Új kormányablak nyílhat Érden

 

Nagy szerkezeti átalakítással folytatódik a pár éve megkezdett közigazgatási reform: újabb feladatok kerülnek át a kormányhivatalhoz, a megyei és járási szinten működő szakigazgatási szervek pedig főosztályként működnek majd tovább. Bánsághy Balázstól, az Érdi Járási Hivatal vezetőjétől megtudtuk azt is, hogy Érden várhatóan új kormányablak nyílik a jövőben.

Hasonló tartalmaink:

Folytatódik a 2011-ben megkezdett közigazgatási reform, amelynek keretében korábban létrehozták a fővárosi és megyei kormányhivatalokat, majd a járási hivatalokat, amely utóbbiak mostanáig sok feladatot átvettek a településektől (például okmányirodai, gyermekvédelmi és gyámügyeket).

Most ismét nagy strukturális átalakítás várható: áprilistól az eddig önállóan működő környezetvédelmi és természetvédelmi felügyelőségek, valamint a bányakapitányságok a megyei kormányhivatalokba integrálódnak, és a hivatali rendszeren belül főosztályi szervezetben működnek tovább – tájékoztatta lapunkat Bánsághy Balázs, a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatalának vezetője, hozzátéve: az átalakítás következtében átláthatóbb, hatékonyabb és olcsóbb területi közigazgatási rendszer jön létre.

– Jelentős változás az is, hogy főosztályként működnek tovább a megyei és járási szinten működő, önálló feladat- és hatáskörrel rendelkező szakigazgatási szervek, mint például a gyámhivatal, a munkaügyi központ, a földhivatal, a népegészségügyi intézet. Így megszűnik az a kettős irányítási rendszer, ami eddig komoly nehézségeket okozott – előfordult például, hogy a szakmai kontrollt ellátó minisztériumok, vagy az országos hatáskörrel rendelkező államigazgatási szervek a kormányhivatal értesítése vagy véleményének kikérése nélkül adtak utasításokat a kormányhivatal munkatársainak.

A mostani lépéssel a jogosultságok tisztázódni fognak – hangsúlyozta a hivatalvezető, aki felhívta a figyelmet egyéb változásokra is: a kormányhivatalokban áprilistól megszűnik a szakigazgatási szervre és törzshivatalra való felosztás, eddig különálló szervezeti egységek egy-egy főosztály alá integrálásával pedig csökken a vezetői szintek száma, ami egyértelműen gyorsabb döntéshozatalt és olcsóbb működést eredményez.

– Fontos megemlíteni azt is, hogy az ügyfelek hatékonyabb kiszolgálása érdekében idén az ország minden megyéjében tovább folytatódik a kormányablak-hálózat fejlesztése: előreláthatóan Érden is új kormányablakok nyílnak a jelenlegi okmányiroda átalakításával és Érd Alsó vasútállomáson. Az integráció keretén belül a jelenlegi járási szakhatóságok osztályként jelennek majd meg a járási hivatal struktúrájában. Bővítik a kormányablakkal, okmányirodával nem rendelkező kistelepülésekre járó ügysegédek számát is, így a szolgáltatások nagy része, a kényelmes ügyintézés lehetősége az ország minden zugában elérhetővé válik – zárta szavait Bánsághy Balázs.

Érdi Újság

Címkék