Az Erzsébet-program Európa-szerte az egyik legsikeresebb kezdeményezés, amely az állam szociális érzékenységéről tanúskodik – mondta a kormányszóvivő csütörtökön Zánkán. Kurucz Éva közlése szerint az idén a 400 ezredik pályázó élhet a program kínálta lehetőségekkel.

Hasonló tartalmaink:

 

A harmadik évébe lépett Erzsébet-program két alappillére a szociális üdültetés és a gyermektáboroztatás – emelte ki a kormányszóvivő a program eredményeiről és terveiről szóló sajtótájékoztatón. A program széles társadalmi rétegeknek kínál kikapcsolódási lehetőséget, például fogyatékkal élőknek, nyugdíjasoknak, nagycsaládosoknak – tette hozzá.

 

 

 

 

Kurucz Éva közlése szerint 2010 óta az étkezési utalványokból befolyt összeg kizárólag szociális célokra fordítható, ez képezi az Erzsébet-program pénzügyi alapját. Ennek keretében az elmúlt két évben több százezer ember, köztük több mint 180 ezer gyermek táborozhatott.

Guller Zoltán, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: az Erzsébet-utalványt több mint 2 millió felhasználó veszi igénybe országszerte, több mint 50 ezer elfogadóhelyen, az ebből befolyt összeg jelenti az Erzsébet-táborok anyagi forrását.

A pályázati elbírálásról szólva kiemelte, hogy az automatikus, nem rangsorolják a jelentkezőket, kizárólag a rendelkezésre álló pályázati keretösszeg szab határt. Hozzátette: a pályázás módja egyszerű, a benyújtáshoz elegendő egyetlen dokumentum, nyugdíjasok esetében például a nyugdíjszelvény.

Az Országgyűlés tavaly hét ingatlant adott vagyonkezelésbe az alapítványnak, így jött létre a tábor infrastruktúrája, a múlt évben megkezdődött az ingatlanok felújítása is. Zánkán négy házat sikerült felújítani – emelte ki a kuratóriumi elnök, hozzátéve, hogy néhány héten belül az első határon túli tábor is megkezdi működését Székelyföldön, ahol 150 gyermeket fogadhatnak.

Guller Zoltán kiemelte, hogy a tábor életében az önkéntesség fontos szerepet játszik, önzetlenül szerepet vállaló sportolók, művészek teszik tartalmassá a gyermekek táborban töltött napjait.

 

 

erzsebetprogram

 

A részvevők átlagosan napi 200 forint körüli összeggel járulnak hozzá a költségekhez, több mint 90 százalékuk hátrányos helyzetű – tette hozzá Guller Zoltán.

Komáromi Tibor, az Erzsébet-tábor egyik szakmai vezetője, világbajnok és olimpiai ezüstérmes birkózó  kiemelte: három év alatt mintegy ezer gyermek vett részt a birkózó táborokban, az idén 350 gyermek választotta ezt a sportágat a zánkai táborban.

Szólt arról is, hogy a tavaly indult Talentum Program – amelynek lényege a kiemelkedően tehetséges gyerekek felkarolása – az idén is folytatódik.

 

forrás: kormany.hu, fotó: Nagy Lajos

 

 

Címkék