Így választják az ifjúsági önkormányzatot

Egyedülálló jogkört és érdekképviseletet biztosít az érdi diákoknak a szeptember 30-án megalakuló ifjúsági önkormányzat. A középiskolák maximum két-két polgármester-jelöltet indíthatnak a választáson, és minden jelölt 5-5 fős képviselő-jelölti listát állíthat. A választás menetét és az ifjúsági önkormányzat működésének szabályait Alapokmány rögzíti. A diáktestület tízmillió forinttal gazdálkodhat.

 

Hasonló tartalmaink:

Az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium, a Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Kós Károly Szakképző Iskola 9-12. évfolyamba járó diákjai saját polgármestert, alpolgármestert és képviselőket választhatnak. Érd közgyűlésének döntésének értelmében az így megalakuló ifjúsági önkormányzat tízmillió forinttal gazdálkodhat. T. Mészáros András polgármester március 16-án ki is tűzte a szavazás időpontját: a választásra szeptember 30-án kerülhet sor. A választás menetét és az ifjúsági önkormányzat működésének szabályait Alapokmány rögzíti. Ennek értelmében valamennyi, az említett évfolyamokba járó diák szavazati joggal rendelkezik, jelölt azonban csak nem-végzős tanuló lehet.

Egy évre választanak a diákok

Az Alapokmány szerint a középiskolák maximum két-két polgármester-jelöltet indíthatnak a választáson, és minden jelölt 5-5 fős képviselő-jelölti listát állíthat. A szavazás két listán történik, az egyiken a diákpolgármester-jelöltekre, a másikon a diákképviselő-jelöltekre lehet majd szavazni. Az előbbiek közül értelemszerűen a legtöbb szavazatot kapó jelölt nyer, s egy évig, a következő választásig töltheti be a tisztséget. A második legtöbb szavazatot elnyerő jelölt diák-alpolgármester lesz, a képviselőjelöltek közül pedig az első öt lehet tagja az ifjúsági önkormányzatnak.

erd_szamit_rad_logoA jelölést az érintett oktatási intézmények saját hatáskörben intézik, ennek határideje április 30. A jelöltek augusztusban felkészítő táborozáson vesznek majd részt, amelynek során többek között a képviseleti munkáról, városfejlesztésről, költségvetési gazdálkodásról, testvérvárosi kapcsolatokról hallgathatnak előadásokat, valamint kommunikációs képzésben is részesülnek. A szeptember végi szavazást egy hónapos választási kampány előzi meg. Az Alapokmány ennek szabályait is részletesen rögzíti. Ennek egyik lényeges eleme, hogy a kampány nem zavarhatja az iskolák tanítási rendjét.

A választás tisztaságának megóvása érdekében Etikai Kódex is készült, amely tiltja a pártpolitizálást. A dokumentum szigorúan fogalmaz ezzel kapcsolatban: „Az ifjúsági önkormányzati választások lebonyolítása, valamint az ifjúsági önkormányzat működése során mindennemű pártpolitikai megnyilvánulás tiltott. Amennyiben az eljárás és a működés bármely szereplője, vagy közreműködője részéről ilyen tapasztalható, azt az Etikai Bizottság felé írásban bárki jelezheti. Az Etikai Bizottság a jelzést megvizsgálja, és amennyiben az abban foglaltakat megalapozottnak találja, köteles három évre az érintettet az ifjúsági önkormányzati választásokból kizárni, illetve meglévő tisztség esetén tisztségétől megfosztani.”

Saját költségvetésből gazdálkodhatnak

Az Alapokmány szerint a választást követően, október elsején megalakuló ifjúsági önkormányzat köteles kéthavonta legalább egy testületi ülést tartani. A megválasztott diákképviselők saját költségvetést készíthetnek. A diákképviselő-testület rendelkezésére álló költségvetési forrás 2015-2016-ban Érd Megyei Jogú Város Közgyűlésének döntése értelmében tízmillió forint. Ezt az összeget a diákképviselők saját elképzeléseik szerint, de csak az érdi diákság érdekében, az Alapokmányban meghatározott módon és területeken használhatják fel.

Az ifjúsági önkormányzat megválasztott tagjai tanácskozási joggal részt vehetnek a város közgyűlésén és bizottságainak ülésén, ezeken az érdi diákságot érintő ügyekben felszólalhatnak, illetve ilyen ügyekben javaslattételi joggal rendelkeznek.

Az ifjúsági önkormányzat munkájában valamennyi érdi általános iskola is képviseltetheti magát egy-egy fővel, őket tanácskozási jog illeti meg.

Címkék