Ételutak, életutak

Anyunak egy pár új zokni. Forgótárcsás mosógép. Egy kis kőműves munka. Ilyesmiket kívánnak karácsony előtt azok, akiknek a napi betevőre is alig telik. Az első hétvégi ételosztás után elkísértük körútjára Paróczai Zoltánnét, aki kollégáival együtt szállít minden vasárnap meleg ebédet nehéz helyzetben élő embereknek.

 

Hasonló tartalmaink:

Borús, hideg vasárnapi kora délután. Az első idei ételosztásnak vége, elmentek az utolsó vendégek is, már csak a Szociális Gondozó Központ munkatársai és az adventisták sürögnek-forognak: három autó csomagtartójába pakolják be a házhoz szállításra váró ebédet. A családsegítők már a héten összeállították azoknak a listáját, akikhez ma meleg ételt visznek.

– Korán tudunk indulni, mivel előre csomagolt ebédet osztott az adventista egyház – mondja induláskor Paróczai Zoltánné Mariann, a Habilitációs Központ vezetője, az egyházakkal közös ételosztás főszervezője, aki évek óta segít a házhoz szállításban. Társa rendszerint Vassné Baki Ilona lelkész, ezen a vasárnapon az ő helyét foglalom el az anyósülésen, kezemben a listával. Tizenhat cím, ötvenegy adag étel. Bolognai spagetti, kenyér, szaloncukor, sütemény, takarosan csomagolva. A papírt böngészem: ófalusi, újvárosi és érdligeti címeket kaptunk, de vár ránk család egy külterületi tanyán is.

Olvasom sorra a neveket, és Mariann rögtön tudja, kinek visszük az ebédet. Ez nem futárszolgáltatás, nem a kerítésre akasztjuk a zacskót, hanem mindenhová becsöngetünk, türelemmel várjuk, hogy nyíljon az ajtó, lebbenjen a függöny az ablakon. Sok helyen várnak minket, másutt meglepődnek: máskor csak adventtel kezdődik az ételosztás, most egy héttel korábban. Mariann mindenkivel vált pár szót, megkérdezi, hogy vannak a háziak.

Utunk elején ellátogatunk egy tízgyermekes családhoz. A legidősebb gyerek 17, a legkisebb 5 éves. Egy kereső van, az apa, a fiúk alkalmi munkákat vállalnak.

– Nagy segítség nekünk, hogy vasárnap meleg ételt kapunk. Hétköznap ugyan esznek a gyerekek az iskolában, óvodában, de azért minden nap főzök, kell a vacsora. A hétvége húzós, hiszen itthon vannak mindannyian, azt nehezen győzöm – mondja az édesanya, és elneveti magát. Kiszaladnak a gyerekek is, segítenek bevinni az ebédcsomagokat, az anyuka tanácsot kér az egyik kislány iskoláztatásával kapcsolatban. Mariann tanácsot ad, segítséget ígér, majd búcsúzunk. Egy idősebb, sérült testvérpárhoz megyünk – elhanyagolt ház, sivár kert, szomorú arcok, amelyek az ebéd láttán sem derülnek fel. A következő címen viszont nagyon örülnek nekünk: a parányi kertes, szoba-konyhás, vizesedő falú házikóban egyedülálló anya neveli szívbeteg kislányát, aki épp csak megkezdte idén az iskolát, de október óta nem járhat a betegsége miatt. Műtétek sora vára a gyerekre – meséli Erzsébet. Mariannal arról beszélgetnek, mit lehetne tenni a házzal, amelynek egyik fala nagyon rossz állapotban van: láthatóan nagyon vizes.

– De a tető legalább már nem ázik, azt megcsinálta a sógorom – mutatja Erzsi. Reméli, hogy valaki megsegíti, legalább azzal, hogy kideríti, mi a gond a fallal, és hogyan lehet rendbe tenni.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A következő cím idős asszonyé. Lendül a régimódi függöny, az ablakon hajol ki a néni: nem várt minket, nagy meglepetés és öröm neki a dobozolt étel, főleg, hogy megtudja: ezentúl minden vasárnap házhoz kapja.

