Jó érzés lehet megmutatni a zenepedagógusoknak áldozatos munkájuk gyümölcsét, ezt most a Körösi iskolában immár huszadszor tehették. Sárközi Márta, a tankerület vezetője nyitotta meg a 20. kórusfesztivált, Popper Péter szavaival, amelyek így hangzottak: „Ha zenét hallgatunk, átmenetileg felejtsük el a zeneszerzőt, a karmestert, az egyes hangszerek szólamait és adjuk át magunkat csak a hangzásnak.”

Hasonló tartalmaink:

Átadtuk… A tíz kórus csaknem félszáz művet adott elő Bárdos Lajostól Kodályig, Bartókig. A százhalombattai Kőrösi mellett természetesen a házigazda Kőrösi iskola több kórusa is fellépett nagy sikerrel. Ilosfai Csilla és Rápli Györgyi karnagyok kiváló munkát végeztek, produkciójuk országos színvonalú, de ezen nem lepődhetünk meg, hiszen az intézményben hagyományosan nívós a zeneoktatás, amit számos hazai és nemzetközi siker bizonyít. Zongorán Juhos Krisztina tanár és Király Ádám kísért, ők később önállóan is játszottak. Ádám az iskola diákja volt, most a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola zeneszerzés szakára jár – a jövő nagy reménysége! Egy másik Ádám és Kőrösi-diák, Szabó Ádám a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója, szintén megmutatta a kórusfesztiválon, hogy mitől ő ma az egyik legnépszerűbb magyar zeneművész, aki harmonikájával és hangjával is varázsol.

Maitz Ferenc, a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola igazgatója büszke lehet egykori és jelenlegi diákjaira, s persze erre a fesztiválra, amely két évtized alatt kinőtte magát, hisz Örvendjen az egész világ! címmel Pest megyében, sőt, az országban elsőként hirdettek kórustalálkozót, ami nemzetközi szintig vitte, Európa több országából jöttek az évek alatt kórusok.

- Rendezvényünkön eddig összesen kétszázötven kórus mérettetett meg és csaknem tizenöt ezren fordultak meg nálunk – összegzett. – A fesztivál legfőbb célkitűzése az ének szeretete és öröme valamint az amatőr kórusok bemutatkozásának lehetősége. Átlagosan évente tizenkettő jelentkezik, de volt olyan kiemelkedő évünk, 2007-ben, amikor tizennyolcan jelentek meg iskolánkban, még Ausztriából is kettő! Testvérvárosokból is jöttek kórusok.

Évente körülbelül öt-hatszáz kisdiákot fogadunk rendezvényünkön.

Sárközi Márta, a tankerület vezetője a gála végén lapunknak elmondta, hogy ez minden évben egy igen rangos városi rendezvény, amelyért köszönet jár a házigazda iskola vezetésének, és amely igen fontos szerepet tölt be a hagyományápolásban, valamint abban, hogy a fellépők kicseréljék tapasztalataikat, módszereiket.

 

Temesi László

Érdi Újság

 

Címkék