Újabb érdi úszókért szurkolhatunk

Július 26. és augusztus 1. között Grúzia fővárosa, Tbiliszi ad otthont az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak, ahol az Érdi Úszó Sport Kft. versenyzői közül ketten, Milák Kristóf és Barócsai Petra is megméretik magukat.

Hasonló tartalmaink:

Még sosem volt ilyen távol otthonától Milák Kristóf és Barócsai Petra sem, akik Sós Dáneillel és Tekauer Márkkal ellentétben most nem kapnak edzői segítséget, hiszen a bakui Európa Játékokon ott volt mellettük edzőjük, Selmeci Attila is, míg Tbilisziben Milák és Barócsai a válogatott edzőivel készül majd.

Milák Kristóf kellően optimista és céltudatos versenyző: úgy fogalmazott, hogy 100 méteres pillangóúszásbanmilakszeretne dobogón végezni, míg 200 méter hátúszásban döntőbe kerülni, így nagy feladatok állnak előtte, mert a mostani olimpiai fesztivál nagyban eltér a hazai versenyektől. Milák Kristóf egyébként 2006-ban még óvodásként kezdett el úszni édesanyja kérésére, aztán Egerszegi Klárához került, aki már igazi úszót faragott belőle.

Arra a kérdésre, hogy van-e példaképe, Milák igen magabiztosan annyit felelt: – Soha nem tartottam senkit példaképnek. Inkább én szeretnék valakinek a példaképe lenni. Edzőim szerint ha így haladok tovább, akkor 2020-ban a tokiói olimpián részt tudok venni és jó helyezéseket tudok elérni – tette hozzá.

Barócsai Petra is két számban indul, 800 méter gyorson és 100 méter pillangón. Előbbiben nem is olyan régen hihetetlen egyéni csúcsot úszott az Országos Vidék Bajnokságon, Kecskeméten, hiszen 9:06-s idővel nevezték, de 8:54.46-nál érte a falat. Ez a tizenkét másodperc kimagasló eredmény, ám ő – amint mondta – ezt a csúcsot is szeretné maga mögött hagyni Tbilisziben, míg utóbbi számban szeretne dobogóra állni.

barocsaiBarócsainak nincs egyszerű dolga, hiszen jobbára a fiúkat kell megelőznie edzésen, vagy legalább tartani velük a lépést, de elmondta, hogy szeret itt lenni, és ez még nagyobb motiváló tényező. Az úszólánynak fontos volt, hogy megnézze az európai ranglistát, amelyből azt a következtetést vonta le, hogy vannak erős versenyzők, de nem verhetetlenek. Barócsai valamivel később kezdett úszni, mint Milák, ő „csak” nyolc éve csinálja versenyszerűen. Neki már van példaképe, nem is akárki, hiszen Hosszú Katinka a 2014-es évben a világ legjobb úszónőjének választott versenyző az (nem sorolnánk fel Hosszú Katinka eredménylistáját, mert nem maradna hely az újságban – a szerk.). Hasonló edzésmódszert is alkalmaznak az edzők Barócsai Petrával, hiszen eleinte az állóképesség-terhelés volt a lényeg, aztán nagyon belejött az érdi úszólány, és akár ez is a siker kulcsa lehet.

Csak így tovább!

csulakKét arany-, két ezüst-, három bronzérem és egy negyedik hely – mindez egy versenyzőtől. Az Érdi Úszó Sport Kft. ifjú reménysége, Csulák Lia a IV. Országos Delfin Bajnokságon vett részt Hódmezővásárhelyen, ahol egészen kimagasló eredményt ért el a hét megszerzett éremmel, hiszen a még csak tíz éves úszó 200 méter gyorson és 200 méter háton első, 200 méter vegyesen és 50 méter háton második, 100 méter gyorson, 50 méter és 100 méter pillangón harmadik lett, míg 100 méter háton éppen lecsúszott a dobogóról, de irigylésre méltó, hogy nyolc számban elindulva is ilyen eredményeket mutat fel valaki.

 

Címkék