyesülési joggal visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatta ki a Kalocsai Rendőrkapitányság.

A korábban közölt gyanúsítás lényege szerint a Fővárosi Bíróság 2009. július 2-án jogerőssé vált ítéletével feloszlatta a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet és elrendelte bírósági nyilvántartásból való törlését. Az egyesület feloszlatása kiterjedt az egyesület által létrehozott és működtetett Magyar Gárda Mozgalomra is.

A feloszlatást követően a Magyar Gárda Mozgalom résztvevői „Új Magyar Gárda Mozgalom” néven folytatták tovább a feloszlatott szervezet keretében végzett tevékenységüket, az új szervezet bejegyzése, jogi elismertsége iránt azonban nem intézkedtek. Az Új Magyar Gárda Mozgalom megfogalmazott céljait, belső szervezeti felépítését, a résztvevők személyét, külsőséget illetően azonosságot vagy nagyfokú hasonlóságot mutat a Magyar Gárda Mozgalommal: a szervezet megválasztott országos főkapitánya és helyettese a szervezetet megjelenítik a külvilág felé, megyénként ezt a tevékenységet a megyei kapitányok látják el, a szervezet strukturált, hierarchikus felépítésű.

2013. március hó 2-án egy solti borospincében az Új Magyar Gárda Mozgalom által rendezett összejövetelen a szervezet jelenlévő tagjai megválasztották Mészáros István gyanúsítottat a szervezet országos főkapitányi tisztségére. Ezt követően a gyanúsított ellátta a szervezet vezetésével kapcsolatos teendőket, így többek között vezetőként vett részt a szervezet 2013. augusztus hó 19-én Akasztón tartott újoncavatásán.

Mészáros István gyanúsítottat a Nemzeti Választási Bizottság képviselőjelöltként 2014. március 1-i hatállyal nyilvántartásba vette, így az Országgyűlésről szóló törvény alapján mentelmi joggal rendelkezik.

Miután az ügyben eljáró Kalocsai Járási Ügyészség észlelte, hogy Mészáros Istvánt mentelmi jog illeti meg, az eljárást áttette a közjogi tisztség betöltésén alapuló mentelmi jogot élvező személy által elkövetett bűncselekmény miatt eljárni jogosult Központi Nyomozó Főügyészségnek.

A képviselőjelölttel szemben a büntetőeljárás kizárólag a mentelmi jogának felfüggesztése után folytatható.

Címkék