Az érdiek véleményét kéri a városvezetés az elkövetkező évek városfejlesztési stratégiájának kialakításához – olvasható T. Mészáros András polgármester júniusi hírlevelében, amelyet valamennyi itt élő polgár kézhez kap néhány napon belül. A “Batthyány 2020″ nevet viselő, most készülő programhoz a kérdőíveket névtelenül lehet kitölteni és elküldeni a Polgármesteri Hivatalnak.

Hasonló tartalmaink:

 

T. Mészáros András polgármester Hírlevele:

 

TISZTELT ÉRDI LAKÓTÁRSAM!

 

Új uniós költségvetési időszak előtt állunk, ezért itt az idő, hogy mi, érdiek megbeszéljük az elkövetkező évek céljait, lehetőségeit!

Ahhoz, hogy városunk EU-s forrásokhoz juthasson, a 2014-2020 közötti időszakra egy fejlesztési tervet kell készítenünk. Megbízott szakembereink felmérték, hogy eddig mit sikerült elérni a városban és melyek a még megoldásra váró problémák. A helyzetfelmérés azonban csak akkor lehet teljes, ha megkérdezzük a leginkább érintettek, az itt lakók véleményét.

 

MIT TERVEZÜNK MEGVALÓSÍTANI?

 

Szakembereink azt javasolták, hogy néhány területet kezeljünk kiemelten.

 

A legfontosabb Érd vízgazdálkodásának továbbfejlesztése. A csapadékvizet – ahol lehet – helyben kell kezelni, ahol viszont erre nincs mód, kulturált körülmények között kell elvezetni. Záportározók is kellenek, hogy a szárazság idején biztosíthassuk az egyre növekvő öntözővíz igényt.

 

Fontosnak tartjuk az alközpontok megújítását és bővítését, különös tekintettel Parkvárosra/Bem-térre és Érdligetre. Mondjuk ki egyértelműen: Parkváros és Érdliget következik!

 

Másik fontos célkitűzés az egészségügyi alapellátás fejlesztése. Tervezzünk egy új Egészségházat Fenyves Parkvárosban. A Bölömbika utcait pedig újítsuk fel, hogy méltó körülmények között gyógyíthassanak az orvosok. A szociális intézmények közül több rossz állapotban van, s így óriási költséget jelent a fenntartásuk. Ezért érdemes több intézményt összevonni egy teljesen új épületbe. Ezzel magas színvonalúvá, olcsón működtethetővé, energiatakarékossá válhatna az ellátás.

 

Fiatal városunkban sok kisgyerekes család él. Ezért növelni szeretnénk a bölcsődei és óvodai férőhelyeket. Szintén gyerekeinkre tekintettel az általános iskoláink közül kettőt mindenképpen szeretnénk teljesen felújítani, és gimnáziumi évfolyamot indítani, ahogy azt a Gárdonyi Géza Általános Iskolával tettük. A szakképzést is szeretnénk megújítani, ezért új, agrár-szakirányt tervezünk a szakközépiskolába. Tervezzük a népfőiskola újraindítását is.

 

Új városi utak építése mellett új útcsatlakozásokat tervezünk a főutakra és autópályákra a szomszédos településekkel összefogva. A városban található kerékpárutak bővítését és az európai kerékpáros hálózatra történő csatlakoztatását is szeretnénk elérni. Lehetségesnek tartjuk a vízi közlekedés újraindítását, ezzel kapcsolódnánk a budapesti közlekedés megújításához (Esztergomtól Százhalombattáig közlekedő utasszállító hajón).

 

A városnak szüksége van egységes ipari és kereskedelmi gazdálkodásra. A helyi vállalkozási tevékenység ösztönzésére és megfelelő körülmények között történő fejlődésére vállalkozói övezetet hoznánk létre. Az egyik legfontosabb pont a Duna-part hasznosítása. A tervek szerint szállító-raktározó központot létesítenénk a Duna-part északi részén. A Beliczay-szigeten és a volt téglagyár helyén sport-, szabadidős és pihenést nyújtó létesítményeket szeretnénk kialakítani.

 

Ófalu/Óváros alkalmas leginkább arra, hogy Érd történelmi (Minaret, Római kori emlékek, Szapáry Kastély pincéje, Szent Mihály templom) és természeti értékeit (természetvédelmi területek, termálvíz, kerékpárút) egységesen bemutassa a vendégeknek. Szükség van újabb szálláshelyek kialakítására, bővítésre, hogy ne kelljen más településeken megszállniuk a vendégeknek.

 

Ki kell alakítanunk zöldfelületeket – játszótereket, parkokat –, főként az alközpontokban. Ott a lakosság igénye szerint eltöltheti szabadidejét, kialakulhatnak közösségek, baráti társaságok találkozhatnak.

 

Azért, hogy kevesebb pénzbe kerüljön az épületek fenntartása, több épület-energetikai beruházást tervezünk. Szeretnénk az utcai lámpákban energiatakarékos izzókra cserélni.

 

Kérjük, a mellékelt kérdőív kitöltésével vegyen részt Ön is a közös gondolkodásban, a város jövőjének közös alakításában, hogy azok a fejlesztések valósuljanak meg, amelyekre a lakosságnak szüksége van. (A kérdőívek válaszborítékban elküldhetők 2014. június 30-ig postai úton, vagy elektronikus levél formájában a Batthyany2020@erd.hu címre)

 

 

Címkék