Körültekintően fesztiválozzunk!

Százhalombattai Summerfest és Battai Napok, Érdi Nyitnikék, Érd Körbe, tárnoki Szüreti bál…. csupán néhány a nyár során Érden és a város vonzáskörzetében rendezett szabadtéri, nagyobb érdeklődésre számot tartó és jelentős tömeget vonzó események közül. Az ínycsiklandó lángost, csülköt, házi készítésű süteményeket és kézműves termékeket árusító standok mellett a tolvajokat is megtaláljuk a vásárokon, mulatságokon, akik kapva kapnak az alkalmon, ha nem fordítunk kellő figyelmet értékeink védelmére.

Hasonló tartalmaink:

Mialatt válogatunk a szebbnél szebb kézműves termékek között, táskánkat tartsuk magunk előtt, szorítsuk testünkhöz, hogy ha illetéktelen személyek próbálnak meg hozzáférni, azonnal érzékeljük!

Az élvezetes és hangos koncertek hallgatása közben könnyen belefeledkezhetünk a zenébe, gyakran felelőtlenül hátracsapjuk táskánkat, hogy ne zavarjon a táncban, mialatt egyik kezünkben rágcsálnivalónkat, másik kezünkben italunkat szorongatjuk. Ez az állapot, testhelyzet kiváló lehetőséget biztosít a zsúfolt tömegben a hátunk mögött prédára leselkedő zsebtolvajoknak, hiszen legkevésbé a táskánkra figyelünk, így szinte észrevétlenül elvihetik belőle telefonunkat, pénztárcánkat. Ehhez hasonló szituációkban értékeinket lehetőség szerint tartsuk belső zsebünkben (ne farzsebben), illetve rögzítsük ruházatunkhoz divatos díszlánccal vagy csekély összegért beszerezhető táskaőrrel!

Amennyiben úgy érezzük, hogy illetéktelenek kísérelnek meg hozzáférkőzni értékeinkhez a tömegben, nyugodtan forduljunk körbe, forduljunk oda az illetőhöz, kérdezzük meg, hogy segíthetünk-e, esetleg kérjük meg rosszullétre hivatkozva, hogy engedjen egy kis szabad teret nekünk! Amennyiben udvariasságunk nem vezet eredményre, odamehetünk a rendezvényeken jelen lévő rendőrökhöz az illető személyleírásával és mondjuk el neki a történteket! A zsebtolvajok kerülik a feltűnést, ha fennáll a lebukás veszélye, inkább odébbállnak!

Gyakran bűnöző-, zsebtolvajcsoportok garázdálkodnak a rendezvényeken és míg az egyik bandatag eltereli az áldozat figyelmét feltűnő magatartásával vagy akárcsak egy kérdéssel, a többiek elvégzik a „piszkos munkát”, megszabadítva a kiszemeltet értékeitől.

Sokszor „figyelőket” állítanak a vásárok szélére a bűnözőcsoportok, akik a feltűnően sok pénzt költő személyeket akár hazáig követik, így egy jövőbeli bűncselekmény áldozatává válhatnak! Érdemes többször keveset vásárolni és azt rögtön betenni a csomagtartóba. Javasolt figyelni a hosszú ideig a parkoló közelében, látszólag céltalanul lézengő személyeket!

Ha ismeretlen, gyanús autót, személyeket lát többször elhaladni a környéken, jegyezze fel a rendszámát vagy típusát, ismertetőjelét, ne féljen felvenni a kapcsolatot munkatársainkkal, vagy hívja azonnal ingyenesen hívható telefonszámainkat!

 

Rendőrség ingyenesen hívható a 107 és 112 telefonszámokon!

Érdi és Diósdi Városi Polgárőrség: 06-23-374-459

06-30-621-2596

06-30-621-2579

Százhalombatta Polgárőrség : 06-23-358-723

Tárnok Polgárőrség: 06-30-621-2897

Pusztazámor Polgárőrség: 06-70-413-7209

Sóskút Polgárőrség: 06-70-555-4955

                                                                           Érdi Rendőrkapitányság

                                                                                   Bűngyi Osztály

Címkék