Ezen a napsütötte délutánon nem csak a madarak hangos csicsergése zavarta meg az Érden élő Bíró András író és költő kertjének csendjét, hanem a baráti összejövetelre érkező irodalomkedvelők, az IRKA tagjainak vidám csevegése is. Anika, a fekete erdélyi kopó nem szokott hozzá az ekkora nyüzsgéshez, de láthatóan cseppet sem volt ellenére a sok simogató kéz. A vendégek – köztük Zsirai László irodalomtörténész, Somfai István pedagógus, Bencsik Ildikó, az érdi könyvtár igazgatóhelyettese, valamint az Irodalomkedvelők klubjának oszlopos tagjai – elsősorban a kilencvenegyedik születésnapját ünneplő Bíró Andrást kívánták felköszönteni, másodsorban pedig egy baráti társaság magalakítása volt a céljuk.

Hasonló tartalmaink:

 

Daróci Lajosné, az érdi Irodalomkedvelők klubja vezetője kifejtette: már hónapok óta tervezték a Bíró András Baráti Társaság megalakítását, amelynek célja, hogy a Baumgarten-ösztöndíjas költő, író, újságíró, Érd Díszpolgára (és még számos díj, egyéb elismerés birtokosa) halála után a Zagyva utcai házában lévő értékeit megóvják. Ennek érdekében feltérképezik a meglévő tárgyakat, dokumentumokat (a fellelhetőség kicédulázása már elkezdődött, ezt folytatni, és rendszerezni szükséges), valamint azt is vállalják, hogy szükség esetén ügyeletet szerveznek, érdeklődőket, látogatókat fogadnak és kalauzolják őket az ingatlanon belül. Daróci Lajosné fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a baráti társaságnak korántsem áll szándékában beavatkozni, legkevésbé megsérteni vagy megváltoztatni a már meglévő szerződéseket – például, amelyek korábban az önkormányzat és a Bíró házaspár között köttettek – hanem kizárólag a segítő szándék vezérli őket, hogy együttműködve, közösen munkálkodjanak Bíró András munkásságának, tevékenysége eredményeinek megőrzésén.

 

A Bíró András Baráti Társaság munkája és tevékenysége során mindenképpen épít a nyilvánosság lehetőségeire és a társadalmi támogatók javaslataira is. Képviseletét Somfai István, a Poly-Art Alapítvány vezetője látja el, aki már korábban törvényes szerződést kötött Bíró Andrással a szellemi hagyaték gondozására vonatkozóan. A titkári teendőket Daróci Lajosné, a belső szervezési munkákat pedig az érdi irodalmi klub IRKA-vezetősége vállalja. Korábban a Zagyva utcai házat az önkormányzat életjáradék fejében megvásárolta, és a 2007-ben megkötött szerződésnek megfelelően – amikor időszerű lesz – emlékházként kívánja működtetni. A baráti társaság azt szeretné, ha a falon lévő értékes képeket és minden más tárgyat úgy őriznének meg, ahogyan most is fellelhetőek. Az irodalmi kör tagjai valójában a szellemi hagyaték részletes feltérképezésében és nyilvántartásában szeretnének tevékenyen segíteni Somfai Istvánnak, és a későbbiekben vállalnák a szükség szerinti ügyeletet, hogy az érdeklődőknek majdan megmutathassák a Bíró emlékházat.

 

A Bíró András Baráti Társaság tehát május 7-én sikeresen megalakult, de valódi tevékenységét – a cédulázáson és a feltérképezésen kívül – hála Istennek jelenleg nem, és reméljük, még nagyon soká nem is kell megkezdenie, hiszen a kilencvenegyedik életévét betöltő Bíró András és kedves felesége, Mária asszony jó egészségnek örvend, ezen a langyos májusi délutánon is nagyszerűen érezték magukat látogatóik társaságában.

 

Miközben a születésnapi tortát együtt fogyasztották el, Bíró András a tőle megszokott éles emlékezetével és humorával idézte fel emlékeit, és azt is elárulta, önéletrajzi művén dolgozik éppen, amelynek a Házak, lakások, otthonok címet adta, és ebben összesen 16 lakhelyéről, otthonáról ír, ahol élete során több-kevesebb időt eltöltött. Természetesen előkerült Bíró András legendás vendégkönyve is, és addig senki sem távozhatott ebből az emlékezetes vendégségből, amíg be nem írta a nevét a sok-sok ismert és kevésbé ismert ember nevét is őrző vendégkönyvbe.

 

Bálint Edit

Érdi Újság

 

 

Címkék