Elhagyjuk Újvárost, egy külterületi ház felé döcögünk a kátyús földúton. Nem mehetünk a kapuig – ahhoz át kellene vágnunk a szomszéd frissen szántott földjén, ami persze lehetetlen. A család is csak egy szűk ösvényen tud közlekedni, kizárólag gyalogosan. Mariann telefonál: többen jöjjenek, mert nemcsak ételt, hanem egy mikrosütőt is hozott.

Négy gyerek van, a nagyok tanulnak, a pici még óvodás. Pár éve nagy tragédia érte a családot: leégett a házuk. Amennyire tudták, rendbe hozták, de összkomfortról messze nem beszélhetünk: mint az anyuka mondja, csak villanyuk van, a szomszéd kútjából kapják a hideg vizet. Megkérdezem, milyen lesz az idei karácsonyuk.

– Most már szebb lesz, mint tavaly, mert én is dolgozom – mondja mosolyogva. A kérdésre, hogy mire lenne szüksége, rávágja: egy forgótárcsás mosógépre. Míg beszélgetünk, a fiúk beviszik a mikrót és az ebédet. Az anyuka mellett csak a pici lány marad.

– Mit szeretnél karácsonyra? – hajolok le hozzá.

– Egy pár új zoknit anyának – vágja rá mosolyogva. Arra, hogy magának mit kíván, először azt mondja, semmit, aztán némi tűnődés után kivágja: amit szeretett volna, azt már megkapta, a kedvenc mesefilmjéből egy plüsskutyát.

Az anyuka nevet, megsimogatja.

– Mindig hoz a Jézuska valamit, igaz, soha nem azt, amire vágynak, mert arra nem telik – mondja.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Lemegy a nap, mire Érdligetre érünk. Új cím, a GPS persze félrenavigál, de némi keresgélés után odatalálunk. A csöngetésre senki nem jön ki, szerencsére a címlistán van telefonszám. A férfi nincs otthon, a telefonba beszűrődik a kocsmazaj, a hangja se józan. A felesége otthon fekszik betegen, nem tud kijönni az ebédért. Mariann dohog egy kicsit, aztán a kerítésre akasztja az ételes zacskót. Több helyre viszünk ebédet a környéken, visszafelé megint útba ejtjük ezt a címet – addigra az ikerház másik felében élők már hazatértek, és bevitték az ennivalót az idős asszonynak. Megkönnyebbülünk, irány az utolsó cím.

Négy óra elmúlt, alig látni, de a házban nem ég a villany – tán itt is elmentek hazulról? Nem; a csengetésre nagy sokára idős bácsi jön ki, nehezen lépeget, a falnak támaszkodva. Pár szót beszélget Mariannal, megköszöni az ételt.

– Máskor korábban jöjjenek – kéri halkan. Mariann mentegetőzik: sok a cím. És amit nem mond, de én már tudok: akikhez ellátogat, azoknak nem csak étel kell, hanem jó szó, tanács is. Egyedül élő, nehezen mozgó emberek, akik naphosszat nem tudnak szót váltani senkivel, vagy anyák, akik a gyerekeikről, gondjaikról, vagy épp örömeikről mesélnek. Mariann pedig mindent fejben tart, és másnap továbbít a családsegítőknek, akik intézkedni tudnak. Ha tudnak. Ha nem, akkor legalább odafigyelnek, meghallgatják a panaszokat, ennivalót visznek – vasárnap, a szabadidejükben –, és meleg ruhát osztanak. Szeretnének hét közben is vinni tartós élelmiszert, konzerveket, lekvárokat, lisztet, cukrot, de ezt csak adományból tudnák fedezni – ezek azonban az elmúlt időszakban sajnos nem érkeztek. Az érdi egyházaknak köszönhetően, illetve önkormányzati támogatással legalább vasárnap jut meleg ebéd, kenyér, pár finom falat a nehéz körülmények közt élők asztalára.

(Érdi Újság)

 

Címkék