Ismét folyik a gyógyvíz az ófalusi közkútból

A víz folyik, és folyni is fog, a kút környezetének rendbetételére azonban még várni kell – derült ki a közgyűlés júniusi ülésén. Mivel sokféle szóbeszéd terjed a városban és találgatások olvashatók a közösségi oldalak fórumain is, Antunovits Antal, a választókerület önkormányzati képviselője a közgyűlésen arra kérte T. Mészáros András polgármestert, hogy tájékoztassa a nyilvánosságot: hol tart az ófalusi közkút helyreállítása.

Hasonló tartalmaink:

– A közkút rendbe tételére eddig összegyűjtött mintegy hárommillió forint természetesen megvan, ám ahhoz, hogy hozzálássunk a teljes rekonstrukcióhoz, még csaknem háromszor ekkora összeg hiányzik. A rendelkezésre álló tervek alapján összesen tizenegy millió forintba kerül a kút és környezetének újjáépítése – kezdte a polgármester. – Ugyanakkor, a város már eddig is tíz millió forintot fordított arra, hogy – miután a Termál Hotel elzárta a csapokat –egyáltalán folyjon a gyógyvíz – mondta T. Mészáros András. Többet pénzt idén nem tud erre szánni Érd.

A kút kálváriája március 16-án kezdődött, amikor a Termál Hotelt üzemeltető Atomium Kft. a fürdőkomplexum gyógyvízellátását biztosító meleg vizes (B-60, „Attila-kút”) és hideg vizes (B-61, „Minaret-kút”) termálkutakat elzárta. Ennek következtében a fürdővel közvetlenül szomszédos önkormányzati telken található közkifolyó vízellátása is szünetelt, mivel azok gyógyvízzel való folyamatos ellátása a fürdőn keresztül történt.

A termál fürdő üzemeltetéséhez napi 700 köbméter vizet használtak fel. Ebből nagyjából 20 köbméternyi ment a kútba, a többi a medencék feltöltésére szolgált. Így, mikor a hotel bezárt, és a szivattyúkat leállították, nem kapott ellátást a közkút sem.

XXIV_2

Mivel a hotel be is zárt, és mivel nem volt világos, a tulajdonosnak mi a terve, az önkormányzat lépni kényszerült. Bár a város felszólította a hotelt – és így a kutakat – üzemeltető kft-t, hogy az Érd és a cég között 2007. április 15-én megkötött szerződés alapján a közkifolyó gyógyvízzel való ellátását biztosítsa, világossá vált, hogy a kft. az üzemeltetés költségeit a továbbiakban már nem tudja vállalni.

A város ezért tárgyalást és szerződésmódosítást kezdeményezett, ennek eredményeképpen pedig Érd átvette a kút üzemeltetési jogát.

- Időközben aztán kiderült, hogy az addig a fürdőt is üzemeltető tulajdonos nem végeztette el a víz négyévenként kötelező bevizsgáltatását, és híján volt még számos közegészségügyi engedélynek is.  – folytatta T. Mészáros András. Hangsúlyozta: mivel az önkormányzat nem kerülhette meg a törvényes engedélyek megszerzését és a jogszabályokat sem hagyhatja figyelmen kívül, Érdnek kellett vállalnia, hogy pótolja az eddigi üzemeltető mulasztásait. Ráadásul a vizsgálatok kiderítették, hogy vízben található szennyeződések okán épp csak iható az érdiek által kedvelt gyógyvíz, ezért sürgősen csőcserére is szükség volt.

Mint a még a közgyűlés májusi ülése elé terjesztett beszámolóból kiderült: a kutak üzemeltetési engedélyének megszerzéséhez szükséges igazgatási költségekre, a műszeres és vízminőségi vizsgálatokra, valamint az üzemeltetésre a költségvetési forrást a város pénzmaradványból biztosította: ez eddig 10 millió forintos költséget jelentett.

A csövek cseréje miatt egy rövid ideig megint nem lehetett hozzáférni az ófalusi gyógyvízhez, de június 24-től újra folyik az artézi kút.

- Mindezeket tudomásul véve, a város lakóinak el kell fogadniuk, hogy ebben az évben nem áll rendelkezésre az a plusz 8-9 millió forint, amivel ki kellene pótolni azt az összeget, amit félretettünk artézi kút rekonstrukciójára és környezetének esztétikus kialakítására – húzta alá a polgármester.

De a víz legalább újra folyik!

Sokaknak segített a fürdő

A gyógy- és strandfürdő nemcsak a városiak körében volt ismert. Mint Kőszegi Gábor, a Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény főigazgatója lapunknak korábban elmondta: a magas radontartalmú érdi gyógyvíz sokféle betegség kezelésére alkalmas. Egyebek közt reumatikus és degeneratív elváltozások, izomgörcsök, reflux esetén hasznos. Sokan gyógyultak itt az érdiek közül szakorvosi beutalóval. Noha a termálfürdő bezárt, senkinek sem kell lemondania a vízi terápiáról, hiszen aki rászorul, kaphat beutalót a fővárosi, illetve a velencei fürdőbe; igaz, azok nincsenek olyan közel, mint az érdi termálfürdő. (Ádám Kata)

Bálint Edit

Érdi Újság

Címkék