Lejár a határidő a viharkárok bejelentésére

A város továbbra is segít a vihar miatt bajba jutott érdieken, de nemsoká lejár a bejelentésre vonatkozó határidő – figyelmeztetett T. Mészáros András polgármester sajtótájékoztatóján. Szó esett még a tervezett országos kerékpárút-fejlesztésről is, és röviden beszámolt a bálványosi szabadegyetemen tett látogatásáról is.

Hasonló tartalmaink:

Július 8-án egy igen nagy erejű vihar söpört végig a térségen, aminek következtében számos helyen keletkeztek károk Érden is. Az ilyen esetekre a város felkészült, segít azoknak az embereknek, akiket kár ért: ha nem is teljes kártérítés formájában, de segítenek – mondta el T. Mészáros András, Érd Megyei Jogú Város polgármestere sajtótájékoztatóján.

A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a káreseményt követően harminc napig lehet bejelentést tenni. Hozzátette, hogy a vihar utáni napokban, hetekben számos bejelentés érkezett, de még az elmúlt néhány napban is jelentettek károkat, viszont a kár beálltát követő 30. nap után már nem tudnak a kártalanításban segíteni. A károkat a műszaki városüzemeltetési irodánál vagy a katasztrófavédelemnél lehet bejelenteni.

T. Mészáros András elmondta azt is, hogy 63 települési támogatási kérelem érkezett az önkormányzathoz, és ezekre összesen 3 millió forintot értékben fizettek.

A kártalanítás miatt a polgármester vendége volt Mészáros Mihály, az ÉKFI ügyvezető igazgatója, aki arról tájékoztatott, a letört gallyakból és kidőlt fákból álló zöldhulladékot az ingatlanok elé kell kitenni, azokat folyamatosan elszállítják. Az ügyvezető ennek kapcsán hozzátette, hogy most csak a vihar után maradt hulladékot szállítják el, a házkörnyéki zöldhulladékot majd a zöldjárattal viszik az Érd és Térsége Hulladékkezelővel karöltve.

T. Mészáros András beszámolt a tusványosi szabadegyetemen tett látogatásáról is. Mint ottani előadásában elmondta: az érdi Batthyány2020 program jó példa arra, hogy a kormány támogatásával megvalósulhatnak egy település gazdaságfejlesztési elképzelései. Emlékeztetett: július 21-én aláírták a kormányhatározatot a Modern Városok Érdre vonatkozó fejlesztéseiről szóló dokumentumot.

A polgármester szót ejtett a tervezett országos kerékpárút-fejlesztésről is. Az elmúlt napokban nyilvánosságra hoztak egy kerékpárút-hálózat fejlesztésre vonatkozó koncepciót, ezek alapján Budapestet bicikliúttal kapcsolnák össze a Balatonnal. Ám ez az út – a tervezet szerint – elkerüli Érdet. Ennek kapcsán arról tájékoztattot T. Mészáros András, hogy az Eurovelo13 Duna-menti vonalvezetése Bécstől Szabadkáig megy végig az országon, és a tervek szerint ez Érdet is érintené. Viszont a balatonihoz is szeretnének csatlakozni, amely a már meglévő –Százhalombatta felé menő – kerékpárút után Ercsin keresztül Martonvásárra visz tovább, és itt már a szomszédos településről, Tordasról tudunk is csatlakozni a Budapest-Balaton útvonalhoz – emellett pedig Törökbálinton is rátérhetünk a balatoni kerékpárútra.

A érdi kerékpárút fejlesztésének fontosságát Orbán Viktor miniszterelnök is hangsúlyozta július 3-án Érden, amikor a Modern Városok program keretében T. Mészáros Andrással tárgyalt.

 

Címkék