Lejárt a meghosszabbított rákötési határidő, ám a háztartások egy része még nem csatlakozott a hálózathoz, és olyan családok is vannak, amelyek úgy használják a közcsatornát, hogy a szükséges átvétel és adminisztráció nem történt meg. Simó Károllyal, a társulat elnökhelyettesével a csatornarákötésekről, és más időszerű kérdésekről beszélgetett az Érdi Újság munkatársa.

 

 

Természetesen a Simó Károllyal, a társulat elnökhelyettesével folytatott beszélgetésben sort kerítettünk olyan időszerű témakörökre is, mint például a szaghatás vizsgálatok és a nagyprojektből kimaradt területek csatornázása – de kezdjük az elején, a meghosszabbított rákötési határidőnél, amely június 30-án lejárt.

–  Van arról adat, hogy hányan csatlakoztak eddig a rendszerhez?

– A legfrissebb adatok szerint tizenkétezer új háztartás szennyvize érkezik be a szennyvíztisztítóhoz száraz időben, azaz amikor nincs csapadékvíz. A társuláshoz, illetve az üzemeltetőhöz leadott adatlapok mennyisége ettől jelentősen elmarad: június 20. körül 9500-10000 lehetett. Ebből azt a következtetést lehet levonni, hogy akadnak olyanok, akik rákötöttek, használják a csatornát, fizetni viszont nem fizetnek.

– Milyen jelzések érkeznek a mérnököktől, kivitelezőktől a rákötésekkel kapcsolatban a csatornatársulathoz?

– A mérnökök közül többen jelezték: korábban kihívták őket, hogy tervezzék meg a hálózatot, át azonban már nem vetették velük az elkészült belső rendszert. Van olyan mérnök, akinél több száz ilyen terv van. Vélhetően a tulajdonos elkészíttette a belső hálózatot, ám az átvételre (még) nem hívta ki a mérnököt. Ez olyan, mintha nem is kötött volna rá a rendszerre. Ezúton szeretném felhívni az olvasók figyelmét: keressék meg a mérnököt, aki a tervet készítette, és vetessék át vele a hálózatot. Fontos, hogy ekkor kell kitölteni azt az adatlapot is, amely alapján elkészül majd a szolgáltatási szerződés, és ekkor írják fel a vízóraállást is (ettől kezdve kell majd fizetni a csatornadíjat). Most már nem lehet tovább húzni-halasztani az elkészült belső hálózatok élesbe kötését: július elsejétől talajterhelési díjat kell fizetniük azoknak, akik nem használják a rendelkezésre álló közcsatornát.

– Imént említette a szolgáltatói szerződést. Hallottam olyan lakókról, akik már januárban rákötöttek, ám a szerződést még nem kapták meg, és számla sem érkezett az elmúlt fél évben…

– Az üzemeltető felkészült a nagy ügydömpingre, ennek ellenére a teljes folyamat 2-3 hónapig is eltarthat, ráadásul minden tízedik esetben vissza kell küldeniük adategyeztetésre a dokumentációt az ingatlantulajdonosnak. Ez jellemzően akkor fordul elő, ha a vízóra az egyik családtag nevén van, míg a csatornabekötést egy másik családtag nevére indították el. Néhány esetben előfordult az is, hogy az ikerházak tulajdonosai úgy szerettek volna rákötni, hogy több lakás esetén csak egy érdekeltségi egységet fizettek be. Ez persze kiderül – ilyenkor visszaküldik a dokumentációt, és csak akkor fogadják be ismét, ha annyi egységet fizetnek be, ahány lakás van egy társas- vagy ikerházban. A tulajdonosoknak be kell menniük a csatornatársulat ügyfélszolgálatára, és be kell fizetni a hiányzó egységet (egyben vagy részletfizetést kérve).

- Visszatérve a kérdésére: ha valaki nem két-három hónapja, hanem régebben – mondjuk januárban – kötött rá, és még mindig nem kapott számlát, érdemes érdeklődnie a mérnöknél, aki nála átvette a hálózatot, hogy minden rendben van-e, leadta-e a dokumentációt. Azt tervezzük egyébéként, hogy azoknak, akiktől június végéig nem érkezett be a dokumentáció, levelet fogunk küldeni.

– A csatornázással kapcsolatban nemcsak a rákötési határidő lejárta aktuális; nyárra ütemezték a szaghatás vizsgálatokat. Ezek megtörténtek-e, és ha igen, milyen eredménnyel?

– A szaghatás kezelés folyamatban van. Június közepén indult az aktív megfigyelési időszak. Ezen azt kell érteni, hogy a szakemberek járják a hálózatot, és figyelik, hol fordulnak elő szaghatások. Természetesen az is nagy segítség, ha a lakók bejelentik, hogy hol észlelnek az utcai hálózaton vissza-visszatérő szaghatást. Szeretném hangsúlyozni, hogy azokat érdemes bejelenteni, ahol visszatérően fordul elő, és csak az utcai csatornában, tehát nem a házon belül. A tapasztalat egyébként azt mutatja, hogy a házon belül előforduló szaghatások esetén 95 százalékban épületgépészeti probléma áll fenn, azaz: az ingatlanon belül kialakított rendszer nem felel meg a szabványoknak, és nem szellőzik megfelelően a szennyvízelvezető rendszer. Ilyenkor érdemes épületgépészt hívni, aki szakmai javaslatot tud tenni a probléma megszüntetésére.

– Egy utolsó kérdés: mikor indul a nagyprojektből kimaradt területek csatornázása?

– A kiegészítő projekt közbeszerzési eljárásában már értékelték a beérkezett ajánlatokat, azonban az eredményhirdetés előtt ezt jóvá kell hagynia az illetékes minisztériumnak. Ez körülbelül 3-4 hetet vesz igénybe; ha ez megtörténik, kihirdethetjük az eredményt és meg lehet kötni a szerződést is a nyertes pályázóval. Ha nincs jogorvoslati kérés, akkor másfél-két hónapon belül elkezdhetik a munkát, és azokon a területeken is hamar rá tudnak kötni a csatornára, amelyek a nagyprojektből kimaradtak.

 

Ádám Katalin

Érdi Újság

 

 

Hasonló tartalmaink:
Címkék