Sérült érdi fiatalok dísztárgyai Kapolcson

A Dizseri Tamás Habilitációs Központ tíz napra „kitelepült” a Művészetek Völgyébe: a munkatársak az értelmi akadályozottsággal élő, illetve halmozottan sérült érdi fiatalok által alkotott dísztárgyakat árusítják Kapolcson, nagy sikerrel.

Hasonló tartalmaink:

Festett üvegdíszek, kerámiaedények, varrottasok készülnek a fogyatékkal élő fiataloknak nappali ellátást nyújtó intézmény habilitációs foglalkozásain. Ez az alkotó tevékenység – amit szakember irányít – nemcsak a fiatalok képességeit fejleszti, hanem önérzetet is ad, és még egy kis pénzt is keresnek vele. A Habilitációs Központ pedig a műtárgyak eladásából származó bevétel segítségével biztosítja az alapanyagokat a további foglalkozásokhoz.

Paróczai Zoltánné tagintézmény-vezetővel Nagy Emese készített interjút. Hallgassa meg a beszélgetést!

Az érdeklődők szerte az országban több helyszínen is találkozhattak már az érdiek által készített dísztárgyakkal. Évek óta árulnak Kapolcson, a Művészetek Völgyében, amit idén július 24. és augusztus 2. között rendeznek meg. A Habilitációs Központ munkatársai már múlt csütörtökön elutaztak, hogy berendezkedjenek, kipakoljanak. Idén három helyen árusítanak: a templomkertben, a Zsannamanna udvarban, valamint Zsuzsi néni udvarában. Ötödik éve járnak Kapolcsra, így rutinosan megy a szervezés, árusítás, de azért fárasztó napok ezek a munkatársaknak.

Habilitacios Kozpont Kapolcson– A templomkertben – ami egyben temető is – alszunk sátorban, illetve kisbuszban. Itt állítjuk fel a konyhasátrat is. Nomád életet élünk – zuhanyzót eszkábálunk, toi-toi vécét használunk –, de nagyon szeretjük a hangulatot – mondta lapunknak Paróczai Zoltánné tagintézmény-vezető, akit arról is kérdeztünk, milyen a kínálatuk, és mekkora rá a kereslet Kapolcson.
– Kerámiákat, a varróműhelyből kikerült darabokat és festett üvegdíszeket árulunk. Ez utóbbiak most nagyon népszerűek. Bár több éve jelen vagyunk a Művészetek Völgyében, a tavalyi volt az első esztendő, amikor nyereséggel zártunk – jegyezte meg Paróczai Zoltánné, hozzátéve: a kitelepüléshez rendkívül sok technikai segítséget kaptak az érdi Szociális Gondozó Központtól – a kerámiákat ugyanis nemcsak eladni kell, hanem szállítani is, és a sátorállításhoz is szükség van emberre.

– Az árusító kollégák tíz napi élelmezését is meg kell oldanunk. Erre a Gondozó Központtól, Aradszki András államtitkártól, térségünk országgyűlési képviselőjétől, illetve T. Mészáros András polgármestertől, valamint helyi és környékbeli cégektől kaptunk anyagi támogatást, amit ezúton is köszönünk – zárta szavait a tagintézmény-vezető.

A kerámiákat természetesen nemcsak Kapolcson vásárolhatjuk meg: a Habilitációs Központ kitelepül több helyi és környékbeli rendezvényre, vásárra is az év folyamán. Árusítanak többek közt az Őszi Etyeki Pikniken, és mindig jelen vannak az érdi Magyarok Vásárán is.

Érdi Újság

Címkék