Ekkora versenyen egyikük sem volt

Június 12. és 28. között először rendezik meg az Európa Játékokat, amelyet Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban tartanak. Tizenkét sportág képviselteti magát a versenyen, amely egyben a jövő nyári riói olimpia kvalifikációs viadala is. Öt érdi is ott lesz.

Hasonló tartalmaink:

Az esemény tulajdonképpen egy kontinensolimpiának is beillik, hiszen nagyrészt azok a sportágak mérettetik meg magukat, amelyek az ötkarikás játékokon is a programban vannak. Összesen 253 versenyszámban indulnak versenyzők. A magyarok közel 200 sportolóval és a technikai stábbal utaznak ki.

Érdről Dénes Mercédesz, az Érdi Spartacus birkózója 53 kilogrammban indul. Ott lesz a már a pécsi Multi Alarm SE színeiben tollaslabdázó, de érdi nevelésű Sárosi Laura, valamint az Érdi Úszó Sport Kft.-ből Sós Dániel és Tekauer Márk, akiket edzőjük, Selmeci Attila is elkísér a túrára.

A felkészülésről és a bakui esélyekről kérdeztük a résztvevőket.

Dénes Mercédesz, az Érdi Spartacus birkózója

– Az Európa Játékok számomra szintfelmérő lesz, mert nemrég súlycsoportot váltottam. Örülnék egy éremnek, de rossz időben van ez a verseny, mert a szeptemberi világbajnokságra mi most alapozunk. Motivál, hogy ez a verseny egy ugródeszka lehet az ötkarikás játékokra, de az is motivál, hogy a most kezdő birkózólányoknak megmutathassam, hogy igenis van jövője a magyar női birkózásnak. Eljátszottam a gondolattal, hogy Rio De Janeiróban szerepeljek, érmet szerezzek, bár én úgy gondolom, hogy a 2020-as tokiói olimpia lesz a mindent elsöprő versenyem.

Sós Dániel, az Érdi Úszó Sport Kft. versenyzője

– Kemény időszak van mögöttünk, ez jobban sikerült, mint az előző ciklus, szóval kíváncsian várom az Európa Játékokat. Cél a döntőbe jutás, az európai ranglistán hetedik időm van 200 és 400 vegyesen, ötven pillangón pedig negyvenedik körül vagyok. Itt nem számítunk nagy sikerre, az a lényeg, hogy bemelegedjek, érezzem a medencét. Nagy teher lesz a vállamon, erre fel kell készülnöm. 200 és 400 méteres vegyesúszásban ott lehetek az éremkörüli helyeken, de nagyon sűrű a mezőny.

Tekauer Márk, az Érdi Úszó Sport Kft. versenyzője

– Jól sikerült a felkészülés, az itthoni körülményekből sikerült mindent kihozom. Egyéni csúcsokért megyek, remélem 200 pillangón egy egyéni rekorddal sikerül döntőbe kerülnöm. A váltóval is szeretnénk döntőt úszni. Mivel egy évvel fiatalabb vagyok a résztvevő korosztálynál, úgy érzem, az érmes helyek valamelyike idén még nem reális cél, inkább jövőre lesz az. Most a döntő a lényeg.

Selmeci Attila, az Érdi Úszó Sport Kft. edzője lapunknak azt mondta: abban bízik, hogy bizonyíthatják azt, hogy a megkezdett munka eredményes. Mindkét fiú jó formában van. Az elmúlt időszak tesztversenyei azt bizonyítják, hogy jó úton járnak a felkészülésben. Egy ilyen világverseny, mint a bakui, más nagyságrendű megmérettetés, mint az eddigiek. Nagy lesz a drukk, de bízom benne, mindenki képest egyéni rekordot fog tudni produkálni – ez az elvárás – mondta az edző.

Dénes Mercédeszért június 16-án, Sárosi Lauráért 22-én, az úszókért pedig 23-án szoríthatunk.

Domonkos Bálint, Érdi Újság

 

Címkék