A kiserdő már nagyon rászorult a megtisztításra, de az emberek is – főleg a szemetelők – a megtisztulásra. Sok rossz természetű ember úgy gondolja, szabadon csúfíthatják a környezetet, a természetet, de a hét végén láthatták, mások milyen összefogással fáradoztak azon, hogy elhordják az „ő” szemetüket. Szemét egy história, de reméljük, a vétkesek büntetése előbb-utóbb nem marad el.

Hasonló tartalmaink:

 

A korábbi évekhez hasonlóan az érdi önkormányzat, az ÉTH, a Fidesz Zöld Tagozata és a város közösségéért tenni akaró civil szervezetek közösen hirdették meg a környezet tisztítási akciót az Erdők Nemzetközi Világnapja tiszteletére, ami ugyan márciusban volt, de az előzetes sokirányú szervezés miatt csak ebben a hónapban lehetett megrendezni. Az egyedülálló és példaértékű összefogásból létrejött erdőtakarítási akciót a Fidesz Zöld Tagozata képviseletében Bada Zoltán, míg Érd Megyei Jogú Város képviseletében, Horváth Szulimán Tibor közös szervező munkájának köszönhetően (is) sikeres volt, amelyhez első szóra csatlakoztak a civil és egyéb szervezetek.

- Külön köszönet az ÉTH-nak a konténerek folyamatos cseréjéért és az ÉKFI-nek, amiért egy nélkülözhetetlen munkagépet és kezelőt biztosított az akció alatt – nyilatkozta Bada Zoltán főszervező. A helyszínen, a Tárnoki úti kiserdőben egyébként több mint kétszáz önkéntes szorgoskodott!

Szomorú látvány volt a virágok, védett növények, fák között éktelenkedő műanyag tartályok, táskák, zacskók, autógumik, autóalkatrészek, papírhulladékok tömege. Vajon milyen emberek lehetnek azok, akik senkire és semmire nincsenek tekintettel, amikor ide hordják a szemetüket?

- Borzasztó érzés megfogni ezeket a rothadó, gusztustalan tárgyakat – jegyezte meg az egyik önkéntes, aki gumikesztyűben szedte a valóban gusztustalan hulladékokat.

T. Mészáros András polgármester is látta, milyen sok a szemét ebben a gyönyörű környezetben, ami kis odafigyeléssel az érdiek kedvenc kirándulóhelye lehetne. A következőket mondta lapunknak:

- Példamutató összefogással sikerült megtisztítani ezt a területet ilyen rövid idő alatt, de azért még biztosan maradt szemét a bokrokban, a fák közt. Szomorú, hogy ilyenre kell fordítanunk az energiát, a helyett, hogy kulturált kirándulóhellyé varázsolnánk, padokkal, asztalokkal ezt a szép kiserdőt. Ekkora területet sajnos védeni nem lehet hatékonyan a szemetelők ellen, de mindent megteszünk azért, hogy ha elkapjuk őket, a szigorú büntetésük sem maradjon el!

- Az akció alatt rekordmennyiségű, csaknem harminc tonna hulladékot szállítottak el a Tárnoki úti fenyves kiserdő nagy kiterjedésű területéről – tudtuk meg Bada Zoltántól. – Ebben a munkában mintegy hetven önkéntes vett részt. A következő nagyszabású akció 2014. május elején lesz a Te Szedd országos mozgalomhoz csatlakozva, remélhetőleg ismét nagyszámú résztvevővel. A pontos időpontot a helyi médián keresztül tudatjuk a környezetvédelemért tenni akaró érdi polgárokkal, akiknek köszönjük az eddigi együttműködést.

Valóban van mit megköszönni azoknak a tisztességes érdieknek, akik nem szemetelnek, hanem mások szemetét szedik össze. Az ígéretek szerint a jövőben a rendőrség, a polgárőrség és a Közterület Felügyelet közös munkával kiemelten kezeli az illegális hulladék lerakók megfigyelését és amennyiben tettenéri az elkövetőket, a törvényesen kiszabható bírságok és szankciók nem maradnak el.

 

Köszönet a segítőknek

 

A nagyszámú önkéntes segítővel az első szóra csatlakoztak és a helyszínen megjelentek a következő civil és egyéb szervezetek : Fidesz Zöld Tagozat, Vöröskereszt Területi Szervezet, Ördöglovas Se, Fasion Dance Tánc Stúdió, Érdi Környezetvédelmi Egyesület, Polgárőrség, Alföld Grafika, amiért köszönet – hallottuk Bada Zoltántól, aki köszönetet mondott a fokozott média érdeklődés résztvevőinek is az akció sikeres népszerűsítésében vállalt munkájukért, megemlítve az Érdi Újságot, az Érdi Lapot, az Érd Tv-t , az Érd FM 101.3 rádiót, az erdioldal.hu-t és az erdmost.hu-t.

 

Temesi László

Érdi Újság

 

Címkék